De prachtige alt/tenor stem van Jon Anderson blijft natuurlijk altijd onlosmakelijk verbonden met een van de beste symfonische rockbands aller tijden: Yes. Maar Jon heeft ook veel met andere artiesten, zoals Kitaro, Mike Oldfield, Giogio Moroder en Vangelis, samengewerkt. Ook zijn soloalbums als Olias Of Sunhillow zeer de moeite waard om te ontdekken. Vandaag wordt Jon 69, tijd dus om zijn carrière buiten Yes eens wat beter onder de loep te nemen.

10. Jon Anderson – All In A Matter Of Time

Dit nummer staat op Jons derde soloalbum Animation en werd in 1982 uitgebracht. Op die plaat deden verder beroemde muzikanten als Jack Bruce en zanger Chris Rainbow mee. De prachtige stem van Jon en de new age- en elektronische popinvloeden maken dit nummer tot een must voor deze lijst.

9. Jon Anderson – State Of Independence

Dit nummer staat op het orkestraal getinte album Change We Must (1994) en natuurlijk ook op het Jon & Vangelis-album The Friends Of Mr. Cairo (1981). De versie op Change We Must klinkt trouwens veel beter. De single deed commercieel gezien helemaal niets, maar later werd het wel een bescheiden hit voor niemand minder dan Donna Summer.

8. Jon Anderson – Days

Days stamt van het tweede soloalbum van Jon Anderson, getiteld Song Of Seven (1980). Het is het eerste solo album van Jon met een echte band: The New Life Band.  Days heeft Keltische en R&B-invloeden en behoort tot de beste tracks van Song Of Seven.

7. Jon Anderson – Moon Ra

Dit is het zevende nummer op Jon’s solodebuut Olias Of Sunhillow. Op dit album bespeelt Jon alle instrumenten zelf. Olias is een concept album en vertelt het verhaal van een buitenaards ras, dat op zoek is naar een nieuwe wereld. Moon Ra is het meest experimentele nummer van dit album, dat zeer succesvol bleek te zijn, natuurlijk vooral bij Yes-fans.

6. Jon Anderson – Open

Dit is een digitaal uitgebrachte ep uit 2011 en dit nummer, dat trouwens meer dan 20 minuten klokt, behelst wat Jon Anderson is. Het is een episch nummer met prachtige melodieën, de heerlijke stem van Jon en zijn ideeën over de wereld, religie en natuur.

5. Jon & Vangelis – The Friends Of Mr. Cairo

De titelsong van het Jon & Vangelis album uit 1981 werd als single uitgebracht en behaalde in Canada de eerste plaats in de single top 100, maar haalde in andere landen de hitlijsten niet eens… Op het album duurt dit nummer maar liefst 12 minuten en lijkt daardoor helemaal niet op de veel kortere singleversie.

4. Jon Anderson – Hold On To Love

Deze track staat op het album met de prachtige naam In The City Of Angels (1988). Het is het openingsnummer van dat album en werd geschreven door Anderson en Lamont Dozier van Motown Records. Dit is eigenlijk niet een typisch Anderson-album, want het is ‘gewoon’ een popalbum. Er spelen zelfs leden van Toto op dit album mee. Kijk eens naar de mooie videoclip van dit nummer op You Tube.

3. Jon Anderson – Cage Of Freedom

De overweldigende stem van Anderson maakt dit nummer van Giorgio Moroder tot iets speciaals. Cage Of Freedom (uitgebracht als single in 1984) is natuurlijk bekend van de film Metropolis. Op de soundtrack daarvan staan verder bijdragen van onder anderen Freddie Mercury en Adam Ant. Volgens ondergetekende heeft Jon dit nummer nog nooit live gezongen, jammer maar helaas…

2. Jon & Vangelis – I Hear You Know

Een song van het debuutalbum van Jon & Vangelis met de naam Short Stories (1980). Het was de eerste single van dit duo en het werd meteen een grote hit. I Hear You Know is eigenlijk gewoon een simpel liefdesliedje dat blijkbaar door de mooie melodie zeer goed aansloeg. Het nummer piekte in Engeland op nummer 6 maar liefst…

1. Jon & Vangelis – I’ll Find My Way Home

Waarschijnlijk het bekendste solonummer van Jon Anderson. Hij schreef het samen met Vangelis in 1981, in de tijd dat Jon even geen lid meer was van Yes. I’ll Find My Way Home werd onder andere een hit in Engeland (plaats 6) en Zwitserland (plaats 1). Het mooie nummer heeft natuurlijk ook altijd een plek in de top 2000 en wordt gedomineerd door Jons prachtige stem en de zwevende keyboards van Vangelis. Een terecht nummer 1 in deze lijst dus.