Paul Daniel Frehley, beter bekend als Ace, is geboren op 27 april 1951. Frehley werd in 1973 lid van KISS en zijn gitaarspel is te horen op de eerste negen studioalbums van deze shockrockband en op de achttiende studioplaat Psycho Circus, dat in 1998 werd uitgebracht. De beste jaren van KISS, en misschien ook wel van Frehley, zijn zonder twijfel de jaren zeventig, dus zetten we de beste songs uit die tijd nog maar eens op een rijtje.

10. 100,000 Years

Dit nummer is terug te vinden op het meer dan uitstekende debuut van KISS, dat in 1974 het licht zag. 100,000 Years is gecomponeerd door Paul Stanley en Gene Simmons en het nummer begint met een basriff van Simmons. De tekst is geïnspireerd op een sciencefictionboek met dezelfde titel dat Simmons gelezen had. Live-versies van dit nummer, o.a. op KISS Alive of Live At Winterland, zijn veel heavier en beter dan de studioversie.

9. Shout It Out Loud

Shout It Out Loud staat op het vierde studioalbum Destroyer, dat werd uitgebracht in 1976. Het nummer, geschreven door Stanley, Simmons en Bob Ezrin, was bedoeld als leadsingle van de plaat. Shout It Out Loud was succesrijk voor KISS, want de single behaalde in Canada de eerste plaats in de hitparade, terwijl het nummer in Amerika op 31 piekte. Shout It Out Loud stond bijna altijd op de setlist en is een van de meest gespeelde KISS-songs ooit. De titel van het nummer is ‘gestolen’ van een nummer van The Hollies, namelijk: We Want To Shout It Out Loud. In 1977 werd een live-versie van Shout It Out Loud (van het album Alive II) ook als single uitgebracht.

8. Black Diamond

Black Diamond is het laatste nummer van het eerste KISS-album en het werd gecomponeerd door Stanley. Black Diamond gaat over New York en het stevige rocknummer begint met een kort akoestisch intro met zang van Stanley, gevolgd door leadzang van drummer Peter Criss en vette gitaarriffs; de solo op het einde van Frehley mag er trouwens ook zijn. Black Diamond is ook te vinden op het eerste live-album van KISS en die versie is iets sneller en daardoor waarschijnlijk ook nog beter. KISS gebruikte Black Diamond vaak als slotsong van concerten, zelfs toen Criss de band verlaten had; de leadzang werd dan door Eric Singer of Eric Carr overgenomen.

7. Parasite

Parasite, geschreven door Ace Frehley, is te vinden op het tweede KISS-studioalbum getiteld Hotter Than Hell. Parasite is een van de hardste en stevigste songs van de band en wordt gezongen door Simmons. De versie op het eerste KISS-livealbum is nog iets beter, maar naderhand werd het nummer steeds minder live gespeeld en kwam het pas in 1992 weer op de setlist terecht. Parasite is trouwens ook terug te vinden op het Ace Frehley-soloalbum Origins, Volume 1, uitgebracht in 2016.

6. Let Me Go Rock ‘N’ Roll

Let Me Go Rock ‘N’ Roll, geschreven door Simmons en Stanley, was de enige single van het tweede studioalbum getiteld Hotter Than Hell (1974). Commercieel gezien was het nummer niet echt succesvol, want het haalde de hitparade helaas niet, maar Let Me Go Rock ‘N’ Roll werd wel vaste prik op de setlist en tevens een favoriet bij de fans. Oorspronkelijk heette het nummer Baby, Let Me Go, maar de producer van Hotter Than Hell, Kenny Kerner, veranderde het in Rock ‘N’ Roll, voordat het uiteindelijk de titel Let Me Go Rock ‘N’ Roll kreeg. Live-versies van dit nummer bevatten meestal gitaarsolo’s en een bassolo van Simmons en klinken daardoor wat steviger.

5. Strutter

Strutter is te vinden op het debuut van KISS uitgebracht in 1974. Het puntige rocknummer, gecomponeerd door Simmons en Stanley, was helaas voor de band geen commercieel succes; het haalde de charts niet eens. De versie op het eerste KISS-livealbum Alive! duurt twintig seconden langer, is toch iets harder en bevat een lekkere wah wah-gitaarsolo van Frehley. Strutter is het favoriete KISS-nummer van de originele drummer Peter Criss en verder was het bij de fans ook altijd een van de favoriete livesongs. Strutter is terug te vinden op maar liefst zestien (voornamelijk compilaties) KISS-albums!

4. Deuce

Gene Simmons componeerde Deuce, een van de meest populaire en meeste gecoverde KISS-songs aller tijden en het nummer is te vinden op het debuutalbum. Deuce werd heel vaak gebruikt als openingssong tijdens concerten en het nummer is op bijna alle setlisten van KISS terug te vinden. Simmons schreef Deuce op zijn basgitaar, hij kopieerde de basgitaarriff van het nummer Bitch van The Rolling Stones en speelde dat min of meer omgekeerd. Deuce is de favoriete KISS-song van Ace Frehley en tijdens live-versies (o.a. op Alive) speelt hij een heerlijke laidback gitaarsolo. Waar de tekst van Deuce over gaat, weet zelfs componist Simmons niet…

3. Cold Gin

Cold Gin, gecomponeerd door gitarist Ace Frehley, is te vinden op het debuut van KISS en het nummer wordt gezien als een van de grootste ‘drinking songs’ aller tijden. De tekst gaat over hoe gin (beter gezegd alcohol) de mannelijke seksprestatie beïnvloedt en de gitaariff is geïnspireerd op een nummer van Free, namelijk Fire And Water. Cold Gin werd nooit als single uitgebracht, maar het was wel bijna altijd vaste prik op de setlist. De live-versies van Cold Gin zijn meestal een stuk langer en dan kun je genieten van vette gitaarsolo’s van Frehley. Cold Gin werd gespeeld tijdens de begrafenis van gitarist Darrell Abbott, omdat KISS zijn favoriete band was en Frehley zijn favoriete gitarist. Frehley speelde het lied tijdens zijn solotournees trouwens ook vaker en hij verzorgde dan zelf de leadvocalen.

2. Detroit Rock City

Detroit Rock City, een echt KISS-anthem, werd als derde single van het album Destroyer uitgebracht op 28 juli 1976. Ook deze single, een favoriet bij de fans trouwens, haalde de hitparade niet en was dus geen commercieel succes voor de band. Detroit Rock City is gecomponeerd door Paul Stanley en Bob Ezrin en deze pittige hardrocksong is ook terug te vinden op het tweede live-album van KISS (Alive II) en die versie is nog iets heavier. De tekst van Detroit Rock City gaat over de dood van een jonge KISS-fan die in een auto onderweg was naar een concert van de band.

1. Rock And Roll All Nite

Rock And Roll All Nite is dé KISS-anthem bij uitstek! Het nummer, gecomponeerd door Stanley en Simmons, is te vinden op het album Dressed To Kill (1975). Rock And Roll All Nite was de vijfde single van KISS en het nummer piekte op plaats 68 in de Amerikaanse hitparade. Het is waarschijnlijk het bekendste rocknummer van de band en het werd heel vaak als afsluiter van een concert gebruikt. De live-versie, te vinden op het album Alive!, is langer en beter dan de studioversie en dat komt door de meer dan de uitstekende gitaarsolo van Frehley. Die uitvoering werd ook als single uitgebracht en was zeer succesvol, met onder meer plaats 12 in Amerika en plaats 13 in Canada. Rock And Roll All Nite is een KISS-klassieker pur sang en was in 2008 in de lijst van beste hardrocktracks aller tijden terug te vinden op plaats 16!