De beste gitarist aller tijden, Jimi Hendrix, wordt geboren op 27 november in Seattle. Zoals bekend wordt hij slechts 27 jaar en verschijnen er na zijn dood veel meer albums dan tijdens zijn korte leven. De invloed van Hendrix op de rockmuziek en gitaarmuziek is gigantisch en wie weet wat er allemaal nog op vinyl of cd was verschenen als hij nog geleefd had… Ter ere van zijn geboortedag heb ik een top 10 gemaakt van postume Jimi Hendrix-albums.

10. Isle Of Wight

Isle Of Wight is een postuum live-album van Jimi Hendrix, uitgebracht in November 1971. Op dit album kun je luisteren naar het laatste optreden van Jimi in Engeland, alleen is het slechts een gedeelte van dat optreden. Isle Of Wight bevat zes tracks, met onder meer ‘speciale’ lange uitvoeringen van Foxy Lady en Midnight Lightning. Beste tracks, met heerlijk gitaarwerk van Hendrix natuurlijk, zijn In From The Storm en de Bob Dylan-cover All Along The Watchtower. De foto op de hoes is trouwens van een concert in Berlijn op 4 september 1970. Isle Of Wight is een goed, maar geen spectaculair Hendrix-album, commercieel gezien was het ook niet echt een succes, want het album stond slechts twee weken in de Engelse charts (piekte op plek 17).

9. Midnight Lightning

Midnight Lightning is een Jimi Hendrix-verzamelalbum dat in november 1975 op de markt verschijnt; het is het zesde studioalbum dat na de dood van Hendrix uitgebracht wordt. De acht nummers op Midnight Lightning stammen allemaal uit de periode voor The Jimi Hendrix Experience. Midnight Lightning is ook het tweede Hendrix-album dat door de omstreden Alan Douglas werd geproduceerd en dat betekende dus dat Douglas weer gebruik maakte van sessiemuzikanten om bepaalde gedeelten van nummers te overdubben. Muzikale hoogtepunten op Midnight Lightning zijn Hear My Train, Gypsy Boy, Once I Had A Woman en natuurlijk Machine Gun (hoewel niet zo goed als de liveversies van dit nummer). Commercieel gezien deed Midnight Ligthning het matig met een 43ste plek in Amerika en een 46ste stek in Engeland.

8. Hendrix In The West

Hendrix In The West werd als plaat voor het eerst uitgebracht in 1972, twee jaar na de dood van Hendrix dus. Het album bevat nummers van de optredens van Hendrix in de Royal Albert Hall op 24 februari 1969, de San Diego Sports Arena op 24 mei 1969, de Berkeley Community Theatre op 30 mei 1970 en het Isle Of Wight Festival op 30 augustus 1970. Hendrix In The West is een heerlijk album en muzikaal erg goed, met als hoogtepunten Red House, Little Wing, Lover Man en een meesterlijke versie van Voodoo Child. Hendrix In The West bevat verder drie covers (Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Johnny B. Goode en Blue Suede Shoes) en een zeer aparte, korte versie van het Engelse volkslied, getiteld The Queen. Hendrix In The West piekte op plaats 7 in Engeland en op plek 12 in Amerika.

7. Valleys Of Neptune

Valleys Of Neptune verschijnt op 5 maart 2010 en het album bevat twaalf nog nooit uitgebrachte studiotracks die voor het grootste gedeelte door Hendrix zelf zijn geproduceerd. Het merendeel van de songs op dit album is in het begin van 1969 opgenomen en de hoogtepunten zijn toch wel een instrumentale coverversie van Sunshine Of Your Love (Cream), de vette bluestrack Ships Passing Through The Night en een spetterende versie van Red House. Hendrix wordt op dit album muzikaal bijgestaan door Mitch Mitchell, Noel Redding en Billy Cox. Commercieel gezien was Valleys Of Neptune ook een succes met een eerste plek in de Amerikaanse hardrock albumcharts en een tweede plek in de Canadese charts. Van het album verschenen twee singles, namelijk Bleeding Heart en de titelsong.

6. Crash Landing

Crash Landing verschijnt in maart 1975 en het is het eerste postume Hendrix-album dat geproduceerd wordt door Alan Douglas. De meeste songs die eigenlijk op Crash Landing hadden moeten staan zijn verdeeld over drie andere postume Hendrix-lp’s, te weten: The Cry Of Love, Rainbow Bridge en War Heroes. Peace In Mississippi, Somewhere en Stone Free zijn opgenomen met de originele Jimi Hendrix Experience en de rest met Billy Cox (basgitaar), Mitch Mitchell (drums) en Buddy Miles (drums). Crash Landing is vanwege de controversiële productie (veel overdubs door sessiemuzikanten) een ‘omstreden’ Hendrix-album. Toch bevat het fantastische nummers zoals Peace In Mississippi (prachtig gitaarwerk!), Message To Love (kippenvel), Captain Coconut (experimenteel, psychedelisch) en de vette titelsong. Commercieel gezien deed Crash Landing het prima, want het album piekte op 5 in Amerika en op plaats 35 in het Verenigd Koninkrijk.

5. People, Hell And Angels

People, Hell And Angels bevat twaalf nog nooit uitgebrachte studiotracks die Hendrix bedoeld had voor het album na Electric Ladyland. Het album verschijnt op 5 maart 2013 en de schrijvende muzikale pers was meteen zeer enthousiast over People, Hell and Angels en dat was terecht, want People, Hell And Angels is een Hendrix-klassieker, muzikaal een geweldig album. Hoogtepunten zijn: Earth Blues, Hear My Train A Comin’, Let Me Move You, Inside Out en Gypsy Boy, waar Hendrix laat horen waarom hij de beste gitarist ooit was/is. Van People, Hell and Angels verschijnen twee singles, Somewhere en Earth Blues, en het album piekte op plaats 2 in de Amerikaanse Billboard 200.

4. Jimi Plays Monterey

Jimi Plays Monterey verschijnt in februari 1986 en het album documenteert het liveoptreden van de Jimi Hendrix Experience op het Monterey Pop Festival dat plaatsvond op 18 juni 1967. Het album bevat negen tracks, waaronder songs van het Are You Experienced-album en een aantal covers zoals Howlin’ Wolfs  Killing Floor, Bob Dylans Like A Rolling Stone, B.B. Kings Rock Me Baby en Chip Taylors Wild Thing. Het laatstgenoemde Hendrix-nummer is natuurlijk legendarisch vanwege het feit dat Hendrix aan het einde van Wild Thing zijn gitaar in de fik steekt en daarna compleet vernielt! Jimi Plays Monterey is een heerlijk Hendrix-album waarop hij er flink wild op los soleert en de hoogtepunten bestaan uit Purple Haze, The Wind Cries Mary, Killing Floor, Like A Rolling Stone en natuurlijk Wild Thing. De muziekpers ontving Jimi Plays Monterey vrij goed, maar commercieel gezien was het meer dan uitstekende album niet zo’n succes.

3. Woodstock

Het live-album Woodstock van Jimi Hendrix verschijnt op 20 augustus 1994 en het bevat een aantal, twaalf om precies te zijn, opnames van het Jimi Hendrix-optreden op het beroemde Woodstock Festival. Elf nummers zijn originele Hendrix-composities en The Star Spangled Banner, oftewel het Amerikaanse volkslied, completeert dit album. Hendrix wordt tijdens dit optreden bijgestaan door Mitch Michell (drums), Billy Cox (basgitaar), Larry Lee (ritmegitaar en leadgitaar op Jam Back At The House) en op percussie Juma Sultan en Jerry Velez. Woodstock is een essentieel album in de postume albumlijst van Hendrix, want het was een schitterend en innovatief optreden op 18 augustus 1969. Hendrix schittert in Hear My Train A Comin’, Red House, Voodoo Child/Stepping Stone en het zeer experimentele Woodstock Improvisation-nummer. Jammer dat de versies van Purple Haze en Fire nogal plichtmatig klinken, anders was dit echt een van zijn beste live-albums geweest. Commercieel gezien was Woodstock redelijk succesvol met een 37ste plaats in Amerika en een 32ste plek in Engeland.

2. Rainbow Bridge

Het album Rainbow Bridge is een verzamelalbum en het bevat Hendrix-opnames uit 1969 en 1970; het album verschijnt in oktober 1971. Rainbow Bridge laat een ‘nieuwe’ Jimi Hendrix-stijl horen, vooral in de heerlijke nummers Pali Gap en het prachtige emotionele Hey Baby (New Rising Sun). Alle nummers, behalve een studioversie van The Star Spangled Banner, zijn gecomponeerd door Hendrix zelf en worden naast Jimi op gitaar en zang, voornamelijk gespeeld door Mitch Mitchell (drums) en Billy Cox op basgitaar. Rainbow Bridge is een fantastisch album en het bevat o.a. een magistrale liveversie van Hear My Train A Comin’, het heerlijke Earth Blues, Dolly Dagger, Look Over Yonder en het al eerder gememoreerde Pali Gap, dat ik persoonlijk een van de beste Hendrix-nummers ooit vind! Rainbow Bridge kreeg zeer positieve recensies en werd/wordt gezien als een van de beste postume Hendrix-albums. Het nummer Dolly Dagger, met als B-kant The Star Spangled Banner, verscheen in oktober 1971 als single en het piekte in Amerika op plaats 74. Het album Rainbow Bridge was commercieel een succes, met een vijftiende plek in Amerika en een zestiende plaats in het Verenigd Koninkrijk. Rainbow Bridge is een absolute aanrader voor Jimi Hendrix-fans, een must-have album met Pali Gap als alternatief gitaarmeesterwerk!

1. Machine Gun – The Fillmore East 1st Show 31/12/1969

Deze registratie van het eerste Hendrix-optreden met Band Of Gypsys in The Fillmoree East is zonder twijfel het beste postume Hendrix-album dat tot nu toe verschenen is. Het is een registratie van het optreden op 31 december 1969, het verschijnt op 30 september 2016 en het bevat elf zeer opwindende en spannende nummers van Band Of Gypsys: Jimi, Billy Cox en Buddy Miles. Het Machine Gun-album opent met een zeer funky en swingende versie van Power Of Soul en daarna volgen er o.a. spetterende versies van Hear My Train A Comin’ (9:06), Bleeding Heart (6:38), Burning Desire (9:40), Changes (5:58) en het absolute hoogtepunt Machine Gun (8:54). Vooral het laatstgenoemde nummer laat nog maar eens duidelijk horen waarom Jimi de beste gitaarspeler aller tijden is! Machine Gun, The Fillmore East 1st Show werd door de muziekpers lovend ontvangen, volkomen terecht, en dit album zal de tand des tijds dan ook moeiteloos doorstaan. Anders gezegd, dit is gewoon een klassiek Hendrix-livealbum, waarop Hendrix excelleert als zelden tevoren. Jimi Hendrix blijft een mirakel, zelfs 48 jaar na zijn dood. Play it loud!