Gitarist Leslie West wordt zeer gerespecteerd door collega’s als Ritchie Blackmore, Slash en Joe Satriani, maar zijn naam doet zeker buiten Amerika lang niet bij iedereen een belletje rinkelen. Zowel met zijn band Mountain als solo heeft de vandaag 70 jaar geworden Amerikaan echter een heleboel steengoede rockplaten afgeleverd. Geniet hieronder van de tien beste songs uit zijn lange carrière.

10. Leslie West ft. Dee Snider – Feeling Good

Leslie West maakt nog steeds geweldige platen en we hebben dan ook hoge verwachtingen voor zijn nieuwe album Soundcheck, dat volgende maand verschijnt. De gitarist verloor enkele jaren geleden een deel van zijn rechterbeen als gevolg van diabetes, maar dat weerhoudt hem er niet van om door te gaan. Zijn vorige plaat heette dan ook heel toepasselijk Still Climbing (ook een verwijzing naar het beroemde Mountain-album Climbing!). Een van de hoogtepunten daarop is dit vlammende duet met Dee Snider van Twisted Sister, waarin ook West laat horen beter dan ooit te kunnen zingen.

9. Mountain – Flowers Of Evil

Het derde album van Mountain, het in 1971 verschenen Flowers Of Evil, was niet zo goed als de twee voorgangers. Toch draaien we de volumeknop direct naar rechts bij het horen van de titeltrack. Zoals altijd is vooral het gitaarwerk van Leslie West subliem. De lp Flowers Of Evil was overigens slechts deels een studioplaat, want het tweede deel bestond uit concertopnames. Dat was niet het enige livemateriaal dat Mountain in korte tijd uitbracht: in 1972 verscheen Live: The Road Goes Ever On, twee jaar later gevolgd door de dubbelaar Twin Peaks.

8. West, Bruce & Laing – Why Dontcha

Mountain was zwaar geïnspireerd door Cream (bovendien was bassist/zanger Felix Pappalardi producer van het Britse rocktrio) en dus was het geen gek idee om een ‘supergroep’ te vormen met Leslie West en Corky Laing van Mountain en Jack Bruce van Cream. Het drietal bleef niet lang bij elkaar, maar vooral op het debuutalbum Why Dontcha uit 1972 stond best goede muziek. Luister maar naar deze heavy titelsong. Overigens staat op het komende album van West (Soundcheck) nog een samenwerking met Jack Bruce, opgenomen tijdens een concert in 1988.

7. Mountain – Don’t Look Around

Volgens sommigen was het tweede Mountain-album Nantucket Sleighride (1971) zelfs nog wat beter dan het bekendere debuut Climbing! Net als op die voorganger opent de lp met een hard, door Leslie West gezongen nummer: het geweldig opgebouwde Don’t Look Around. Co-auteur was Gail Collins, de echtgenote van bassist/zanger Felix Pappalardi. Dat huwelijk kreeg overigens een tragisch einde, toen Collins haar man in 1983 doodschoot. Per ongeluk, zo verklaarde ze.

6. Leslie West – Blood Of The Sun

Een lekker heavy nummer van het album Mountain uit 1969 – dat overigens geen plaat van de gelijknamige band was maar het solodebuut van Leslie West (ook al doet bassist/zanger Felix Pappalardi hier ook al op mee). In hetzelfde jaar stond Mountain op Woodstock, waar onder meer Blood Of The Sun gespeeld werd. Opnames van het optreden stonden niet op de officiële Woodstock-soundtrack (wel op de dubbel-lp Woodstock Two) en kwamen niet voor in de originele film. Inmiddels is er een dvd-box van het festival verkrijgbaar, waarin gelukkig ook Mountain te zien is.

5. Mountain – For Yasgur’s Farm

De titel For Yasgur’s Farm verwijst natuurlijk naar Woodstock, waar Mountain in 1969 optrad. Een jaar later verscheen het debuut van de band, met deze ode aan boer Max Yasgur – op wiens land het festival plaatsvond – als een van de hoogtepunten. Sterk is het contrast tussen de mooie hoge stem van Felix Pappalardi in de coupletten en de rauwe brulzang van Leslie West in de hardere delen. De cd-remaster van Climbing! is aangevuld met een live-versie van dit nummer.

4. Leslie West – Long Red

Niet het bekendste nummer van Mountain of Leslie West, maar stiekem zijn heel veel mensen bekend met de drumbreak in de live-uitvoering op Live: The Road Goes Ever On. Dat gedeelte werd namelijk gesampled door hiphopartiesten als Kanye West en Kendrick Lamar, en is zelfs een van de meest gebruikte samples in dat genre. West besloot Long Red, dat oorspronkelijk op zijn solodebuut Mountain (1969) stond, opnieuw op te nemen voor zijn in 2013 verschenen plaat Still Climbing.

3. Mountain – Nantucket Sleighride

Een magistraal nummer van het gelijknamige album uit 1971. De bijtitel luidt ‘To Owen Coffin’, een verwijzing naar de stuurman van de walvisvaarder Essex, die zonk nadat het schip geramd werd door een potvis (een verhaal dat Herman Melville inspireerde voor zijn legendarische roman Moby Dick). Bassist Felix Pappalardi, die het nummer schreef met zijn vrouw Gail Collins, verzorgt de prachtige leadzang in een compositie die bij vlagen neigt naar progressieve rock.

2. Mountain – Mississippi Queen

De grote klassieker van Mountain en spijtig genoeg de enige echte hit van de band in Amerika (hier in Nederland werd de hitlijst niet eens bereikt). Mississippi Queen is een van de ultieme ‘cowbell-songs’ en de riff is een van de meest herkenbare in de classic rock. Het nummer was ook een van de dertien rockklassiekers die Ozzy Osbourne coverde op zijn album Under Cover (2005). Ook in die versie speelt Leslie West de gitaarsolo.

1. Mountain – Theme For An Imaginary Western

Mountain werd door Rolling Stone beschreven als de Amerikaanse versie van Cream en nog voordat Leslie West begin jaren zeventig een band vormde met Jack Bruce (West, Bruce & Laing – zie nummer 8 in deze lijst), coverde hij al een nummer van de bassist. Bruce had zijn schitterende Theme For An Imaginary Western geschreven en opgenomen voor zijn soloplaat Songs For A Tailor, maar in de handen van Mountain werd er een superieure versie gemaakt. Het door Felix Pappalardi (ex-producer van Cream) gezongen lied is het hoogtepunt van het album Climbing! en wellicht de hele carrière van de band.