Vandaag wordt Paul McCartney 74 jaar. Hoewel hij nu al tien jaar de 64, waarover hij zingt op Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles, is gepasseerd, is Sir Paul anno 2016 nog altijd een druk baasje. Zo sloot hij afgelopen zondag Pinkpop af met een optreden, en staat hij volgende maand op Rock Werchter. Daarnaast verscheen er vorige week een nieuw verzamelalbum: Pure McCartney.

Wij grijpen zijn 74ste verjaardag aan om een lijstje te maken van de beste nummers die hij maakte in de jaren ’80, een decennium dat niet bepaald zijn meest creatieve en sterkste was. De eighties begonnen slecht voor hem met zijn arrestatie in Japan voor marihuanabezit, de moord op zijn ex-collega John Lennon, en het uiteenvallen van zijn band Wings. Het was het decennium waarin hij mierzoete duetten opnam met Stevie Wonder en Michael Jackson, en een aantal minder sterke albums uitbracht. Toch staat er bij Paul McCartney op ieder album nog altijd wel iets wat de moeite waard is. Wij konden daar makkelijk een top 10 van maken.

10. The Man

Drie duetten nam McCartney op met Michael Jackson: The Girl Is Mine (op Jacksons bestseller Thriller), Say Say Say en The Man. Het laatstgenoemde nummer is minder bekend, omdat het een albumtrack bleef op Pipes Of Peace. Maar misschien het is wel het beste duet van de twee grootheden. Hun vriendschap zou later eindigen toen Jackson de rechten van de songs van The Beatles opkocht.

9. Temporary Secretary

Menig fan zal toentertijd wel even hebben moeten wennen aan een McCartney die opeens elektronisch ging. Het album McCartney II was eigenlijk een vervolg op zijn solodebuut uit 1970, en had hetzelfde concept. Alle instrumenten bespeelde hij zelf. Inmiddels had elektronica een grote invloed op de popmuziek anno 1980, en Paul liftte daarop mee. Hoewel de meeste songs op het album erg experimenteel zijn, bevat het album ook nog een aantal echte songs. Waaronder Temporary Secretary, een nummer waarvan hij later zei dat het muzikaal gezien beïnvloed was door Ian Dury. Het idee voor het lied kreeg hij toen hij in een krant een advertentie van het Alfred Marks Bureau zag waarin werd gevraagd om tijdelijke secretaresses. Sinds vorig jaar speelt McCartney het nummer voor het eerst live tijdens zijn concerten.

8. Dress Me Up As A Robber

Een klein Nederlands tintje in dit lijstje, want Harry Vermegen en Henk Spaan gebruikten dit nummer als tune voor het tv-programma Pisa. Het verscheen in 1982 op Tug Of War, dat verreweg het beste album is dat hij in de jaren ’80 uitbracht. Dress Me Up As A Robber had zo een James Bond-themesong kunnen zijn (maar die had McCartney natuurlijk al negen jaar eerder gemaakt).

7. Only Love Remains

Het album Press To Play wordt over het algemeen gezien als het dieptepunt in zijn solocarrière. Toch staan daarop zelfs nog twee nummers die de moeite waard zijn: Anger en de ballad Only Love Remains. Dat laatste nummer klinkt alsof hij het tien jaar eerder met Wings heeft opgenomen, en daarom een uitzondering op het verder zwakkere album.

6. Waterfalls

McCartney is sterk in het schrijven van melancholische ballads. Op McCartney II stond er ook één: Waterfalls. Het werd ook als single uitgebracht, maar het werd geen grote hit. McCartney heeft later weleens in een interview gezegd dat hij had gehoopt dat het een grotere hit was geweest.

5. Coming Up

Een andere single van McCartney II die wel een grote hit werd. Coming Up ontstond uit een drumtrack waar de tekst pas later bij kwam. Het had een grappige videoclip waarin McCartney typetjes imiteerde van o.a. Hank Marvin van The Shadows, Ron Mael van Sparks, en een jongere versie van zichzelf ten tijde van Beatlemania. Ook zit er een verwijzing in naar zijn vroegere collega John Lennon. Op het drumkit in de video staat The Plastic Macs (een verwijzing naar de Plastic Ono Band). Vlak voor zijn overlijden prees Lennon het nummer nog in een interview. In de Verenigde Staten werd overigens de live-versie van Wings een nummer 1-hit.

4. Put It There

1989 was een comebackjaar voor McCartney richting het podium, nadat hij negen jaar niet meer op tournee was geweest. Het werd een promotour voor het album Flowers In The Dirt, dat na een aantal zwakkere albums weer een stijgende lijn vertoonde. Put It There is een ballad in de stijl van Blackbird, Calico Skies en Jenny Wren.

3. We Got Married

Op hetzelfde album staat We Got Married, misschien wel het beste nummer van de plaat. Pink Floyd-gitarist David Gilmour speelde op het nummer mee en dat is er duidelijk in te horen. Wanneer zijn gitaarsolo erin komt, is het net alsof het een Pink Floyd-song is.

2. Wanderlust

Opnieuw een nummer van Tug Of War. De oorsprong van Wanderlust ligt in 1977, toen Wings het album London Town op een boot opnam. Een andere boot die ze daarvoor bijna gebruikten had als naam Wanderlust. McCartney onthield die naam en gebruikte het uiteindelijk als songtitel. Producer George Martin, die het album Tug Of War produceerde, vond McCartney’s zang in dit nummer het sterkst van zijn solocarrière.

1. Here Today

Toen John Lennon werd vermoord, was McCartney met George Martin al bezig met de opnames van Tug Of War. Here Today werd een emotioneel eerbetoon aan zijn vroegere schrijfpartner waarin hij herinneringen oproept die ze samen hebben meegemaakt, maar ook dingen die hij nooit tegen Lennon heeft kunnen zeggen. Het is misschien wel het meest indrukwekkende nummer uit Pauls solocarrière.