Vandaag bereikt Paul McCartney alweer de leeftijd van 78 jaar. Het was de bedoeling dat hij dit jaar in het Goffertpark in Nijmegen zou optreden en eind deze maand op het Glastonbury-festival, maar de coronacrisis maakte daar een einde aan. Desondanks blijft Sir Paul nog altijd muzikaal actief.

Wij grijpen zijn 78ste verjaardag aan om 10 covers op een rijtje te zetten van nummers uit zijn post-Beatles periode. The Beatles is natuurlijk de meest gecoverde band ooit, en McCartney’s Yesterday is zelfs het meest uitgevoerde nummer aller tijden. Maar hoe zit dat met de nummers uit zijn Wings- en soloperiode? Ook die zijn toch vrij regelmatig door andere artiesten onderhanden genomen. Wij hebben de beste covers van zijn solonummers op een rijtje gezet.

10. Heart – Letting Go (2014)

In 2014 verscheen het tributealbum The Art Of McCartney, met daarop covers van Beatles-, Wings- en solonummers van McCartney. De huidige begeleidingsband van Paul was bij dit project betrokken. Veel grote namen deden er mee, zoals Bob Dylan, Brian Wilson, Billy Joel, KISS, The Cure en Jeff Lynne. Echter haalden de meeste bijdragen het bij lange na niet bij de originele versies. Weinig covers sprongen er echt uit. Eén van de uitzonderingen op het album was de Wings-cover Letting Go (origineel van het album Venus & Mars) door Heart. Het bluesy nummer paste perfect bij de dames Wilson.

9. Guns N’ Roses – Live & Let Die (1991)

Dat deze cover bij een generatie bekender is dan het origineel, is discutabel. Maar in 1991 scoorden Axl Rose en consorten een wereldwijde hit met hun cover van de James Bond-themesong Live & Let Die.

8. Club Helmbreker ft. Yorick van Norden – Temporary Secretary (2015)

Een Nederlandse bijdrage onder leiding van Beatles-bewonderaar Yorick van Norden. Hij is momenteel ook bezig met een boek over het solowerk van Paul McCartney. Met het project Club Helmbreker namen zij een cover op van een niet heel gangbaar nummer van McCartney: de typische jaren’80 synthesizersong Temporary Secretary.

7. Screamin’ Jay Hawkins – Monkberry Moon Delight (1979)

Niemand minder van shockrocker Screamin’ Jay Hawkins nam het van Ram afkomstige Monkberry Moon Delight onder handen voor zijn eigen album Screamin’ Blues uit 1979. Het nummer past perfect bij de rauwe stem van Hawkins.

6. Billy Paul – Let Em In (1977)

Billy Paul is vooral bekend van zijn hit Me & Mrs Jones. In 1977, een jaar nadat het origineel van Wings uitkwam, scoorde hij een bescheiden hit met zijn cover van Let ‘Em In. Hij veranderde wel wat aan de tekst. In zijn versie worden o.a. Louis Armstrong en Malcom X bezongen, die niet in het origineel van McCartney voorkomen. Daarnaast zijn er in Billy Pauls versie ook geluidssamples te horen van speeches van Martin Luther King. Waardoor zijn cover wat meer politiek gearrangeerd werd dan het origineel.

5. Richie Havens – Every Night (1980)

Woodstock-veteraan Richie Havens nam in 1980, tien jaar nadat McCartney het origineel op zijn solodebuut uitbracht, een cover op van Every Night op zijn eigen album Connections. Havens gaf het nummer een soul-vibe.

4. Tom Jones – (I Want To) Come Home (2012)

In 2009 maakte Paul McCartney de titelsong voor de film Everybody’s Fine, waarin Robert De Niro de hoofdrol speelde. Drie jaar later nam een andere Britse legende een cover van het nummer op: Tom Jones. Het verscheen op zijn album Spirit In The Room. Waar McCartney’s versie orkestraal is, maakt Tom Jones er een nog meer sobere ballad van.

3. Corinne Bailey Rae – Bluebird (2014)

Op het eerder genoemde tribute-album The Art Of McCartney uit 2014 zorgde Corinne Bailey Rae voor verreweg de mooiste cover. Zij nam een soulvolle cover op van het van Band On The Run afkomstige Bluebird.

2. Faces – Maybe I’m Amazed (1971)

Maybe I’m Amazed wordt nog altijd wel gezien als één van de beste nummers die Paul McCartney na het uiteenvallen van The Beatles heeft uitgebracht. Het nummer is ook regelmatig gecoverd. Maar de beste cover ervan is toch wel degene die een jaar na het origineel al verscheen: die van Faces. Het nummer past perfect bij de rauwe stem van Rod Stewart.

1. Foo Fighters – Band On The Run (2007)

Toen in 2007 BBC Radio 1 veertig jaar bestond, vierden ze het jubileum o.a. met een cd waarop artiesten hits coverden uit die vier decennia. De heren van Foo Fighters maakten voor dat album een stevige rockcover van Band On The Run. Een cover die McCartney zelf ook kon waarderen, want een jaar later vroeg hij Dave Grohl om bij een concert in Liverpool mee te drummen op het nummer. Ze zouden een aantal jaar later nog eens samenwerken.