Waarschijnlijk zijn veel van de nummers guilty pleasures voor veel rockliefhebbers, maar Poison is natuurlijk een van de bekendse glammetalbands. Zanger Bret Michaels wordt vandaag 51 en dat is reden voor ons om de beste songs van deze band eens mooi op een rijtje te zetten:

10. Stand

Dit nummer is de eerste single van het album Native Tongue, dat in 1993 uitkwam via Capitol Records. Stand was redelijk succesvol, want het lied behaalde plek 15 in de mainstream rock-hitlijst en nummer 25 in de Engelse singlehitlijst. Het is eigenlijk geen typisch Poison-nummer, want Stand is meer blues dan glamrock. Op dit nummer is ook gitarist Richie Kotzen, die nu bij de Winery Dogs speelt, te horen. Hij viel even in voor Poison-gitarist C.C. DeVille.

9. Cry Tough

Cry Tough is de debuutsingle van Poison en staat op het eerste album Look What The Cat Dragged In, uitgebracht in 1986. Het nummer gaat over zelfbewustzijn en in jezelf geloven, zodat je je dromen kunt waarmaken. Het is een typische glamrocksong, simpel van opbouw en na één keer luisteren kun je het nummer al meebrullen. Cry Tough haalde de hitlijsten niet in Amerika en in Engeland behaalde de single slechts de 97ste plaats.

8. Ride The Wind

Ride The Wind is de derde single van het album Flesh & Blood uit 1990 en ook dit is geen typische Poison-song. Het nummer is ‘volwassener’ dan de bekende hitjes. Ride The Wind is een hommage aan de derde passie van de band – vrouwen en muziek zijn de andere twee – namelijk motorrijden. Het nummer heeft een zeer pakkend refrein en lijkt zeer geschikt als anthem voor motorclubs. Commercieel gezien deed Ride The Wind het zeker niet slecht, met een 38ste plaats in de Billboard top 100.

7. Fallen Angel

Deze uptemposong van het album Open Up And Say….Ahh! uitgebracht in 1988 was de tweede single van dat album en is een van de meest geliefde livetracks van Poison. Fallen Angel gaat over een jong meisje uit een klein dorpje dat naar Los Angeles verhuist en daar haar geluk probeert te vinden in de acteerwereld. De tekst refereert aan de geschiedenis van de band zelf, omdat Michaels, Dall en Rockett uit Pennsylvania vertrokken naar L.A. om het in de muziek te maken. De video van Fallen Angel was heel vaak te zien op MTV. De hoofdrol daarin was voor Susie Hatton, die destijds een verhouding had met Bret Michaels.

6. I Want Action

Deze korte song is de derde single van Poison en staat op het debuutalbum Look What The Cat Dragged In. Het is een echt glamrocknummer dat vooral qua groove herinnert aan Motley Crue. Eigenlijk was het niet zo’n succesvol nummer, want I Want Action piekte op plaats 50 in de Billboard Top 100. Toch werd het lied live vaak gespeeld, waarschijnlijk omdat het een lekkere meezinger is! “I want action tonight, satisfaction all night, you’ve got the love I need tonight.” Deze woorden zeggen eigenlijk alles.

5. Something To Believe In

Dit is een powerballad van de allerzoetste soort, zoals alleen Poison ze kon schrijven. Something To Believe In is een persoonlijk verhaal van Bret over verdriet en hoop, en de tekst gaat onder meer over problemen die mensen tegenkomen in hun dagelijkse leven. Vooral het stuk over de suïcidale Vietnam-veteraan is zeer aangrijpend. Het nummer is opgedragen aan James Kimo Maano, de beste vriend van Michaels die in 1990 overleed. De gevoelige solo van C.C. in het midden van de song maakt Something To Believe In tot een heerlijke klassieke powerballad. Het nummer staat op het album Flesh & Blood en het behaalde de vierde plek in de Amerikaanse top 100.

4. Talk Dirty To Me

Dit is de tweede single van Poison. Talk Dirty To Me was de eerste grote internationale hit voor de band. Het is een absolute livefavoriet en het nummer wordt door sommigen gezien als een glam metal-klassieker. De riff van C.C. herinnert nogal aan Guns N’ Roses, maar dat doet niets af aan het feit dat Talk Dirty To Me nog steeds regelmatig op de radio te horen is. Toen het nummer uitkwam in 1987 was het nogal controversieel, tekstueel dan, want vooral in het conservatieve Amerika had men toch wel problemen met de tekst. “At the drive-in, in the old man’s Ford, behind the bushes, until I’m screamin’ for more, down the basement floor, lock the cellar door, and baby, talk dirty to me.” Dit is echt een guilty pleasure om lekker mee te brullen.

3. Unskinny Bop

Dit is de eerste single van het Flesh & Blood-album en commercieel gezien was Unskinny Bop zeer succesvol, want het bereikte nummer 3 in Amerika, nummer 15 in Groot-Brittannië en plaats 7 in Australië. Het is weer zo’n heerlijke Poison-meezinger die je niet meer uit je hoofd krijgt. Over de betekenis van Unskinny Bop bestaan veel verhalen, zo noemen sommigen het de meest originele metafoor voor seks. Maar gitarist C.C. DeVille ontkent dit later door te zeggen dat Unskinny Bop eigenlijk helemaal niets betekent. Volgens hem past het fonetisch gewoon prima bij de muziek en mag iedereen er over denken wat hij/zij wil…

2. Every Rose Has Its Thorn

Deze powerballad kent iedereen, al willen sommige rockliefhebbers dat waarschijnlijk niet toegeven. Every Rose Has Its Thorn werd in 1988 als single uitgebracht en staat op het album Open Up And Say…Ahh! Dit is de enige nummer 1-hit van Poison in Amerika en in Engeland behaalde het nummer plaats 13. Every Rose Has Its Thorn is een semi-akoestische powerballad met een korte maar gevoelige gitaarsolo in het midden en is eigenlijk gewoon een hardrockcliché van het zuiverste water. De inspiratie voor het nummer kreeg Michaels tijdens een bezoek aan een wasserette toen hij zijn vriendin opbelde en een mannenstem in de achtergrond hoorde. Bret was er kapot van en schreef daarop de tekst voor Every Rose Has Its Thorn.

1. Nothin’ But A Good Time

De eerste single van het tweede album van de band is waarschijnlijk het Poison-livenummer bij uitstek. De openingsriff van C.C. is  historisch en zeer herkenbaar, maar ook de swingende gitaarsolo in het midden van de track mag er zijn. Nothin’ But A Good Time is de band op zijn best, want deze song heeft alles waar Poison voor stond in de jaren tachtig. Want willen we niet allemaal alleen maar een prettige, goede tijd hebben, zonder zorgen? De video van dit nummer is trouwens ook zeer de moeite waard, maar vooral de liveversie van Nothin’ But A Good Time op het dubbele livealbum Swallow This Live is van hoogstaande kwaliteit. De single behaalde de 6 plaats in Amerika en is gewoon een klassieke glamrocksong van de bovenste plank!