Had rockicoon en gitaargeselaar Jimi Hendrix nog geleefd, dan was hij vandaag 72 geworden. Tijdens zijn korte leven bracht hij een groot aantal rockklassiekers uit en nog steeds verschijnen er cd’s en dvd’s met archiefopnames van constant hoge kwaliteit. Wij rangschikken de tien meest essentiële Hendrix-tracks. En ja, we weten dat er een aantal favorieten ontbreekt: Fire, Third Stone From The Sun, Spanish Castle Magic, Crosstown Traffic… Geloof ons, met pijn in het hart hebben we ze weggestreept.

10. Bold As Love

‘Just ask the axis’… Een van de allermooiste solo’s die Hendrix ooit speelde zit in deze bijna-titeltrack van zijn tweede album Axis: Bold As Love (1967), de erg avontuurlijke tweede lp van The Jimi Hendrix Experience. Op de tributeplaat In From The Storm (1995) slaagt Paul Rodgers (Free, Bad Company) erin een van de betere covers op te nemen.

9. Foxy Lady

Deze heavy rocksong stond op zowel de UK- als US-editie van Are You Experienced?, maar in Amerika met een spelfout (Foxey Lady). Ook vandaag de dag staat het nummer daar nog onder de ‘verkeerde’ titel bekend. Hieronder een wilde versie van Foxy Lady tijdens het Miami Pop Festival.

8. Machine Gun

Uitsluitend in live-versies te vinden, deze lang uitgesponnen protestsong. De bekendste uitvoering is uiteraard die op het historische livealbum Band Of Gypsys (1970), met bassist Billy Cox en drummer/zanger Buddy Miles. In de tekst maakt Hendrix zijn felle afkeuring van de Vietnam-oorlog duidelijk, maar zoals vaker zorgde vooral het gitaargeweld (in dit geval een zeer toepasselijke beschrijving) ervoor dat Machine Gun een essentiële Hendrix-song werd.

7. Little Wing

Het bekendste lied op Axis: Bold As Love en een van die tracks waarvan je zou willen dat Hendrix een langere versie op de plaat had gezet. Er zijn talloze covers opgenomen van Little Wing en de mooiste daarvan is wellicht de uitgebreide instrumentale uitvoering van Stevie Ray Vaughan & Double Trouble op het postume album The Sky Is Crying (1991).

6. Red House

Voordat hij doorbrak, had Hendrix nog bijzonder weinig eigen materiaal geschreven. De legendarische bluessong Red House had hij al wel op zak. De Amerikaanse versie van het Jimi Hendrix Experience-debuut Are You Experienced? (1967) bevat meer klassiekers dan de Britse, maar de UK-versie heeft dan wel weer Red House. Gelukkig zijn alle tracks van beide versies op latere cd-uitgaven mooi bij elkaar verzameld.

5. Voodoo Child (Slight Return)

Het optreden van Hendrix op Woodstock kon je een tijdje terug in de Nederlandse bioscopen herbeleven. Een van de hoogtepunten van dat concert was de alles verpletterende bewerking van Voodoo Child (Slight Return), waarvan de oorspronkelijke versie het dubbelalbum Electric Ladyland (1968) afsluit. Stevie Ray Vaughan, die wel meer van Hendrix op succesvolle wijze coverde (zie nummer 7), zette een strakke versie op zijn album Couldn’t Stand The Weather (1984).

4. The Wind Cries Mary

In adembenemende ballads als Angel (te vinden op onder andere het in 1997 verschenen First Rays Of The New Rising Sun) en The Wind Cries Mary laat Hendrix zich van zijn gevoeligste kant horen. In laatstgenoemde blinkt hij ook uit als tekstschrijver: “Will the wind ever remember/The names it has blown in the past/And with this crutch, its old age and its wisdom/It whispers no, this will be the last/And the wind cries Mary.”

3. Purple Haze

Nog een track die niet op de Britse versie van Are You Experienced? te vinden was. Purple Haze was de tweede single van The Jimi Hendrix Experience en zijn eerste zelf geschreven hit. De zin “Excuse me while I kiss the sky” werd door sommigen verkeerd verstaan als “Excuse me while I kiss this guy.” Het schijnt dat Hendrix in zijn uitvoering tijdens het Monterey Pop Festival daadwerkelijk ‘Kiss this guy’ zingt.

2. Hey Joe

De doorbraaksingle van The Jimi Hendrix Experience, verschenen in 1966 en oorspronkelijk van Billy Roberts. Voordat Hey Joe de eerste Hendrix-single werd, waren er al een heleboel verschillende versies van opgenomen. Zo zong David Crosby een uptempobewerking op het derde Byrds-album Fifth Dimension. Toch blijft de Hendrix-hit de bekendste en definitieve versie. Frank Zappa ‘leende’ de stijl hiervan voor het lied Flower Punk op de lp We’re Only In It For The Money (1968).

1. All Along The Watchtower

Uitgerekend de twee hoogst genoteerde nummers in deze lijst zijn covers. Toch hoeft niemand hier vreemd van op te kijken, want het was Hendrix die superieure versies opnam van beide nummers. De compleet eigen interpretatie bewoog de auteur van het lied, Bob Dylan, zelfs om All Along The Watchtower later live te spelen in het arrangement van Hendrix. De betoverende gitaarsolo’s en krachtige leadzang laten Hendrix op zijn allerbest horen. Misschien wel de beste cover ooit opgenomen, maar daar komen we in een ander lijstje vast op terug!