Vandaag wordt Kate Bush 57 jaar. Sinds haar debuut The Kick Inside in 1978 heeft de zangeres precies tien studioplaten uitgebracht. Haar 57ste verjaardag is voor ons een goede aanleiding om een lijstje van haar beste albums samen te stellen.

10. The Red Shoes (1993)

Drie persoonlijke gebeurtenissen in het leven van Kate Bush hadden een weerklank op The Red Shoes: het overlijden van haar moeder, het overlijden van haar gitarist Alan Murphy en het stuklopen van haar relatie met bassist Del Palmer. Deze gebeurtenissen heeft ze verwerkt in de ballad Moments Of Pleasure en You’re The One. Er werkten grote namen mee aan het album, zoals Eric Clapton, Jeff Beck, Gary Brooker en zelfs Prince. Maar ondanks dat is The Red Shoes ook een vreemd en minder sterk album geworden. Opeens flirt Kate met funk in Why Should I Love You?, en klinkt ze wel erg poppy in opener Rubberband Girl. Daarnaast zijn de nummers erg overgeproduceerd in een typische jaren ‘90-productie die nu gedateerd klinkt. Daarmee is het eigenlijk ook het enige werk van Kate Bush dat anno 2015 gedateerd  is. Hierna zou het 12 jaar duren voordat we weer iets van haar zouden horen.

9. Director’s Cut (2011)

Na 6 jaar kwam Kate Bush terug met een apart album. Voor Director’s Cut nam ze oude nummers van de albums The Sensual World en The Red Shoes opnieuw op. Eén van de redenen was dat ze de titelsong van The Sensual World eigenlijk eerder had willen opnemen onder de titel Flowers Of The Mountain – waarvoor ze de tekst uit Ulysses van de schrijver James Joyce wilde gebruiken. In 1989 kreeg ze daar geen toestemming voor van de nabestaanden van James Joyce, maar ruim 22 jaar later wel. Ondanks dat ze zelf schijnbaar niet tevreden was met hoe de oude versies klonken, worden ze in de remake op dit album zelden overtroffen. Enkel Moments Of Pleasure, Never Be Mine en Top Of The City klinken beter en puurder in de nieuwe versie. Voor de rest is Director’s Cut een vreemde eend in de bijt in haar oeuvre.

8. Lionheart (1978)

Na de doorbraak met de single Wuthering Heights en het debuutalbum The Kick Inside moest er snel een tweede album komen. En dus verscheen 9 maanden na The Kick Inside het album Lionheart. Het album werd opgenomen in Nice in Frankrijk. Op het album komt de theatrale kant van Kate Bush meer naar voren. En het zit vol culturele verwijzingen. Zoals In Search Of Peter Pan, en Hammer Horror. Laatstgenoemde nummer gaat over een acteur die de hoofdrol van een andere acteur afpakt voor de musical The Hunchback Of Notre-Dame. Achteraf heeft Kate Bush zelf toegegeven dat het album te snel na haar debuut verscheen. Ze is zelf ook niet tevreden over Lionheart. Al bevat het met Kashka From Baghdad, over een homoseksueel stel in Bagdad, een van de weinige politiek beladen songs van Kate Bush.

7. The Sensual World (1989)

Na het succes van Hounds Of Love duurde het vier jaar voordat Kate weer een nieuw studioalbum zou uitbrengen. Waarop één klassieker zou staan: This Woman’s Work, een nummer dat ze in 1988 opnam voor de film She’s Having A Baby. Ook komt op het album Kate’s zwarte humor naar voren in het nummer Heads We’re Dancing, waarin ze een avond beschrijft met een onbekende maar charmante man. Maar de volgende ochtend komt ze erachter dat het Hitler is. Ook had Kate een vooruitziende blik naar de toekomst met Deeper Understanding.

6. The Dreaming (1982)

Bij dit album nam Kate Bush voor het eerst zelf de volledige productie in handen en zag ze kans om meer te experimenteren, waardoor het misschien wel haar meest experimentele album is geworden. Maar The Dreaming werd ook haar meest onsamenhangende album. Hoogtepunt is de opener Sat In Your Lap. Het nummer beschrijft het eindeloze verlangen van mensen om veel kennis op te doen, maar er vervolgens achter te komen dat het nooit genoeg kennis is.

5. 50 Words For Snow (2011)

Director’s Cut was een verrassende comeback, maar tegen ieders verwachting in kwam Kate in 2011 ook nog met een ander album waarop wel nieuwe nummers verschenen: 50 Words For Snow. Een echte pure winterplaat. Bijzonder zijn de titelsong waar Stephen Fry zijn medewerking aan verleende, en Snowed In At Wheeler Street, een indrukwekkend duet met Elton John.

4. Never For Ever (1980)

Veel nummers op het album Never For Ever zijn geïnspireerd door oude films. Zo is The Infant Kiss geïnspireerd door de film The Innocents uit 1961, The Wedding List door de film The Bride Wore Black uit 1968, en Delius (Song Of Summer) door de film Song Of Summer uit 1968. Het nummer Blow Away (For Bill) is een eerbetoon aan Bill Duffield. De man die de belichting deed tijdens haar tournee in 1979, maar die bij een ongeluk om het leven kwam. In het nummer worden verder ook, op Buddy Holly na, recente overleden artiesten genoemd als Minnie Riperton, Keith Moon, Sandy Denny, Sid Vicious en Marc Bolan. Ook bijzonder is het laatste nummer Breathing. In de ballad verplaatst Kate zich in een ongeboren baby waarvan de moeder rookt. Als metafoor een nucleaire bom. Naar eigen zeggen was ze hiervoor geïnspireerd na het zien van een documentaire, terwijl het nummer muzikaal geïnspireerd zou zijn door The Wall van Pink Floyd.

3. Aerial (2005)

Na ruim 12 jaar maakt Kate Bush een comeback met het album Arial. Haar eerste dubbelalbum. Net als bij Hounds Of Love is het album ook in twee delen verdeeld. Het eerste deel bevat nummers die weinig met elkaar te maken hebben. Single King Of The Mountain, waarmee ze na lange tijd weer een hit scoorde, gaat over Elvis Presley. Bertie gaat over haar gelijknamige zoon. Joanni gaat over Jeanne d’Arc. A Coral Room is één van de oudste nummers van het album. In de ballad zingt ze over het verlies van haar moeder. Het tweede gedeelte, getiteld A Sky Of Honey, is een op zichzelf staand verhaal over een zomerse dag. Rolf Harris is te horen in An Architect’s Dream And The Painter’s Link. En haar eerder genoemde zoon Bertie is ook in dit gedeelte te horen. A Sky Of Honey werd vorig jaar tijdens de Before The Dawn-concertreeks in Londen integraal uitgevoerd.

2. The Kick Inside (1978)

Ze was nog maar slechts 19 jaar toen haar debuutalbum verscheen, maar op die leeftijd had ze al genoeg songs geschreven om er een goede collectie van uit te brengen. En dat deed ze op The Kick Inside. Natuurlijk met de doorbraakhit Wuthering Heights en The Man With The Child In His Eyes. Een nummer dat ze al op haar 16de had geschreven. Minder bekend maar ook hoogtepunten zij het speelse Kite, het meer rockachtige James And The Cold Gun, en de pianoballad Room For The Life. Een droomdebuut voor iedere jonge zangeres. Kate Bush zette zichzelf ermee op de kaart om vervolgens nooit meer vergeten te worden.

1. Hounds of Love (1985)

Het succes van het album The Dreaming viel enigszins tegen. En daarom werd alles op alles gezet voor het volgende album. Met Running Up That Hill en Cloudbusting bevatte de plaat twee grote hits en twee nummers die tot haar beste werk behoren. De A-kant is met naast die twee nummers sowieso een trip met het titelnummer, The Big Sky en het meer ingetogen Mother Stands For Comfort. Maar de b-kant vertelt echt een samenhangend verhaal onder de titel The Ninth Wave. Dat opent met de mooie ballad And Dream Of Sheep. Het is moeilijk kiezen of The Kick Inside of Houds Of Love haar sterkte album is.