Vandaag viert Steve Perry (Stephen Ray Perry) zijn 69ste verjaardag. Hij is natuurlijk vooral bekend als zanger van de legendarische AOR-band Journey waar hij tijdens de jaren ’77 tot en met ’96 de vocalen voor zijn rekening nam. De laatste plaat waarop Perry te bewonderen is, heet Trial By Fire en dat album werd op 22 oktober 1996 uitgebracht. Ondanks enkele solosuccessen was zijn beste tijd natuurlijk bij Journey. Een top 10 van platen met Perry als leadvocalist:

10. Dream After Dream

Dream After Dream is het onbekendste album uit de carrière van Journey. Het is een soundtrack voor de Japanse film Yume, Yume No Ato en het is het zevende studioalbum, uitgebracht in 1980. Dream After Dream bevat negen nummers waarvan er slechts drie met vocalen van Perry zijn, maar deze zijn dan wel zeer de moeite waard. Destiny, Sandcastles en Little Girl zijn eigenlijk alle drie powerballads met fantastische zang van Perry, heerlijk melodieuze gitaarsolo’s van Neal Schon en prachtige orkestrale passages. Van de instrumentale tracks is vooral When The Love Has Gone, met prachtig gitaarwerk van Schon, een aanrader. Dream After Dream is het laatste Journey-album waarop Gregg Rolie te horen is.

9. Greatest Hits Live

Dit is het tweede livealbum van Journey, uitgebracht in 1998; het bevat songs uit de periode van 1978 tot 1983 en is opgenomen in 1981 en 1983. Het album bevat de zeer bekende Journey-hits Don’t Stop Believin’, Faithfully, Lights en Wheel In The Sky. Muzikale hoogtepunten zijn echter Separate Ways, Escape en Lovin’, Touchin’, Squeezin’; heerlijke swingende melodieuze rockers. Greatest Hits Live was niet echt een commercieel succes want het album piekte slechts op plaats 79 in de Amerikaanse Billboard 200 chart.

8. Raised On Radio

Het negende studioalbum van Journey verschijnt op 21 april 1986. Van Raised On Radio worden maar liefst vijf singles uitgebracht waarvan er drie behoorlijk succesvol waren. Girl Can’t Help It piekt op 9, I’ll Be Alright Without You piekt op 7 en Be Good To Yourself haalt zelfs de derde plek in de Amerikaanse mainstream rock charts. Ross Valory (bass guitar) en Steve Smith (drums) werden op een aantal tracks ‘vervangen’ door Randy Jackson en Larrie Londin. Raised On Radio is geproduceerd door Steve Perry en Jim Gaines en het album was helaas voor de band niet echt zo succesvol met alleen een vierde plek in de Amerikaanse charts.

7. Evolution

Evolution is het vijfde studioalbum van Journey en het verschijnt op 5 april 1979. Evolution is het eerste werkstuk met de nieuwe drummer Steve Smith, de vervanger van Aynsley Dunbar. Evolution bevat de Journey-hit Lovin’, Touchin’, Squeezin’ en dat nummer, geschreven door Perry, bereikte de zestiende plek in de Amerikaanse charts. Andere noemenswaardige tracks van Evolution zijn Too Late en Do You Recall; de twee laatstgenoemde tracks werden samen als single uitgebracht met Too Late als A-kant. Evolution was redelijk succesvol en piekte in Amerika op plaats 20 in de Billboard 200 charts. Evolution was trouwens het favoriete album uit 1979 van niemand minder dan Kurt Cobain.

6. Departure

Departure is het zesde studioalbum van Journey en het verschijnt op 23 maart 1980. Departure bevat enkele klassieke tracks zoals Any Way You Want It, Walks Like A Lady, Where Were You, Stay A While en Line Of Fire. Steve Perry heeft bij alle composities van Departure een vinger in de pap en dat is te horen. Departure was een commercieel succes want het album piekte op plek 8 in Amerika en de drie singles Any Way You Want It, Walks Like A Lady en Good Morning Girl kwamen ook allemaal in de hitparade terecht. Op de geremasterde versie van 2006 staan nog twee extra nummers, namelijk Natural Thing en Little Girl; laatstgenoemde song is ook te vinden op het album Dream After Dream.

5. Captured

Captured is het eerste live-album van Journey en verschijnt in 1981. Het werd opgenomen tijdens de Departure Tour en het bleek een succes, want Captured verkocht meer dan twee miljoen exemplaren en piekte op plaats 9 in de Amerikaanse Billboard 200 charts. Captured bevat klassieke Journey-nummers zoals Lights, Feeling That Way en Wheel In The Sky. Muzikale hoogtepunten zijn echter Dixie Highway (swingend), Lovin’, Touchin’, Squeezin’, Walks Like A Lady en La Do Da; de laatste song bevat een drum solo van Smith.Captured is opgedragen aan Bob Scott, de zanger van AC/DC die in februari 1980 overleed. Scott werd door Journey een vriend van de ‘highway’ genoemd toen Journey als support voor AC/DC optrad tijdens de If You Want Blood-tournee.

4. Trial By Fire

Trial By Fire is het tiende studioalbum van Journey en tevens het laatste waarop Steve Perry de vocalen voor zijn rekening neemt. Verder is op Trial By Fire weer de magische Journey-lineup present, bestaande uit Perry, Schon, Valory, Smith en Cain. Trial By Fire verschijnt op 22 oktober 1996 en het is het eerste Journey-album sinds tien jaar na de release van Raised On Radio. Het bevat een aantal uitstekende tracks zoals One More, Easy To Fall en It’s Just The Rain. Van Trial By Fire verschenen vier singles waarvan When You Love A Woman commercieel gezien het meeste succes had met plaats 12 in de Amerikaanse Billboard Hot 100.  Het album, dat trouwens niet gevolgd werd door een tournee, was in Amerika en Japan een commercieel succes, met respectievelijk een derde plek in Amerika en een zesde plaats in de Japanse album charts.

3. Frontiers

Frontiers is het achtste studioalbum van Journey en verschjnt op 1 februari 1983. Frontiers is een zeer succesvol album met maar liefst vier top 40 hit singles, namelijk: After The Fall (23), Send Her My Love (23), Faithfully (12) en Separate Ways (8). Verder piekte Frontiers op plaats 2 in de Amerikaanse Billboard 200 en op plek 6 in de Engelse charts. Frontiers bevat, naast de hits, verdere Journey-pareltjes zoals Edge Of The Blade, Troubled Child en Rubicon en het is gewoon een heerlijk AOR-album zonder slechte nummers.

2. Escape

Het zevende studioalbum van Journey, Escape, is commercieel gezien het grootse succes voor de band, want het piekte in Amerika op plaats 1; verder bevat Escape maar liefst vier hitsingles. Don’t Stop Believin’, Who’s Crying Now, Still They Ride en Open Arms scoorden allemaal vrij hoog in de Amerikaanse hitlijsten; Stone In Love werd ook als single uitgebracht, maar was helaas niet zo succesvol. Escape wordt door veel muziekcritici gezien als het ultieme AOR-album.

1. Infinity

Infinity is het vierde studio album van Journey en tevens het eerste met Steve Perry als zanger. De plaat verschijnt op 20 januari 1978 en is wat mij betreft het beste van Journey met Perry als vocalist. Infinity bevat grote hits zoals Lights en Wheel In The Sky, maar het zijn vooral de prachtige melodieuze nummers zoals Somethin’To Hide, Patiently, Winds Of March en Opened The Door die dit album tot het beste album van de band maakt. Die songs bevatten namelijk heerlijke gitaarsolo’s van Schon, prachtige melodieën en adembenemende zangpartijen van Perry. Infinity was een commercieel succes met plaats 21 in Amerika, verder deden de singles Wheel In The Sky en Lights het ook goed. Infinity is Journey in topvorm en elk nummer is een genot om naar te luisteren, zelfs anno 2018, veertig jaar later!