De Schotse hardrockband Nazareth heeft na het vertrek van Dan McCafferty een nieuwe zanger gevonden. We zijn natuurlijk benieuwd hoe de nieuwe bezetting met nieuweling Linton Osborne (en met nog slechts één oorspronkelijk bandlid) gaat klinken, maar zeker aan de platen uit de eerste helft van de jaren zeventig zal de band waarschijnlijk nooit meer kunnen tippen. Dit zijn wat ons betreft de tien meest onmisbare Nazareth-songs:

10. Holy Roller

Meerdere Nazareth-singles stonden niet op de albums van de band. Zo was de grootste hit Love Hurts niet op de Europese uitgave van de lp Hair Of The Dog (1975) te vinden. Ook om het in hetzelfde jaar verschenen Holy Roller te bemachtigen, moest je de single aanschaffen (of later een Nazareth-verzamelaar kopen). Dit typische seventiesnummer was de op een na laatste top 40-hit voor de band in Groot-Brittannië, alleen nog gevolgd door May The Sunshine in 1979.

9. Broken Down Angel

De eerste hit en ook de hoogst genoteerde van alle Nazareth-singles in Engeland. Broken Down Angel was afkomstig van het derde album Razamanaz (1973), geproduceerd door niemand minder dan Roger Glover van Deep Purple. Met deze lp brak de meest succesvolle periode van de Schotten aan, mede dankzij de hitnotering voor de kroegstamper Broken Down Angel. Ook de volgende single Bad Bad Boy (van hetzelfde album) bereikte de top tien.

8. Shapes Of Things/Space Safari

Het album Rampant (1974) heeft een geweldige finale in de vorm van een cover van Shapes Of Things. Het nummer is natuurlijk van The Yardbirds en werd ook in een totaal ander arrangement gecoverd door The Jeff Beck Group. De Nazareth-versie volgt echter meer de melodie van het origineel. Van de vele versies die bestaan van Shapes Of Things (het lied werd opgenomen door o.a. David Bowie, Gary Moore en Rush) is die van Nazareth zonder twijfel een van de beste. Rampant was overigens de laatste plaat die door Roger Glover werd geproduceerd.

7. Please Don’t Judas Me

De onheilspellende afsluiter van het bekendste en beste album van de band: Hair Of The Dog. Please Don’t Judas Me is zeker een van de beste nummers die de band zelf geschreven heeft en laat Nazareth op zijn duisterst horen. Die grimmige sfeer is mede te danken aan het gitaar- en synthesizerwerk van Manny Charlton. Metallicafans zijn ongetwijfeld ook bekend met Please Don’t Judas Me. De band heeft het nummer namelijk soms live gespeeld.

6. Star

Een erg ondergewaardeerde ballad die het verdiende om een even grote hit te worden als Love Hurts. Star kwam in 1979 helaas niet hoger dan de 54ste positie in Engeland, en dat terwijl de voorgaande single May The Sunshine daar wel redelijk succesvol was. Het nummer is afkomstig van het tiende album No Mean City in 1979, toen de beste periode van de band al wel voorbij was. Toch is Star een van de betere latere songs, mede dankzij de sterke zang van Dan McCafferty.

5. My White Bicycle

Nazareth heeft een heleboel nummers gecoverd, waaronder natuurlijk de grootste hit Love Hurts. Ook het in 1975 alleen op single verschenen My White Bicycle is niet origineel van de Schotse rockers. Dit lied is oorspronkelijk van de psychedelische rockformatie Tomorrow, een naam die misschien bij weinig mensen een belletje doet rinkelen, al zaten zowel Steve Howe (later van Yes) als Keith West (bekend van de hit Excerpt From A Teenage Opera) bij deze band. Tomorrow bracht de single in 1967 uit, maar My White Bicycle werd pas een grote hit dankzij Nazareth.

4. Love Hurts

In Engeland had Nazareth wel meer succesvolle singles, maar in Nederland geldt de band toch een beetje als een ‘one hit wonder’. Maar die ene voltreffer was dan ook wel een enorme nummer 1-hit, en dat is in Groot-Brittannië dan weer nooit gelukt. Zanger Dan McCafferty gaf later dan ook toe dat Love Hurts het nummer is dat hij zelf had willen schrijven. De ballad was echter in 1960 al voor het eerst opgenomen door The Everly Brothers. De single stond overigens ook op de Amerikaanse versie van het album Hair Of The Dog (1975).

3. Telegram

Na het album Hair Of The Dog (1975) was de beste periode van Nazareth afgelopen. Ondanks een aantal prima nummers haalden de volgende platen niet meer het niveau van de eerdere langspelers. Dat geldt ook voor de lp Close Enough For Rock ´N´ Roll uit 1976, maar daarop staat wel een van de meest geniale stukken muziek die de band ooit heeft opgenomen. In de onverknipte versie duurt het uit vier delen bestaande Telegram bijna acht minuten, waarin Nazareth alle registers opentrekt. Ook leuk is de verwijzing naar So You Want To Be A Rock ‘N’ Roll Star van The Byrds in het tweede gedeelte.

2. This Flight Tonight

De beste cover die Nazareth ooit opnam is volgens ons niet Love Hurts, maar deze uitschieter van het vierde album Loud ‘n’ Proud (1973). Je zou het niet zeggen – zo eigen is deze versie – maar This Flight Tonight is origineel van Joni Mitchell. De Canadese folkzangeres had het catchy nummer geschreven voor haar bekendste album Blue (1971), maar zelf nooit op single uitgebracht. De mannen van Nazareth zagen hun kans schoon en scoorden er een van hun grootste hits mee. In Duitsland kwam This Flight Tonight zelfs op nummer 1 terecht.

1. Hair Of The Dog

De titeltrack van het album Hair Of The Dog uit 1975 is simpelweg een van de beste hardrocksongs aller tijden. De lp zou oorspronkelijk Son Of A Bitch heten, maar dat vond de platenmaatschappij niet kunnen. In het nummer mocht de regel “Now you’re messing with a son of a bitch” gelukkig nog wel blijven. Ondanks dit pakkende refrein en een riff die je niet meer uit je hoofd krijgt, werd Hair Of The Dog geen grote hit. Een nieuwe generatie rockfans leerde het nummer ongetwijfeld kennen dankzij de versie van Guns N’ Roses op de covers-lp “The Spaghetti Incident?” uit 1993. Het origineel is echter veel beter.