Hij is een man met meerdere gedaantes. Zowel in zijn acteerleven als in het muzikale leven. Als acteur was hij te zien in de series The Sopranos en Lilyhammer. Muzikaal kennen we hem vooral als de rechterhand van Bruce Springsteen bij The E Street Band. Maar Steven Van Zandt alias Little Steven heeft sinds de jaren ’80 ook een solocarrière die hij in 2017 na 18 jaar nieuw leven inblies. De afgelopen twee jaar, toen Springsteen met soloprojecten bezig was, toerde Steven weer met zijn Disciples Of Soul, waarmee hij ook regelmatig in Nederland optrad. Vandaag wordt hij 69 jaar. Op zijn verjaardag selecteerden wij de beste nummers uit zijn solocarrière.

10. Voice Of America (1984)

Afkomstig van zijn gelijknamige tweede album. In deze periode sprak Steven zich politiek gezien nog regelmatig uit in zijn nummers. Zo ook in dit nummer over de stand van de Verenigde Staten ten tijde van Ronald Reagan.

9. Solidarity (1984)

Van hetzelfde album afkomstig. Naast soul en rock & roll is reggae ook geen vreemd genre in het solo-oeuvre van Little Steven.

8. I Am A Patriot (1984)

Misschien wel zijn meest politiek geëngageerde nummer. Volgens hemzelf ook de moeilijkste song die hij ooit heeft geschreven, vanwege de positie die hij met het nummer innam in het politieke klimaat van de jaren ’80.

7. I Don’t Want To Go Home (2017)

Little Steven bracht zijn versie van het nummer pas uit in 2017 op zijn comebackalbum Soulfire, maar het lied is ruim 40 jaar ouder. In 1976 gaf hij het aan zijn stadsgenoot uit New Jersey: Southside Johnny. Hij gebruikte het als titelsong van zijn debuutalbum met The Asbury Jukes. Een leuk moment was er tijdens het concert van Little Steven in Carré op 26 juni 2017, toen Southside Johnny bij de toegift het podium op kwam en ze samen het nummer zongen.

6. Soulfire (2017)

Door alle drukke projecten met The E Street Band en op acteergebied (en dan vergaten we nog even dat hij ook nog eens radio-dj is) duurde het 18 jaar voordat hij weer een soloalbum uitbracht. Soulfire was weliswaar vooral een verzameling van nummers die hij aan andere artiesten had gegeven, maar de titeltrack was een gloednieuw en fris nummer.

5. Princess Of Little Italy (1982)

Afkomstig van zijn solodebuut Men Without Women uit 1982. Al is het nummer ook al ouder, want hij had het in 1978 al aangeboden aan Southside Johnny voor diens album Hearts Of Stone. Het nummer haalde echter niet dat album.

4. Saint Valentine’s Day (2017)

Ook een nummer dat hij in eerste instantie had weggegeven. In 2009 verscheen het in de versie van de damesgroep Cocktail Slippers, die een contract hadden bij het Wicked Cool-label van Little Steven. Zijn eigen versie verscheen pas zeven jaar later op (hoe kan het ook anders) Valentijnsdag.

3. Bitter Fruit (1987)

Eén van de twee grootste hits van Little Steven. Wederom een protestsong die was geïnspireerd op het boek Bitter Fruit: The Story Of The American Coup In Guatemala uit 1982. De hoofdpersoon uit het lied wil het fruit met een bittere bijsmaak niet meer plukken en richt samen met zijn zuster een vakbond op. Hij vraagt zich tevens af wat al die Amerikaanse wapens toch doen in Guatemala en waarom de Amerikaanse bevolking dat toch allemaal toestaat.

2. Out Of The Darkness (1984)

Een typische jaren ’80-productie, maar een grote hit voor Little Steven in de Verenigde Staten – wat mede kwam doordat MTV de bijbehorende clip regelmatig vertoonde.

1. Forever (1982)

De grootste hit van Little Steven in Nederland, en naar eigen zeggen was het ook als eerste een succes in ons land. Een nummer dat zo geproduceerd had kunnen zijn door Phil Spector.