Op 4 juli 1952 werd de Engelse zanger/bassist John Charles Waite, kortweg John Waite, geboren in de stad Lancaster in het graafschap Lancashire in Engeland. Vandaag heeft de ex-Babys en ex-Bad English-zanger dus de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar bereikt. Ter gelegenheid van deze feestelijke dag presenteren we een top tien van de beste songs uit zijn lange carrière. Wat is jouw favoriete John Waite/Babys/Bad English-song?

10. A Piece Of The Action – The Babys

Afkomstig van het tweede album Broken Heart uit 1977 en geschreven door Mike Japp en Chas Sanford. Het album werd opgenomen in de Hidden Valley Ranch Studio en de Record Plant te Los Angeles, met Ron Nevison als producer. Nummer 17 in de Nederlandse Top 40 was de hoogste notering van deze single, die zeven weken in de lijst bleef staan.

9. Change – John Waite

Deze song staat op zijn solodebuutalbum Ignition uit 1982 en werd geschreven door de Amerikaanse singer-songwriter Holly Knight, die onder meer ook verantwoordelijk was voor hitsongs als The Best (Tina Turner), Love Is A Battlefield (Pat Benatar) en Wrap Your Arms Around Me van Agnetha van ABBA. Change was de belangrijkste single van het album en bereikte nummer 16 op de Amerikaanse Billboard Album Rock Tracks in de zomer van 1982.

8. Back On My Feet Again – The Babys

Geschreven door John Waite, Dominic Bugatti en Frank Musker, van het vierde album Union Jacks uit 1980, dat werd geproduceerd door Keith Olsen. Back On My Feet Again is de laatste Babys song die een hit werd, korte tijd na het uitkomen van deze derde single van het album viel de band uiteen.

7. Missing You – John Waite & Alison Krauss

Missing You staat op het album No Brakes uit 1984. De song werd geschreven door John Waite, Mark Leonard en Chas Sandford en als single werd nummer één op de Amerikaanse Billboard Album Rock Tracks èn de Hot 100 bereikt. Waite werd voor deze song in 1985 genomineerd voor een Grammy Award in de categorie Best Pop Vocal Performance Male. In 1996 werd de song door Tina Turner gecoverd, wat haar een nummer twaalf hitnotering in het Verenigd Koninkrijk opleverde. De song werd door diverse andere artiesten gecoverd en in 2007 nam John Waite een nieuwe versie op met de Amerikaanse countryster Alison Krauss, voor haar album A Hundred Miles Or More: A Collection. De singleversie werd een grote hit in de VS in de countrycharts, wat ervoor zorgde dat John Waite ook in die kringen bekend werd.

6. Head First – The Babys

De titelsong van het derde album, dat in 1979 werd uitgebracht en geproduceerd door Ron Nevison. Head First werd geschreven door de drie overgebleven originele bandleden John Waite, Wally Stocker en Tony Brock. Na interne problemen werd gitarist/toetsenist Michael Corby door platenmaatschappij Chrysalis in 1978 uit de band gezet. Deze stevige rocker werd een redelijke hit in de VS, waar nummer 77 werd bereikt. Head First werd eerst als b-kant van Every Time I Think Of You uitgebracht en later als ‘zelfstandige’ single.

5. White Lightning – The Babys

Ook op het derde album Head First staat deze prachtige song, geschreven door de Engelse singer-songwriter-componist-producer Billy Nicholls, over een bezoek aan de tandarts.

4. Mr. Wonderful – John Waite

Van zijn eerste soloalbum Ignition (1982) komt deze door John Waite en Ivan Kral geschreven song. Kral speelde slaggitaar en keyboards op het album.

3. Every Time I Think Of You – The Babys

Dit is vrijwel zeker de bekendste Babys-song. Geschreven door Jack Conrad en Ray Kennedy. Het was dé single van het album Head First uit 1979: een top 10 notering in de Nederlandse Top 40, want nummer zeven werd bereikt en de single stond tien weken in de lijst. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 werd nummer 13 bereikt en op de Cashbox hitparade zelfs nummer 8. Onder de iets aangepaste titel Everytime I Think Of You werd in 2006 in ons land de nummer één in de hitparade bereikt door de cover van Marco Borsato en Lucie Silvas. In België kwam deze versie tot nummer vijf. John Waite liet weten erg blij met deze cover te zijn, ook al verdiende hij er geen cent aan (want niet door hem geschreven). Zijn naam werd immers weer vaak genoemd en dat vond hij veel belangrijker.

2. When I See You Smile – Bad English

Afkomstig van het debuutalbum uit 1989, dat ook Bad English getiteld was. Deze song werd geschreven door Diane Warren, de vrouw die wereldhits schreef voor uiteenlopende acts als Aerosmith, Elton John, Cher, Bryan Adams, Tina Turner, Roy Orbison, Gloria Estefan, Kiss, Meat Loaf, Barbra Streisand, Aretha Franklin, Celine Dion en Joe Cocker.

1. Isn’t It Time – The Babys

Afkomstig van het album Broken Heart uit 1977, deze song werd als single uitgebracht en werd een wereldhit. Het is een compositie van Jack Conrad (muziek) en Ray Kennedy (tekst); Kennedy had voordien meegeschreven aan songs voor The Beach Boys. Hij schreef de tekst over zijn twijfels in een relatie met een toenmalige Franse vriendin. In Nederland werd nummer 4 in de Top 40 bereikt, nadat de single tot Alarmschijf was verkozen en kreeg dus veel airplay op Hilversum 3, elf weken lang stond Isn’t It Time in de hitlijst. In alle edities van de Radio 2 Top 2000 kwam Isn’t It Time voor, met nummer 385 in 2001 als hoogste notering; in de editie van 2016 stond ie op 521. In de Billboard Hot 100 werd de dertiende plaats bereikt. ‘Onze’ Bert Heerink coverde de song onder de titel Wordt Het Geen Tijd (op zijn album Storm Na De Stilte uit 1995).