Status Quo-zanger/gitarist Rick Parfitt werd als Richard John Parfitt op 12 oktober 1948 geboren in Woking, Surrey, Engeland. We presenteren een top tien van de beste (mede) door Rick geschreven en/of gezongen Quo-songs.

10. Don’t Drive My Car

Van de lp Just Supposin’ uit 1980. Geschreven door Rick Parfitt en toetsenist Andy Bown en gezongen door Rick. Samen met Lies was dit een single met een dubbele a-kant.

9. Again Again

Van de lp If You Can’t Stand The Heat uit 1978. Geschreven door Rick Parfitt, Andy Bown en Jackie Lynton. Als single werd in ons land de negende plaats bereikt in de hitlijst.

8. Break The Rules

Afkomstig van het album Quo uit 1974 en geschreven door Rick Parfitt & Bob Young, en gezongen door Francis Rossi. De song werd als eerste single van de nieuwe lp uitgebracht, hoewel de band daar tegen was. Backwater was hun keuze. Toch werd het een top 10 hit in het Verenigd Koninkrijk, met nummer 8 als hoogste positie.

7. Little Lady

Deze door Rick Parfitt geschreven én gezongen song staat op de langspeelplaat On The Level uit 1975. Tijdens de Frantic Four-toernees van 2013 en 2014 werd het nummer ook gespeeld, steeds na Blue Eyed Lady, titels die Francis iedere keer weer (zogenaamd) door elkaar haalde.

6. Big Fat Mama

Afkomstig van de vijfde lp Piledriver uit 1972 en geschreven door Francis Rossi en Rick Parfitt samen. Big Fat Mama is een van de live-favorieten van veel Status Quo-fans.

5. Mystery Song

Afkomstig van de lp Blue For You uit 1976 en geschreven door Rick Parfitt/Bob Young, De tekst gaat over de ontmoeting van een jonge man met een prostituee. Als single werd de 12e plaats in de top 40 behaald, terwijl in Groot Brittannië nummer 11 werd bereikt.

4. Rain

Van de lp Blue For You uit 1976 komt deze top 5-hit in Nederland. Geschreven en gezongen door Rick Parfitt zelf. De song was eigenlijk bedoeld voor de langspeler On The Level, maar omdat Rick de song nog niet af had werd dit uitgesteld tot de volgende plaat.

3. Backwater/Just Take Me

Geschreven door Rick Parfitt/Alan Lancaster en afkomstig van de lp Quo uit 1974, waarop deze nummers de opener waren. Op de beroemde live-lp staan ze evenals op Quo als het ware aan elkaar geplakt. Beide songs worden gezongen door bassist Alan Lancaster, wat uiteraard ook tijdens de Frantic Four-concerten gebeurde.

2. Forty-Five Hundred Times 

De afsluitende track op het album Hello! uit 1973 werd geschreven door Rick en Francis. Sindsdien is deze song voor veel fans dé live-favoriet, mede omdat het nummer vaak erg wordt uitgerekt met solo’s en fragmenten van andere songs. Ook tijdens de optredens eerder dit jaar van The Frantic Four was dit een van de succesnummers.

1. Roll Over Lay Down

Geschreven door Rossi/Parfitt/Lancaster/Coghlan/Young, gezongen door Francis Rossi en oorspronkelijk in 1973 uitgebracht op de lp Hello!. Ter gelegenheid van het dertienjarig bestaan van de band werd deze song in een live-versie uitgebracht op de Quo Live EP. In ons land werd nummer 2 in de top 40 bereikt en was de band helemaal top of the bill! De volledige Live EP werd later toegevoegd aan de cd re-release van On The Level.