De nog altijd spraakmakende Axl Rose is vandaag 52 jaar geworden. Hoewel hij nog steeds actief is onder de naam Guns N’ Roses, hebben veel fans heimwee naar de jaren waarin (onder anderen) Slash nog deel uitmaakte van de band. Het zal je dan ook niet verbazen dat in onze GN’R-top 10 alleen nummers uit deze gouden periode te vinden zijn.

10. You Could Be Mine

Wie de beroemde scene uit Terminator 2: Judgment Day kent waarin Arnold Schwarzenegger een shotgun uit een doos met rozen haalt, begrijpt waarom Guns N’ Roses een logische toevoeging was aan de soundtrack van de blockbuster. De keuze viel op You Could Be Mine, opnieuw een grote hit voor de band en ook te vinden op Use Your Illusion II. Opmerkelijk is de verwijzing naar Elton Johns lied I’ve Seen That Movie Too in de tekst. Een jaar later traden Axl en Elton samen op tijdens The Freddie Mercury Tribute Concert.

9. Rocket Queen

De laatste track op het onovertroffen debuutalbum Appetite For Destruction haalde eerder al ons lijstje met de tien meest controversiële songs van de Gunners. Dit keer niet omdat de tekst zo controversieel is, maar vanwege het vrouwelijke gekreun in het middengedeelte. En voor de duidelijkheid: er werd geen actrice ingehuurd om deze geluiden te maken. Axl had volgens verschillende bronnen daadwerkelijk seks in de studio met deze Adriana Smith, die overigens de toenmalige vriendin van GN’R-drummer Steven Adler was!

8. Patience

Een verrassend ingetogen nummer voor een hardrockband (hoewel in de jaren erna ook heavy bands als Extreme en Mr. Big succes oogstten met akoestische ballads). Patience was de grote hit en de enige single van het tweede album G N’R Lies, en werd geschreven door gitarist Izzy Stradlin. In de onderstaande video speelt de band het lied live met Don Henley (Eagles) op drums. In hetzelfde jaar, 1989, was Axl Rose ook te horen op Henleys album The End Of The Innocence.

7. Coma

Waarschijnlijk heeft Guns N’ Roses nooit een harder nummer gemaakt dan het epische Coma, de afsluiter van de eerste Use Your Illusion-aflevering. Axl Rose neemt zoals gewoonlijk geen blad voor de mond in de tekst: “They’re leaving it all up to me/When all I needed was clarity/And someone to tell me/What the fuck is going on/Goddamn it!”. Coma werd jammer genoeg weinig live gespeeld door de band, al kon je een versie uit 1993 vinden op de Japanse uitgave van Live Era ’87-’93.

6. Paradise City

“Take me down to the Paradise City/Where the girls are fat and they’ve got big titties”, luidde oorspronkelijk de tekst die Slash bedacht voor een van de grootste GN’R-krakers. Er werd echter (verstandig genoeg) besloten om dat tweede gedeelte te vervangen door: “Where the grass is green and the girls are pretty”. Het resultaat was een monstersong die al snel uitgroeide tot live-favoriet. De band speelde Paradise City ook tijdens The Freddie Mercury Tribute Concert in 1992:

5. Civil War

Toen Civil War in 1991 op Use Your Illusion II verscheen, was het nummer eigenlijk niet helemaal nieuw. Een jaar eerder kreeg de felle protestsong namelijk al een plek op het liefdadigheidsalbum Nobody’s Child: Romanian Angel Appeal, waarvoor diverse artiesten niet eerder uitgebrachte nummers aanleverden. In tekstueel en muzikaal opzicht is deze zeven minuten durende track een van de grootste prestaties van Guns N’ Roses. Ware filmfreaks kennen de sample aan het begin van Civil War natuurlijk van de Paul Newman-klassieker Cool Hand Luke (1967).

4. Welcome To The Jungle

Welcome To The Jungle hoort thuis in het rijtje met ultieme hardrocksongs. De openingstrack van Appetite For Destruction werd een logische livefavoriet voor de band – zoals op de dubbel-cd Live Era ’87-’93 te horen is. Daarbij introduceert Axl het nummer als volgt: “Do you know where the fuck you are? You’re in the jungle baby. Wake up, time to die!” Het nummer werd ook gebruikt in de vijfde en laatste Dirty Harry-film The Dead Pool. Daarin is de band zelf overigens ook heel even te zien.

3. Sweet Child O’ Mine

Alleen al vanwege de briljante riff (en solo) verdient Sweet Child O’ Mine een plaats in deze lijst – ook al is het nummer inmiddels wel een beetje grijsgedraaid. Axl Rose schreef de tekst over zijn toenmalige vriendin Erin, de dochter van Don Everly (van The Everly Brothers). Hoewel het nummer in 1987 al op Appetite For Destruction stond, kwam de single pas een jaar later uit. Toch betekende Sweet Child O’ Mine de eerste en enige nummer 1-hit voor de band in Amerika. Sheryl Crow coverde het lied, maar haar versie is wat ons betreft iets teveel ‘roses’ en te weinig ‘guns’.

2. November Rain

Maar één nummer uit de jaren negentig heeft dezelfde status als de epische classic rocknummers van vroeger (Stairway To Heaven, Bohemian Rhapsody) en dat is November Rain. De afgelopen jaren kreeg Axl Rose om verschillende redenen een berg kritiek over zich heen (o.a. omdat hij nog steeds te laat komt opdagen tijdens GN’R-optredens), waardoor zijn muzikale talent nogal wordt overschaduwd. Gelukkig zijn er nog nummers als November Rain die ons er aan herinneren dat Axl een fantastisch songwriter is. De gitaarsolo’s van Slash zijn legendarisch en de videoclip is een kunstwerk op zich.

1. Estranged

Het allermooiste Guns N’ Roses-nummer was niet zo’n grote hit als Sweet Child O’ Mine of November Rain, ondanks een indrukwekkende, dure videoclip. De single verscheen dan ook ver na de release van het album Use Your Illusion II. Het bijna tien minuten durende epos Estranged laat vooral Axl Rose en Slash op hun best horen. De gitaarpartijen werden door Axl in de liner notes treffend omschreven als ‘killer guitar melodies’.