Stephen Ray Perry, beter bekend als Steve Perry, wordt op 22 januari 1949 geboren. Zijn prachtige, melodieuze en hoge stem is te horen op zes Journey-studioalbums en door zijn inbreng werd de band zeer populair. Perry wordt vandaag dus 68 jaar en daarom zetten we de beste Journey-nummers die niet als single uitkwamen nog eens op een rijtje.

10. Escape

De titelsong van het zevende studioalbum van Journey is de openingstrack van de B-kant en is gecomponeerd door Jonathan Cain, Steve Perry en Neal Schon. Het vrij lange nummer (5:17) is een redelijk stevige AOR-song met natuurlijk uitstekende vocalen van Perry, maar Escape wordt vooral gedomineerd door de gitaar en de toetsen van Schon en Cain. Escape is volgens mij een vergeten pareltje in de Journey-discografie en klinkt live nog beter dan in de studio.

9. Where Were You?

Dit nummer werd door Journey veel gebruikt als opening voor hun liveshows. Where Were You is ontstaan tijdens een jamsessie en het is een lekker uptempo nummer dat te vinden is op het album Departure.(1980). Dat was trouwens ook het laatste Journey-album waar Gregg Rolie op te bewonderen was. Departure was een zeer succesvolle plaat: het was het eerste Journey-album dat in de Billboard 200 terechtkwam en piekte op plaats 8.

8. It’s Just The Rain.

Deze prachtige ballad is terug te vinden op het tiende studioalbum van Journey, getiteld Trial By Fire (1996). Het nummer is geschreven door Perry en Cain en de vocalen van Perry op deze tranentrekkende, typische Journey-ballad zijn meer dan uitstekend. Dit is trouwens ook zo’n typisch nummer waardoor sommige rockfans een heke kregen aan Journey, lees: vooral aan Steve Perry. Trial By Fire werd geproduceerd door Kevin Shirley en op dit album bestaat Journey weer uit de klassieke jarentachtig-lineup; het is tevens het laatste werkstuk waarop Perry de vocalen voor zijn rekening neemt.

7. Lovin’ You Is Easy

Dit midtempo nummer valt vooral op door de zeer catchy gitaarriff van Schon en de briljante vocalen van Perry. De keyboardpartijen van Rolie maken dit nummer uiterst melodieus en aangenaam om naar te luisteren. Lovin’ You Is Easy is te vinden op Journey’s vijfde studioalbum Evolution dat het licht zag in 1979. Dat was ook de eerste lp met de nieuwe drummer Steve Smith. Lovin’ You Is Easy is gecomponeerd door Perry, Schon en Greg Errico, die o.a. bekend is van Sly & The Family Stone.

6. Line Of Fire

Ook dit nummer staat op het zeer succesvolle album Departure en het is een stevige rocker met hoofdrollen voor Schon, Rolie en Perry. Line Of Fire is geschreven door Perry en Schon en ook dit nummer was helaas niet al te vaak te vinden op de setlist van Journey.

5. Opened The Door

Opened The Door is de laatste song van Journey’s vierde studioalbum Infinty (1978). Op deze plaat zijn de vocalen van Perry voor het eerst te bewonderen; tevens is Infinity het laatste album wasarop Aynsley Dunbar achter de drumkit zit. Opened The Door is gecomponeerd door Perry, Rolie en Schon en is een heerlijke, typische Journey-ballad. Helaas stond het nummer niet al te vaak op de setlist van de band.

4. Edge Of The Blade

Edge Of The Blade is te vinden op het achtste studioalbum van Journey, getiteld Frontiers (1983). Het is het laatste album waarop basgitarist Valory te horen is. Frontiers was een commercieel succes met een tweede plaats in de Amerikaanse Billboard 200 en een zesde plaats in Engeland. Edge Of The Blade is een pittige AOR-rocker met heerlijke gitaarriffs en hooks van Schon en uitmuntende vocalen van Perry. Edge Of The Blade is uitermate geschikt als een livenummer.

3. Chain Reaction

Chain Reaction staat ook op Frontiers en dit nummer heeft een supercatchy refrein. Toch werd het uitstekende nummer nooit als single uitgebracht. Het nummer komt uit de pen van Perry, Schon en Cain. Ook dit Journey-pareltje wordt door veel mensen over het hoofd gezien en is op setlists van de band niet terug te vinden.

2. Somethin’ To Hide

Deze prachtige melodieuze ballad staat op het album Infinty en de stem van Steve Perry is in Somethin’ To Hide hemels te noemen. Het door Perry en Schon gecomponeerde nummer bevat een prachtige melodie en een wonderschone gitaarsolo.

1. Winds Of March

Winds Of March is een van de allerbeste Journey nummers, maar helaas wordt dat niet vaak opgemerkt. Winds Of March staat op Infinty, het eerste Journey-album met Steve Perry als leadzanger. Eignelijk zou Robert Fleischman de nieuwe zanger van Journey worden, maar dat ging op het laatste moment niet door. Saillant detail is wel dat het fantastische Winds Of March mede gecomponeerd door diezelfde Fleischman; samen met Gregg Rolie, Perry en Neal Schon. Infinity werd geproduceerd door de Engelse Roy Thomas Baker (o.a. Queen) en zijn invloeden zijn duidelijk te horen in Winds Of March. Het nummer begint als een ballad maar het tweede gedeelte is uptempo met muzikale hoofdrollen voor Rolie en Schon. Perry’s vocale prestatie op Winds Of March is om van te smullen en hij maakt hier duidelijk een van de beste AOR-stemmen ter wererld te hebben.