Vandaag zou ex-Beatle George Harrison 73 jaar zijn geworden, als hij nog had geleefd. Met The Beatles heeft hij een onuitwisbare impact achtergelaten, en zijn bijdragen – zoals Something, Here Comes The Sun en While My Guitar Gently Weeps – zijn (zoals bijna alle songs van The Beatles) talloze keren door andere artiesten gecoverd. Maar ook zijn solowerk werd door anderen opgenomen.Wij hebben de tien beste covers van Harrisons solosongs geselecteerd.

10. Harry Nilsson – That’s All

Het afsluitende nummer van het album Living In The Material World uit 1973 werd ook gecoverd door crooner Andy Williams, die er een easy listening-versie van maakte. Wij kiezen echter voor de cover die Harry Nilsson opnam voor zijn album That’s The Way It Is uit 1976. Nilsson was goed bevriend met alle Beatles.

9. Eric Clapton – Love Comes To Everyone

Met Eric Clapton had George Harrison een goede vriendschap die zelfs in stand bleef toen Clapton ervandoor ging met zijn vrouw Pattie Boyd. Regelmatig speelde Clapton mee op platen van zijn vriend. Zo ook op het nummer Love Comes To Everyone van het album George Harrison uit 1979. In 2005 nam Clapton als eerbetoon aan zijn vriend het nummer zelf op voor zijn album Back Home.

8. Ronnie Wood – Far East Man

Eigenlijk spreken we hier niet helemaal van een cover, omdat Harrison het nummer samen met Ron Wood schreef. En Woods versie verscheen drie maanden eerder op zijn soloalbum I’ve Got My Own Album To Do dan Harrisons versie op diens lp Dark Horse. Maar omdat Ron Wood toch een grote classic rock-naam is, maken we graag een kleine uitzondering.

7. Ocean Colour Scene – Wah-Wah

Het nummer Wah-Wah schreef Harrison nadat hij was weggegaan uit de zogeheten Get Back Session van The Beatles, waarbij de onderlinge spanningen hoog waren opgelopen. Vooral tussen Harrison en Paul McCartney verliep het niet meer zo soepel, omdat Harrison zich betutteld voelde door McCartney. Wah-Wah is min of meer een sneer richting Paul. Het nummer is een aantal keren gecoverd. Waaronder in 2005 door Ocean Colour Scene voor hun album A Hyperactive Workout For The Flying Squad.

6. Joe Cocker – Beware Of Darkness

Joe Cocker had natuurlijk grote hits met de Beatles-covers With A Little Help From My Friends en She Came In Through The Bathroomwindow. Maar ook van het solowerk van John Lennon, Paul McCartney en George Harrison coverde Cocker weleens. In 2007 bracht hij zijn versie uit van Harrisons Beware Of Darkness op zijn album Hymn For My Soul.

5. Norah Jones – Behind That Locked Door

In september 2014 had Conan O’Brein in zijn talkshow een themaweek rondom George Harrison vanwege het verschijnen van de boxset The Apple Years 1968-75. Tijdens deze week speelde iedere uitzending een artiest een cover van George Harrison. Norah Jones deed een mooie versie van het countryachtige nummer Behind That Locked Door, van het album All Things Must Pass. Ook zij heeft een associatie met Harrison, want haar vader Ravi Shankar was zijn sitarleraar en goede vriend.

4. Billy Preston – My Sweet Lord

Opnieuw een cover die eerder verscheen dan het origineel. En ook weer door iemand die nauw betrokken was bij Harrison. Dankzij hem kreeg sessiemuzikant Billy Preston de kans om in 1969 met The Beatles samen te werken. Dat leverde o.a. de single Get Back op, waarbij Preston als tweede artiest een extra credit kreeg vermeld op een Beatles-single (de eerste en enige andere artiest met die eer was My Bonnie met Tony Sheridan in 1961). Preston had ook een contract bij het Apple-label van The Beatles. Hij nam zijn versie op voor zijn album Encouraging Words, dat door George Harrison zelf werd geproduceerd. In 2002 zong Preston het nummer ook tijdens het tributeconcert The Concert For George in de Royal Albert Hall in Londen.

3. Ronnie Spector – Try Some, Buy Some

Weliswaar een nummer dat we later opnieuw in deze top tien tegenkomen, maar voor de uitvoering van Ronnie Spector maken we een uitzondering. Haar soulversie uit 1971 verscheen zelfs eerder dan het origineel. Ze was op dat moment nog getrouwd met Phil Spector, die voor Harrison het album All Things Must Pass produceerde.

2. David Bowie – Try Some, Buy Some

Een ander nummer van het album Living In The Material World, hoewel het lied eigenlijk al was opgenomen tijdens de opnamesessies voor All Things Must Pass drie jaar eerder. In 2003 bracht David Bowie zijn versie van het nummer uit op zijn album Reality. Bowie maakt het nummer zo eigen dat het is alsof het voor hem was geschreven.

1. Nina Simone – Isn’t It A Pity

Het nummer van het album All Things Must Pass is meerdere malen gecoverd, en was voor Chris Martin van Coldplay een inspiratie voor hun klassieker The Scientist. Nina Simone maakte misschien wel de mooiste cover van het nummer. Ze bracht haar intense cover uit op haar album Emergency Ward! In 1972.