Zeventig jaar geleden, op 10 september, werd Anthony Joseph Pereira geboren. Beter bekend als Joe Perry, gitarist van Aerosmith.

Met Aerosmith heeft Perry wereldwijd meer dan 150 miljoen albums verkocht. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke rockgitaristen en songschrijvers van de jaren ’70. Het laatste Aerosmith-album stamt alweer uit 2012, maar Perry zit allerminst stil. Tegenwoordig wordt hij door hippe artiesten als Eminem, Pitbull en Robin Thicke gevraagd voor gastbijdragen, maar Perry brengt al sinds 1980 muziek uit zonder zijn collega’s van Aerosmith. Vandaag een overzicht van de tien beste bijdragen van Joe Perry buiten Aerosmith om.

10. Black Velvet Pants (1983)

Het ongeïnspireerde derde album van het Joe Perry Project betekende ook het einde van het platencontract en het ‘project’. Het enige positieve van het geheel is het nummer Black Velvet Pants, waarbij de blonde dame in de videoclip (Billie) de toekomstige vrouw van Perry zal worden en nog steeds is.

9. Discount Dogs (1980)

Na een knallende ruzie met Steven Tyler stapt Joe Perry uit Aerosmith. In korte tijd formeert hij een band met zanger Ralph Mormon, bassist David Hull en drummer Ronnie Stewart. In tegenstelling tot zijn oude band heeft Perry geen eeuwigheid nodig voor de opnames. Getergd als hij is om zichzelf te bewijzen komt nog in 1980 het album Let The Music Do The Talking uit.

8. South Station Blues (1981)

Het tweede album van het Joe Perry Project is zeker niet slecht, maar verbleekt bij het debuut. Dat kan te maken hebben gehad met de wissel van zanger, Charlie Farren voor Ralph Mormon, wat niet meteen een verbetering betekende. De afsluiter van het album is ook meteen het hoogtepunt.

7. Shakin’ My Cage (2005)

Het duurde dik twintig jaar voordat Perry zich weer met een soloproject inliet, simpelweg omdat Aerosmith te druk was. Nadat Aerosmith met Honkin’ On Bobo weer terugkeerde naar roots-blues en rock, had Perry de smaak te pakken en wilde hij nog zo’n album maken. Perry speelt alle instrumenten behalve de drums.

6. Heaven And Hell (2009)

Het album Have Guitar Will Travel lijkt in niets op zijn voorganger. Perry had wat tijd over door het uitvallen van Aerosmith-verplichtingen. In korte tijd maakte hij vanuit zijn huisstudio dit album. De productie is niet geweldig, maar de energie spat van de rauwe, ongepolijste songs af. Dit album laat ook goed horen dat Perry en Steven Tyler elkaar binnen Aerosmith goed in balans houden, Perry rauw en improviserend terwijl Tyler zijn stempel drukt met toegankelijkheid en structuur.

5. Conflict Of Interest (1980)

Critici noemden Let The Music Do The Talking een van de betere Aerosmith-albums, ware het niet dat het album niet van Aerosmith is. Perry nam een aantal songs mee die hij eigenlijk voor Aerosmith had bedoeld, een nummer als Conflict Of Interest had niet misstaan op een Aerosmith-album.

4. I Wanna Roll (2018)

Voor Sweetzerland Manifesto nodigde Perry zangers uit die hem geïnspireerd hebben. Robin Zander van Cheap Trick, Terry Reid van (New) Yardbirds en David Johansen van New York Dolls.

3. My Dead Drunk Friends (2015)

In 2015 richten Alice Cooper, Johnny Depp en Joe Perry de Hollywood Vampires op. De band is vernoemd naar het clubje drinkebroers dat in de jaren ’70 vaste klant was in de Rainbow-bar in Hollywood Los Angeles. Deze bestond uit onder andere John Lennon, Keith Moon en Harry Nilsson, inmiddels allemaal overleden. My Dead Drunk Friends gaat over dit clubje en is de enige eigen compositie op het Hollywood Vampires-debuut.

2. I Want My Now (2019)

Nadat het debuut van de Hollywood Vampires vooral voor de lol gemaakt werd met heel veel gastmuzikanten, wordt de opvolger Rise serieuzer aangepakt. Nog maar één gastbijdrage van Jeff Beck en niet alleen nog covers van overleden rockers, maar voornamelijk zelfgeschreven composities zoals I Want My Now.

1. You Can’t Put Your Arms Around A Memory (2019)

Nadat Perry al eerder zijn respect betoonde voor zijn oude helden met het album Sweetzerland Manifesto, brengt hij op Rise een breekbare ode aan zijn punk- en rockidool Johnny Thunders.