Richie Furay maakte voor het eerst naam als lid van Buffalo Springfield, een band die ondanks zijn korte bestaan toch een enorme invloed had op latere rockacts. Na het uiteenvallen van deze formatie richtte Furay een van de beste countryrockgroepen aller tijden op: Poco. Vandaag zetten we die tien meest indrukwekkende Poco-songs op een rij:

10. Call It Love

Voor het album Legacy (1989) kwamen de vijf oorspronkelijke Poco-bandleden weer bij elkaar: Richie Furay, Rusty Young, Randy Meisner, Jim Messina en George Grantham. Het leverde een fris popalbum op, waarmee de band zelfs weer redelijk hoog in de hitlijsten kwam. De catchy single Call It Love – gezongen door Young – bereikte in Amerika de top 20 en was ook in Nederland succesvol. Met het oude Poco heeft dit nummer weinig te maken, maar een fijne plaat is het zeker.

9. Indian Summer

Een schitterende track van het gelijknamige album uit 1977. Indian Summer werd geschreven door zanger/gitarist Paul Cotton en bevat hemelse scheuten pedal steel van een van de grootmeesters op het instrument: Rusty Young. Wat dit sfeervolle lied helemaal bijzonder maakt is de gastbijdrage van Steely Dan-legende Donald Fagen op synthesizer. Mede dankzij zijn warme klanken is Indian Summer een heerlijke song om te draaien op een warme zomeravond.

8. Bad Weather

Na het livealbum Deliverin’ bracht Poco later in 1971 het derde studioalbum From The Inside uit, geproduceerd door de legendarische Steve Cropper (Booker T. & The M.G.’s). Deze lp was de eerste met Jim Messina’s vervanger Paul Cotton als lid van de band. Hij leverde gelijk een van de beste songs uit het oeuvre aan. Bad Weather bevat alle magische Poco-ingrediënten, met natuurlijk de fraaie meerstemmige zang en de jankende pedal steel van Rusty Young.

7. Heart Of The Night

Het succes van de single Crazy Love (1979) werd hetzelfde jaar nog gevolgd door de Amerikaanse hit Heart Of The Night, geschreven en gezongen door Paul Cotton. Deze track klinkt duidelijk wat commerciëler dan het vroege werk van Poco, maar Cottons compositie is zonder twijfel een van de betere uit de latere periode. Een goede liveversie is te vinden op de driedubbel-lp No Nukes (1979), met verder optredens van onder andere The Doobie Brothers, Jackson Browne en Bruce Springsteen & The E-Street Band.

6. A Good Feelin’ To Know

Richie Furay schreef de titeltrack van het vierde studioalbum A Good Feelin’ To Know. Veel Poco-fans prefereren het vroege werk met Furay in de band boven de latere commerciëlere releases. A Good Feelin’ To Know is een typische Furay-compositie, vol verrassende hooks. Dit nummer is samen met zijn twee andere composities het hoogtepunt van de lp, hoewel ook de cover van Go And Say Goodbye (oorspronkelijk van Furay’s oude band Buffalo Springfield) de moeite waard is.

5. Crazy Love

Met deze zoete, maar schitterend gezongen ballad scoorde de band in 1979 zijn grootste hit in Amerika (nummer 17). Het was zelfs de eerste keer dat Poco hoog in de hitlijsten stond. Aanvankelijk zou het album Legend (waar de single vandaan komt) een duoproject van Rusty Young en Paul Cotton worden, maar in commercieel opzicht was het voor de platenmaatschappij natuurlijk aantrekkelijker om – ondanks het feit dat er verder geen bekende gezichten meer in de band zaten – toch de naam Poco aan te houden.

4. Pickin’ Up The Pieces

Betere countryrock dan op het debuutalbum Pickin’ Up The Pieces (1969) is zelden gemaakt en Poco zelf heeft deze eerste artistieke triomf dan ook nooit meer overtroffen, ook al staat er slechts één track van de lp in deze lijst. Richie Furay schreef de pakkende en opbeurende titelsong, waarin hij duidelijk verwijst naar zijn vorige band Buffalo Springfield. Bij die formatie flirtte Furay al met country in songs als A Child’s Claim To Fame, maar bij Poco kon hij zich volledig overgeven aan het genre.

3. You Better Think Twice

Opnieuw is de fabuleuze close harmony de grootste attractie in deze vroege Poco-song. In zijn korte tijd bij de band was You Better Think Twice een van Jim Messina’s beste bijdragen aan het oeuvre. De track stond in 1970 op het tweede album Poco en verscheen hetzelfde jaar als de allereerste single van het gezelschap. Vreemd genoeg deed het lied niet veel in de charts.

2. Rose Of Cimarron

Oorspronkelijk bandlid Rusty Young schreef met Rose Of Cimarron een van de bekendste Poco-songs, afkomstig van het gelijknamige album uit 1976. De tekst speelt zich af in de negentiende eeuw en gaat over een vrouw die zich ontfermt over outlawbendes. In Nederland is Rose Of Cimarron kennelijk een van de meest geliefde nummers van de band: in 2008 stond de in eerste instantie weinig succesvolle single namelijk nog in de top 2000 van Radio 2. Emmylou Harris nam een mooie cover op voor haar album Cimarron (1981).

1. Keep On Tryin’

Timothy B. Schmit verwierf later in de jaren zeventig natuurlijk faam bij de razend populaire Eagles, maar hij schreef zijn allermooiste lied in zijn Poco-periode. In Keep On Tryin’, afkomstig van het album Head Over Heels (1975), evenaren de bandleden de betoverende samenzang van de Eagles en Crosby, Stills & Nash. Dit prachtnummer werd door veel televisiekijkers (her)ontdekt dankzij het gebruik in de serie Bones.