Vandaag wordt Kate Bush 56 jaar. Deze bijzondere zangeres weet al vanaf haar doorbraak in 1978 steeds opnieuw te verrassen. In 1978 was ze een vreemde eend in de bijt toen ze midden in de periode van punk en disco kwam met Wuthering Heights. En ook daarna bleef ze een eigenzinnige zangeres die iets mysterieus om zich wist te creëren. Na 1993, toen ze zomaar verdween uit de muziekwereld, bleef ze de gemoederen bezig houden, want daarna kwam ze vanuit het niets terug met nieuwe albums in 2005 en 2011. En dit jaar verraste ze met de aankondiging voor een concertreeks in de Londense Hammersmith Apollo die eind volgende maand van start gaat. Haar eerste serie optredens sinds 1979. Die comeback en haar verjaardag waren voor ons een goede aanleiding om haar beste nummers te selecteren.

10. Sat In Your Lap

Een uptemponummer van Kate Bush kwam hiervoor nog niet vaak voor. Totdat ze in 1982 met het album The Dreaming kwam en de eerste single en albumopener Sat In Your Lap. Het nummer beschrijft het eindeloze verlangen van mensen om veel kennis op te doen, maar er vervolgens achter te komen dat het nooit genoeg kennis is.

9. Wuthering Heights

Haar debuutsingle en ook meteen haar grootste hit ooit. Geïnspireerd door het gelijknamige boek van Emily Brontë uit 1847. Vaak werd gedacht dat de gitaarsolo in het nummer was ingespeeld door Pink Floyd-gitarist David Gilmour, die ook als haar ontdekker wordt gezien. Maar de solo is van Ian Bairnson, bekend van van The Alan Parsons Project.

8. Snowed In At Wheeler Street

In 2011 verraste Kate Bush met twee albums. Op de eerste daarvan, Director’s Cut, stonden remakes van nummers van de platen The Sensual World en The Red Shoes. Later dat jaar verscheen het winterse album 50 Words For Snow. Een van de meest opvallende nummers daarop was Snowed In At Wheeler Street. Een duet met Elton John over twee geliefden die beiden getekend zijn door hun verleden.

7. Army Dreamers

Opnieuw een opzienbarend nummer waarin een sample werd gebruik van een geweer. In het nummer beschrijft Kate de gevoelens van een moeder van wie de zoon in het leger zit tijdens een oorlog. Afkomstig van het derde album Never For Ever, uitgebracht in het jaar 1980.

6. Breathing

Dit was de eerste single van het album Never For Ever uit 1980. In de ballad leeft Kate zich in een ongeboren baby waarvan de moeder rookt. Als metafoor een nucleaire bom. Naar eigen zeggen was ze hiervoor geïnspireerd na het zien van een documentaire, terwijl het nummer muzikaal geïnspireerd zou zijn door The Wall van Pink Floyd.

5. The Wedding List

Veel nummers op het album Never For Ever zijn geïnspireerd door oude films. Zo ook The Wedding List. Waarvoor de inspiratie kwam van de film The Bride Wore Black uit 1968 van de Franse regisseur François Truffaut.

4. Running Up That Hill (A Deal With God)

Een van haar bekendste nummers en in de Verenigde Staten was het haar eerste hit sinds Wuthering Heights. De oorspronkelijke titel was ‘A Deal With God’, maar haar platenlabel EMI vond dit geen geschikte titel. Mede omdat ze dachten dat het in de Verenigde Staten niet goed zou vallen. Daarom werd het de subtitel van het nummer. Naast de originele versie is ook de liveversie van het nummer de moeite waard die zij in 1987 deed tijdens het The Secret Policeman’s Third Ball, waarbij David Gilmour meespeelde. In 2012 verscheen er speciaal voor de Olympische Spelen een nieuwe remix van het nummer. Hiervoor had Kate Bush het nummer opnieuw ingezongen. Het nummer is ook gecoverd door Placebo en Within Temptation.

3. The Man With The Child In His Eyes

Het is moeilijk te geloven dat Kate dit nummer al had geschreven toen ze nog maar 13 jaar was. En het nummer werd al in 1975 opgenomen toen ze 16 was. Maar verscheen pas 3 jaar later op haar debuutalbum The Kick Inside. Het werd na Wuthering Heights haar tweede grote hit.

2. This Woman’s Work

Afkomstig van het album The Sensual World uit 1989. Dit nummer schreef ze voor de speelfilm She’s Having A Baby uit 1988. Daardoor verscheen het nummer al een jaar eerder op de soundtrack van de film. In de tekst van het nummer zingt ze over de strubbeling in een relatie. Gebaseerd op het verhaal van de film waarin een huwelijk in een crisis komt tijdens de zwangerschap van het eerste kind. Het nummer werd later nog een hit in Amerika voor Maxwell.

1. Cloudbusting

Ook dit nummer was geïnspireerd door een boek. Ditmaal Book of Dreams van Peter Reich uit 1973, waarin hij het verhaal vertelt over de arrestatie van zijn vader: psycholoog en natuurkundige Wilhelm Reich. De gelijknamige videoclip is ook precies gebaseerd op het verhaal. Waarvoor Kate d’r haar liet kor knippen voor de rol van Peter en de Canadese acteur Donald Sutherland de rol van Wilhelm Reich vertolkt. Het nummer is een 5 minuten durend epos waarin Bush het verhaalt vertelt, en langzaam opbouwt naar een climax.