Gitaarheld Jeff Beck is vandaag 70 jaar geworden! Eerder hebben we al de beste ‘eigen’ nummers van de voormalige Yardbird op een rij gezet, maar de man heeft natuurlijk ook aan tientallen platen van andere grootheden meegewerkt – onder wie Paul Rodgers, Mick Jagger, Joe Cocker, Tina Turner en Brian Wilson. De tien nummers hieronder laten perfect horen hoe veelzijdig deze unieke gitarist eigenlijk is.

10. Rod Stewart – Infatuation

Goed, de jaren tachtig-sound van deze vooral in Amerika succesvolle Rod Stewart-single uit 1984 is inmiddels hopeloos gedateerd. Toch rekenen we Infatuation tot de betere songs die deze superster in de jaren tachtig afleverde en dat is mede te danken aan het puike gitaarwerk van Jeff Beck. Het album Camouflage, waar de single van afkomstig was, bracht de gitarist weer samen met Stewart, die in de jaren zestig de zanger was van The Jeff Beck Group. Een jaar later bracht het duo nog een cover van Curtis Mayfields People Get Ready uit, het hoogtepunt van een minder Jeff Beck-album: Flash.

9. Stevie Wonder – Lookin’ For Another Pure Love

“Do it, Jeff”, zegt Stevie Wonder halverwege deze jazzy ballad van zijn veelgeprezen album Talking Book uit 1972. Het is Beck die de show steelt met een heerlijke gitaarsolo, waarmee hij nogmaals bewijst dat hij zich met zijn herkenbare stijl ook moeiteloos kan aanpassen aan genres buiten de rock. Op dezelfde lp staat overigens de klassieker Superstition, die de gitarist een jaar later coverde met het supertrio Beck, Bogert & Appice. Daarnaast componeerde Stevie Wonder ook een van Jeff’s bekendste gitaarinstrumentals: ‘Cause We’ve Ended As Lovers, te vinden op de fusionklassieker Blow By Blow (1975).

8. Duff McKagan – (Fucked Up) Beyond Belief

Guns N’ Roses-bassist Duff McKagan bracht in 1993 zijn eerste soloalbum Believe In Me uit, waarvoor hij een indrukwekkende groep gastmuzikanten wist te strikken. Naast GN’R-maatje Slash, Lenny Kravitz en Sebastian Bach stond ook Jeff Beck klaar om de blonde rocker een handje te helpen. De voormalige Yardbird speelt in twee tracks, waarvan vooral het nogal heavy (Fucked Up) Beyond Belief de moeite waard is. In deze grotendeels instrumentale song mag Beck zich namelijk, meer dan in de meeste andere tracks in deze lijst, lekker uitleven.

7. Roger Taylor – Say It’s Not True

Nadat hij in 1998 al meespeelde op Brian May’s soloalbum Another World (1998), werkte Jeff Beck recentelijk samen met een ander bandlid van Queen: drummer Roger Taylor. Op diens aardige vorig jaar verschenen vijfde soloplaat Fun On Earth staat een nieuwe versie van het aangrijpende Say It’s Not True, dat fans al kennen van het middelmatige Queen + Paul Rodgers-album The Cosmos Rocks (2008). In deze meer ingetogen uitvoering klinkt het alsof Taylor een duet aangaat met de zingende gitaar van Jeff Beck. Erg mooi.

6. Buddy Guy – Mustang Sally

Met het uitstekende album Damn Right, I’ve Got The Blues was blueslegende Buddy Guy in 1991 weer helemaal terug. Ondersteund door The Memphis Horns speelde de gitarist hier werk van onder anderen John Hiatt en Willie Dixon, en bracht hij met Rememberin’ Stevie een ode aan de kort daarvoor verongelukte Stevie Ray Vaughan. Een drietal andere gitaariconen – Eric Clapton, Mark Knopfler en Jeff Beck – leverde gastbijdragen. Beck drukt zijn stempel op de sterke cover van Mustang Sally en is ook in de bijbehorende video te zien:

5. Kate Bush – You’re The One

Bijdragen van stermuzikanten als Prince, Eric Clapton en Jeff Beck konden niet verhullen dat The Red Shoes – het laatste Kate Bush-album in lange tijd – een minder werk was van de Britse kunstenares. Dat neemt niet weg dat er enkele prachtige songs op staan, zoals de onderschatte afsluiter You’re The One. In deze beladen ballad geeft Kate een van haar meest emotionele zangprestaties, terwijl Beck de subtiele gitaarpartijen verzorgt. Deze samenwerking mag wat ons betreft gerust nog een keer plaatsvinden.

4. Roger Waters – The Ballad Of Bill Hubbard

Het is jammer dat Roger Waters nog steeds geen volwaardige opvolger heeft gemaakt van Amused To Death, zijn meesterlijke soloplaat uit 1992. We zijn benieuwd welke gitaarlegende de voormalige Pink Floyd-bassist/zanger dan uitnodigt voor de sessies. Want speelde Eric Clapton mee op The Pros And Cons Of Hitch Hiking (1984), voor de opnames van Amused To Death kwam niemand minder dan Jeff Beck opdraven (Toto’s Steve Lukather is overigens ook in enkele tracks te horen). The Ballad Of Bill Hubbard is ‘slechts’ de introductie van het album en niet zozeer het meest memorabele nummer, maar het instrumentale stuk geeft Beck wel alle ruimte voor zijn gitaarspel.

3. John McLaughlin – Django

Bij het horen van deze fusionuitvoering van Django (origineel van The Modern Jazz Quartet) kun je haast niet anders dan hopen dat meestergitaristen John McLaughlin en Jeff Beck ooit nog een heel album samen gaan opnemen, zoals eerstgenoemde dat in 1973 bijvoorbeeld deed met Carlos Santana (Love Devotion Surrender). Deze track is afkomstig van McLaughlins album The Promise uit 1995, waaraan verder ook grote namen als Michael Brecker en Sting meewerkten.

2. Jon Bon Jovi – Blaze Of Glory

Toen acteur Emilio Estevez de Bon Jovi-hit Wanted Dead Or Alive wilde gebruiken in de succesvolle western Young Guns II besloot frontman Jon Bon Jovi maar een gehele nieuw nummer voor de film te schrijven: Blaze Of Glory. De single werd een megahit, net zoals het gelijknamige debuutalbum van de zanger. En ook al is hij nergens te bekennen in de video, het is duidelijk Jeff Beck die je halverwege die fijne solo hoort spelen.

1. Donovan – Barabajagal

Sixtiesster Donovan liet zich voor zijn niet meer uit je hoofd te krijgen hit Barabajagal begeleiden door The Jeff Beck Group (minus Rod Stewart), met een van de beste songs uit het oeuvre van de Schotse zanger als resultaat. Men was ook zo netjes om de band op de singlehoes te vermelden, waardoor Barabajagal de enige hit in Nederland is van The Jeff Beck Group. Het plaatje was ook het laatste top 40-succes van Donovan in zowel Engeland als Amerika.