Vandaag wordt wereldgitarist Joe Satriani 60 jaar. ‘Satch’ heeft inmiddels vijftien studioalbums uitgebracht en is een van de meest succesvolle gitaristen aller tijden. De Amerikaan heeft meer dan tien miljoen albums verkocht, waarvan er twee platina werden en vier platen goud behaalden. Bovendien heeft hij maar liefst vijftien Grammy-nominaties op zijn naam staan! Vorig jaar verscheen zijn prachtige album Shockwave Supernova en speelde hij nog live in Heerlen en Groningen. Het was niet gemakkelijk om een top 10 van Satriani samen te stellen, want deze snarenplukker heeft zo veel goede nummers!

10. God Is Crying

Dit is het laatste nummer van het album Black Swans And Wormhole Wizards, uitgebracht in het jaar 2010. God Is Crying begint lekker uptempo met wah wah-gitaargeluiden en evolueert dan langzaam in een bijna ballad-achtige song met hemelse, hoge gitaarsolo’s en veel ‘vreemde’ gitaargeluiden die Satch uit zijn gitaar tovert – alsof het totaal geen moeite kost. Black Swans And Wormhole Wizards is trouwens een nogal onderschat Satriani-album, want het bevat meerdere fantastische songs, zoals de lekkere gevoelige ballad Dream Song. Maar God Is Crying is toch wel het muzikale hoogtepunt. God Is Crying was overigens eigenlijk bestemd voor het vorige album Professor Satchafunkilus And The Musterion of Rock.

9. Crystal Planet

In 1998 bracht Joe Sarriani zijn zevende studioalbum Crystal Planet uit en de titelsong is een van de vele hoogtepunten van deze uitstekende plaat. Het nummer Crystal Planet is een heerlijke uptempo gitaarrocker met flitsende solo’s die zijn weerga niet kennen. In dit nummer is goed te horen hoe snelle gitaarsolo’s wel degelijk emotioneel kunnen zijn. Vooral de hoge, typische Satch-arpeggio’s zijn een genot voor het oor. De titel van het nummer en het album stammen uit een natuurkundeboek waaruit Joe voorlas aan zijn zoon: “We live on a crystal planet.” Dit nummer staat trouwens heel vaak op de setlist van Satriani en hij speelt het altijd graag. Lekker hard afdraaien en luchtgitaar spelen!

8. Made Of Tears

Made Of Tears is te vinden op Satriani’s elfde studioalbum Super Colossal en het is een lekker, cool, relaxed gitaarnummer zoals alleen Satch dat kan spelen en componeren. De melodie is zoals altijd meesterlijk en blijft heel lang in je hoofd hangen en neigt zelfs tot meezingen. Made Of Tears is een midtempo song met natuurlijk weer heerlijke snelle gevoelige gitaarsolo’s die bekend in de oren klinken, maar toch weer anders zijn dan in andere Satch-nummers. Super Colossal is trouwens ook een nogal ‘onbekend’ en ondergewaardeerd album van Satriani, maar doet zeker niet onder voor zijn andere werk.

7. Flying In A Blue Dream

De titelsong van Satriani’s derde studioalbum is inmiddels een gitaarklassieker geworden, want wie kent dit nummer niet? Flying In A Blue Dream is de openingstrack en wordt gekenmerkt door hoge gitaaruithalen en lekker, relaxte gitaarsolo’s. Met dit nummer en dit album brak Satriani definitief door en werd hij een van de bekendste gitaarplukkers van deze eeuw. De gitaarmelodie, of beter gezegd het gitaarrefrein, van dit nummer is zo herkenbaar en zo mooi dat je als luisteraar weer geneigd bent om mee te gaan zingen of neuriën; de luchtgitaar doet het bij dit nummer ook altijd goed. Flying In A Blue Dream is door de jaren heen vaste prik op de setlist van Satch. De live-versie op het dubbele livealbum Joe Satriani Live In San Francisco is trouwens ook de moeite waard. Flying In A Blue Dream werd ook als single uitgebracht en was matig succesvol, helaas.

6. Goodbye Supernova

Dit is het slotnummer van Satriani’s vijftiende studioalbum Shockwave Supernova dat in 2015 op de markt kwam. Goodbye Supernova is een prachtige ballad met bloedstollend mooie solo’s met op de achtergrond een bijna verslavend keyboardmelodie, gespeeld door Mike Keneally. Bij Goodbye Supernova kun je heerlijk wegdromen tijdens de hemelse, kippenvel bezorgende gitaarmelodieën en solo’s die Satch uit zijn gitaar tovert. Tijdens de afgelopen tour was dit nummer een van de hoogtepunten van de setlist en het is nu al een Satriani-classic in wording.

5. Satch Boogie

Een klassieke Satriani-song van het album Surfing With The Alien, uitgebracht in 1987. Satch Boogie is een uptempo gitaarrocker en swingt als de bekende tiet. Het is eigenlijk een rock & roll-nummer met boogie-invloeden en het gitaarrefrein is weer zeer verslavend. Bij dit swingende, korte nummer is het bijna onmogelijk om stil te blijven zitten. Satch Boogie is ook een van die nummers die eigenlijk altijd op de setlist van Satriani staan, maar vreemd genoeg staat Satch Boogie niet op het legendarische Live In San Francisco-album. Satch Boogie werd ook als single uitgebracht.

4. If I Could Fly

In 2004 verscheen Satriani’s tiende studioalbum getiteld Is There Love In Space? en op die plaat staat deze fantastische uptempo Satch-klassieker met de titel If I Could Fly. Het nummer klokt over de zes minuten en herbergt een sublieme gitaarmelodie die je bijna wilt meezingen en de solo’s van Satch in dit nummer zijn weergaloos, snel, melodieus en hemels te noemen. Ook deze track is zeer regelmatig te vinden op de setlist van Satch en het publiek gaat bijna altijd lekker los bij If I Could Fly; onnavolgbaar goed! Het componeren van If I Could Fly begon in 1990 tijdens de Flying In A Blue Dream Tour en het duurde maar liefst tien jaar voordat dit nummer eindelijk af was!

3. Cryin’

Cryin’ is een van de beste gitaarballads aller tijden en dit prachtige nummer met kippenvelsolo’s van Satch is te vinden op een van zijn beste albums, namelijk: The Extremist, uitgebracht in 1992. De melodie is hemels en de hoge, gitaaruithalen van Satch zijn niet van deze wereld, een prachtige gitaarballad zoals je ze maar zelden hoort en aan het einde gaat Satch nog eens even lekker los. Cryin’ is zo’n nummer dat je eigenlijk nooit genoeg kunt horen, want deze bijna dramatische song gaat nooit vervelen. Cryin’ gaat over de dood van Joe’s vader en het bijbehorende rouwproces en het nummer werd ook als single uitgebracht en behaalde plaats 24 in de Amerikaanse charts.

2. Always With Me, Always With You

Is Always With Me, Always With You de gitaarballad onder de gitaarballads, of is toch For The Love Of God van Steve Vai beter? Always is in ieder geval een fantastische gitaarballad die iedere rockliefhebber wel eens gehoord zal hebben. Het nummer staat op Satriani’s tweede zeer succesvolle studioalbum Surfing With The Alien en wordt gekenmerkt door prachtige solo’s en een kippenvel-gitaarmelodie/gitaarrefrein. Always With Me, Always With You is een love song geschreven voor Joe’s vrouw Rubina. Het nummer wordt live altijd gespeeld door Satch en is natuurlijk ook te vinden op zijn live-album opgenomen in San Francisco.

1. On Peregrine Wings

On Peregrine Wings was voor de release van Satriani’s laatste album Shockwave Supernova al op YouTube te zien en te beluisteren en het nummer kreeg meteen geweldige response en feedback. On Peregrine Wings is een uptempo lied met een waanzinnige verslavende gitaardrive en doet het vooral ook uitstekend in de auto. Het gitaarrefrein van On Peregrine Wings blijft na beluistering in je hersenen en oren vastzitten en ook de flitsende, snelle, melodieuze solo’s zijn in dit nummer om van te smullen. On Peregrine Wings is wat mij betreft een topnummer in het oeuvre van Joe Satriani en zijn laatste album Shockwave Supernova was mede door deze track zeer succesvol, met plaats 11 in Nederland, plaats 22 in Engeland en plaats 46 in Amerika.