Zijn naam is niet de meest bekende uit de rockgeschiedenis en toch heeft hij op vele bekende platen meegespeeld. Vooral zijn samenwerkingen met The Rolling Stones zijn bekend, maar daarnaast heeft hij ook met tal van andere grote namen gespeeld. Sessiemuzikant Nicky Hopkins zou vandaag 71 jaar geworden zijn. Hij overleed echter op 6 september 1994. Maar zijn geboortedatum is een goede reden om zijn medewerking aan bekende platen van bekende grote namen eens onder de aandacht te brengen.

10. Jeff Beck Group – Girl From Mill Valley

Dit instrumentale nummer van het tweede Jeff Beck Group-album Beck-Ola uit 1969 mag niet ontbreken, omdat Nicky Hopkins dit lied heeft geschreven en ook de volledige credits van het nummer kreeg toegewezen.

9. Steve Miller Band – Baby’s House

Ook Steve Miller kende ooit Nicky Hopkins credits toe, want voor het album Your Saving Grace uit 1969 schreef hij samen met Hopkins de ballad Baby’s House.

8. The Kinks – Session Man

Nicky Hopkins speelde mee op de eerste vier albums van The Kinks. Op de lp Face To Face uit 1966 stond het nummer Session Man, dat aan hem is opgedragen. Uiteraard was hij hier zelf ook op te horen.

7. The Beatles – Revolution

Hoewel Nicky Hopkins met alle vier de ex-Beatles heeft samengewerkt aan soloprojecten was hij samen met Billy Preston een van de weinige sessiemuzikanten die ooit meespeelde op een single in de periode dat ze nog bij elkaar waren. Op de singleversie van Revolution mocht Hopkins de gitaarsolo van John Lennon ondersteunen op elektrische piano.

6. John Lennon – Jealous Guy

Van de vier Beatles heeft Hopkins nog het meest samengewerkt met John Lennon. Wie altijd dacht dat Lennon zelf achter de piano te horen is op Jealous Guy, heeft het mis. Want dat was dus Nicky Hopkins.

5. The Rolling Stones – We Love You

Ook dit pianowerk is Nicky Hopkins pur sang. En er komen ook nog eens twee werelden bij elkaar. Want dit mag dan een Stones-plaat zijn, maar John Lennon en Paul McCartney verzorgden het achtergrondkoortje.

4. The Rolling Stones – She’s A Rainbow

Veel Stonesklassiekers hebben een onmiskenbare gitaarriff als intro die natuurlijk van de hand van Keith Richards afkomstig is. Maar ook Nicky Hopkins heeft voor de Stones ooit voor een herkenbaar intro gezorgd. She’s A Rainbow begint met een bijna klassieke piano-introductie van Hopkins.

3. The Rolling Stones – Fool To Cry

Opnieuw een Stonesklassieker waarop Nicky Hopkins nadrukkelijk is te horen. Al is het Mick Jagger die het elektrische orgel bespeelde, Hopkins is op piano duidelijk aanwezig. En het smelt mooi samen met Keith’s slidegitaar.

2. The Who – The Song Is Over

Ook met The Who heeft Nicky Hopkins samengewerkt. Het mooiste voorbeeld daarvan is waarschijnlijk The Song Is Over van het album Who’s Next uit 1971, een plaat die eigenlijk Lifehouse zou heten en een rockopera op zich had moeten worden. Dit nummer had dan het slotstuk moeten worden.

1. The Kinks – Sunny Afternoon

Waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van een bijdrage die Nicky Hopkins leverde aan The Kinks. De toetsenist is hier te horen op harmonium, waarmee hij overduidelijk zijn stempel op het nummer drukt.