The Kinks heeft talloze hits gescoord, maar in de discografie van de legendarische Britse band zijn ook genoeg minder bekende juwelen te ontdekken. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de langspelers niet zo bekend zijn als die van tijdgenoten als The Beatles en The Rolling Stones. Hoewel de liefhebber ongetwijfeld nog wel even door kan gaan met het opdreunen van titels, beperken we ons voor nu tot de onderstaande tien minder bekende songs:

10. Get Back In Line

Voor een van de mooiste nummers op de lp Lola Versus Powerman And The Moneygoround Part One (1970) liet Ray Davies zich inspireren door de filmklassieker On The Waterfront met Marlon Brando in de hoofdrol. Na de heftige confrontatie met Terry Malloy (Brando) in de finale beveelt vakbondbaas Johnny Friendly zijn werknemers weer aan het werk te gaan. Deze eindscene bracht Davies op het idee bracht om Get Back In Line als titel te gebruiken.

9. The Way Love Used To Be

Na Lola Versus Powerman And The Moneygoround bracht The Kinks nog één album uit op het label Pye: de soundtrack van de slecht ontvangen komedie Percy, waarin de hoofdpersoon een penistransplantatie ondergaat. Ook de Kinks-lp kon niet op heel positieve reacties rekenen, al is dat toch niet helemaal terecht. Er staan enkele uitstekende nummers op, met naast de single God’s Children een van Ray Davies’ mooiste ballads ooit: The Way Love Used To Be.

8. Alcohol

Op Muswell Hillbillies (1971), het eerste Kinks-album voor RCA Records en volgens velen het laatste meesterwerk van de band, staan genoeg prachtige nummers die bij het grote publiek onbekend zijn gebleven. Zelfs de enige single van de plaat, 20th Century Man, flopte. Muswell Hillbillies is een van de meest veelzijdige platen van The Kinks, mede dankzij de toevoeging van blazers en de schommelingen tussen country en rock. Het jazzy, ouderwets Brits klinkende Alcohol, over ‘a slave to demon alcohol’, staat overigens ook in een liveversie op de volgende plaat: Everybody’s In Show-Biz (1972).

7. Two Sisters

Een nummer met een heel eigen sfeer (mede dankzij het prachtige gebruik van de klavecimbel) en een interessante tekst over twee totaal verschillende zusjes: de wilde Sylvilla en de meer introverte huisvrouw Percilla. Deze karakters zouden gebaseerd zijn op de broertjes Ray en Dave Davies zelf. Dit kleine, aandoenlijke lied is te vinden op een van de beste platen van de band: Something Else By The Kinks (1967).

6. Stop Your Sobbing

Een wat ouder nummer in deze lijst is deze melodieuze track van het debuutalbum Kinks uit 1964. Heel onbekend is Stop Your Sobbing niet, want The Pretenders scoorde vijftien jaar later een redelijke hit met de versie die te vinden is op het uitstekende debuutalbum van die band. Ray Davies kreeg na deze release zoals bekend zelfs een relatie met Pretenders-frontvrouw Chrissie Hynde. De originele Kinks-versie van Stop Your Sobbing is eveneens sterk, maar minder bekend en daarom een plek in deze lijst waard.

5. Rainy Day In June

Met Face To Face leverde The Kinks in 1966 de meest consistente plaat tot dan toe af, waarop veel meer te beleven viel dan alleen hitsingles als Sunny Afternoon en Dandy. Een mooi voorbeeld daarvan is het sombere Rainy Day In June, compleet met stormachtige geluidseffecten. Op de achtergrond hoor je Ray Davies’ ex-vrouw Rasa zingen. Zij verzorgde ook de backing vocals in onsterfelijke Kinks-hits als Sunny Afternoon en Waterloo Sunset.

4. Strangers

Natuurlijk geven we ook Ray Davies’ broer Dave graag wat aandacht in dit lijstje, want ook hij schreef enkele prachtige nummers voor de band. Een van zijn beste composities is dit nummer van Lola Versus Powerman And The Moneygoround Part One, met de memorabele regel: “We are not two, we are one”. In een interview in 2010 zei Dave dat hij Strangers schreef over een oude schoolvriend met de naam George Harris, met wie hij een band zou vormen. Spijtig genoeg overleed Harris op jonge leeftijd na een overdosis drugs. Dit nummer werd samen met twee andere tracks van het album heel goed gebruikt in Wes Andersons opmerkelijke film The Darjeeling Limited.

3. Village Green

Aangezien het misschien wel meest geprezen Kinks-album The Kinks Are The Village Green Preservation Society (1968) geen enkele hitsingle voortbracht, zou in principe elk nummer van die plaat in dit lijstje kunnen passen. Toch beperken we ons voor het gemak maar even tot één track. Zoals we al schreven toen we terugblikten op het bijbehorende album kijkt Ray Davies in Village Green met weemoed terug op het simpele Britse leven, getuige regels als: “I miss the village green/And all the simple people/I miss the village green/The church, the clock, the steeple/I miss the morning dew, fresh air and sunday school”.

2. I’m Not Like Everybody Else

Dit nummer verscheen in 1966 als de b-kant van de single Sunny Afternoon, maar dat is niet de versie die we hier onder de aandacht willen brengen. Wie de geweldige televisieserie The Sopranos heeft gezien, zal ongetwijfeld bekend zijn met de veel hardere en effectievere liveversie die aan het einde van de aflevering Cold Cuts te horen is. Deze uitvoering stond voor het eerst op de Amerikaanse uitgave van het livealbum To The Bone (1996). I’m Not Like Everybody Else werd overigens oorspronkelijk door Ray Davies geschreven voor The Animals, maar die band besloot het nummer niet op te nemen.

1. Too Much On My Mind

Dat dit heerlijk catchy nummer van het album Face To Face (1966) nooit een hitsingle geworden is, blijft onbegrijpelijk. Too Much On My Mind doet namelijk niet onder voor de bekendere songs van de band, dankzij een melodie die je niet snel uit je hoofd krijgt. Ray Davies verwoordt hier een gevoel waar iedereen wel eens te maken mee krijgt: zo veel aan je hoofd hebben dat je er niet van kunt slapen. En excuses voor de zoveelste referentie naar een film in dit artikel (ondergetekende is nu eenmaal een filmfanaat), maar in Wim Wenders’ Der Amerikanische Freund is Too Much On My Mind te horen wanneer acteur Bruno Ganz de plaat op de draaitafel legt.