Vandaag zou Queen-frontman Freddie Mercury zijn zeventigste verjaardag vieren – ware het niet dat de flamboyante zanger ons een kwart eeuw geleden ontviel. Omdat de muziek van zijn band nog altijd springlevend is, schromen we niet om een lijstje te maken. Vandaag een top 10 met Queen-songs uit de jaren ’80.

10. Under Pressure (met David Bowie)

Deze samenwerking met David Bowie is de meest succesvolle single van het matige Queen-album Hot Space. Op deze plaat zijn vooral disco- en funk-invloeden te horen, muziekstijlen waar bassist John Deacon en Mercury erg van hielden. De collaboratie kwam toevallig tot stand, omdat Bowie in dezelfde studio aan het opnemen was waar Queen Hot Space maakte. De fameuze baslijn is van Deacon, de tekstuele improvisaties zijn voornamelijk van de hand van Bowie en Mercury. In 1999 opnieuw gemixt voor de derde Greatest Hits-compilatie van Queen.

9. Is This The World We Created…?

Geschreven door Mercury, samen met gitarist Brian May en afkomstig van het album The Works. Dit nummer vormde met Love Of My Life het akoestische intermezzo tijdens de Magic Tour uit 1986. De inspiratie van het lied lag in een nieuwsbericht over de armoede in Afrika. May en Mercury speelden dit nummer als afsluiting van Live Aid in 1985 (voorafgaand aan de Engelse finale Do They Know It’s Christmas).

8. Friends Will Be Friends

Een samenwerking tussen Deacon en Mercury. De tekst is van de zanger, maar het is voor de bassist mogelijk van enorm belang. Deacon zag Mercury als een ‘grote broer’; na Mercury’s overlijden trok de bassist zich terug uit Queen, omdat hij vond dat Freddie onvervangbaar is. Het nummer is afkomstig van A Kind Of Magic, de officieuze soundtrack van de film Highlander.

7. Breakthru

Queen heeft wel wat met het smeden van meerdere losse nummers tot één geheel. De grootste hit aller tijden, Bohemian Rhapsody, is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook Breakthru is zo’n ‘samengesteld gezin’: het nummer begint met dertig seconden langzame vocale harmonie die geschreven is door Mercury, waarna het plotseling overgaat in een uptempo rocksong, die voornamelijk geschreven is door drummer Roger Taylor. De intro was in eerste instantie bedoeld voor een ander nummer, A New Life Is Born, dat echter nooit uitgebracht is.

6. Life Is Real (Song For Lennon)

Tussen al het discogeweld op Hot Space staat ook het nummer Life Is Real (Song For Lennon). Het is het eerbetoon van de Britse band aan die andere Brit, John Lennon. Het is een van de weinige Mercury-songs waarbij de zanger eerst de tekst op papier had en pas daarna de melodie schreef.

5. Body Language

Afkomstig van de discoplaat Hot Space. Critici en veel fans zien dit nummer als een duidelijk zwakke broeder in het repertoire van Queen, vanwege het weinig verhullende seksuele thema, groot gebruik van synthesizer en het gebrek aan gitaar. In de Verenigde Staten werd de single goed ontvangen; de b-kant Life Is Real (Song For Lennon) kan hier ook aan hebben bijgedragen.

4. Play The Game

Afkomstig van het gelijknamige album uit 1980, een aansporing om het liefdesspel te spelen. Het is een van de eerste nummers waarin Queen gebruik maakt van de synthesizer. De single en de lp vormden de introductie van ‘de snor’, het nieuwe imago van Mercury.

3. Crazy Little Thing Called Love

Geschreven door Mercury in tien minuten, toen hij in bad zat. Althans, dat is het verhaal – en waarom zouden we zo’n verhaal niet willen geloven? Het nummer verscheen op de lp The Game, een album dat weinig te raden overliet over de geaardheid van de flamboyante zanger. In de clip is veel leer te zien, maar net zo goed knappe dames. En gitarist May draagt het kortste kapsel uit zijn (muzikale) leven!

2. The Miracle

Hoewel Queen op de albums The Miracle en Innuendo de credits deelden, was naderhand toch helder wie voor welke nummers verantwoordelijk was. Zo was het titellied van The Miracle een idee van Mercury. Het resultaat is een nummer waarin alle grote en kleine zaken worden bezongen waar de ‘hand van God’ in zit. In de videoclip treden vier jongens op als de bandleden, onder wie Ross McCall (Band Of Brothers) als Mercury.

1. Princes Of The Universe

Misschien wel het beste Queen-nummer van Mercury in de jaren ’80. Geschreven voor de film Highlander. In de video bij dit nummer stapt de hoofdrolspeler Christopher Lambert uit de film zo in de clip van Princes Of The Universe. De track is nooit een grote hit geworden, maar behoort sinds jaar en dag wel tot de favoriete Queen-nummers onder de fans.