Ritchie Blackmore maakte onlangs zijn verrassende ‘rock-comeback’ met een nieuwe bezetting van Rainbow. Afgaande op amateurbeelden zingt de nieuwe frontman Ronnie Romero al die klassiekers heel aardig, maar natuurlijk hadden we de meestergitarist graag herenigd gezien met wijlen Ronnie James Dio. Dat kan helaas niet meer. Maar laten we niet vergeten dat Rainbow ook met Dio’s opvolgers Graham Bonnet, Joe Lynn Turner en Doogie White steengoede muziek gemaakt heeft. Wij zetten de tien beste post-Dio-nummers op een rijtje.

10. Stone Cold

Het hitje van een ietwat teleurstellende Rainbow-plaat: Straight Between The Eyes uit 1982. Op die lp, de tweede met Joe Lynn Turner als zanger, ging de band nog wat meer de AOR-kant op; van de epische hardrock uit de Dio-tijd was nog maar weinig terug te horen. Toch heeft ook dit album enkele uitstekende songs, waaronder Bring On The Night (Dream Chaser), Death Alley Driver en dus ook Stone Cold, dat echter slechts een magere hit werd. Zowel in Amerika als in Engeland bereikte de single nog maar net de top veertig en in de VS was dat ook gelijk voor de laatste keer.

9. Snowman

Het meest onderschatte album van Rainbow is misschien wel Bent Out Of Shape uit 1983, dat tevens het laatste werk van de band in lánge tijd was (de ‘kliekjesplaat’ Finyl Vinyl van drie jaar later niet meegerekend). Prachtig is bijvoorbeeld het sfeerrijke instrumentale stuk Snowman, een bewerking van Walking In The Air van componist Howard Blake, dat gedomineerd wordt door de keyboards van David Rosenthal en uiteraard het uit duizenden herkenbare gitaarwerk van Ritchie Blackmore.

8. All Night Long

Na het vertrek van Ronnie James Dio en de komst van de totaal andere zanger Graham Bonnet werd de sound van Rainbow heel wat commerciëler. Haalde de band voorheen nauwelijks de Britse hitparade, dankzij de nieuwe richting stonden Blackmore en co ineens in de top tien met twee singles van het album Down To Earth (1979), namelijk Since You Been Gone en All Night Long. Die laatste piekte op plek vijf in Groot-Brittannië. De B-kant was overigens ook de moeite waard: Weiss Heim is een fraaie gitaarinstrumental, tevens te vinden op de dubbel-lp Finyl Vinyl (1986).

7. I Surrender

Rainbow heeft best veel commercieel succes te danken aan songwriter Russ Ballard, zelf als muzikant bekend van de band Argent. De man schreef immers twee van de grootste hits voor Ritchie Blackmore en zijn collega’s: Since You Been Gone en I Surrender. Laatstgenoemde song bereikte de hoogste positie (nummer 3) van alle Rainbow-singles in Engeland en is afkomstig van het eerste album met Joe Lynn Turner als zanger: Difficult To Cure. Een catchy softrocksong, zoals de band ze vaker maakte in deze periode.

6. Street Of Dreams

Onbegrijpelijk dat deze direct pakkende single van het album Bent Out Of Shape (1983) geen grotere hit geworden is. Het nummer bereikte in Engeland en Amerika niet eens de top veertig. Street Of Dreams kreeg nog wel een vermakelijke videoclip, geregisseerd door de beroemde hoesontwerper Storm Thorgerson (de man achter de legendarische covers van o.a. The Dark Side Of The Moon en Houses Of The Holy). Na Bent Out Of Shape ging Rainbow uit elkaar en Ritchie Blackmore en bassist Roger Glover sloten zich weer aan bij het herenigde Deep Purple.

5. Difficult To Cure

Het instrumentale titelnummer van het eerste album met zanger Joe Lynn Turner (die in dit geval dus niet te horen is), dat in februari 1981 verscheen. Hoewel het stuk een andere titel heeft, is Difficult To Cure simpelweg een rockbewerking van Beethovens Negende Symfonie, waarin vooral Ritchie Blackmore zich lekker mag uitleven op gitaar. Hij arrangeerde het wereldberoemde klassieke stuk samen met bassist Roger Glover en toetsenist Don Airey.

4. Ariel

Bijna tien jaar nadat Rainbow opgeheven werd, blies Ritchie Blackmore zijn oude bandnaam nieuw leven in met een compleet nieuwe bezetting (zoals hij eerder dit jaar ook weer deed voor optredens in Duitsland en Engeland). Met Doogie White als zanger werd ook weer een nieuw album opgenomen: het tamelijk onderschatte Stranger In Us All (1995). Een van de hoogtepunten is de mysterieuze semiballad Ariel, waarin je ook de achtergrondzang van Candice Night kunt horen. Met haar startte Blackmore enkele jaren later het project Blackmore’s Night.

3. Since You Been Gone

De eerste grote hit van Rainbow verscheen na het vertrek van Ronnie James Dio, die vervangen werd door Graham Bonnet. Since You Been Gone was geen eigen compositie van de band, maar een nummer van Russ Ballard. Hij nam zelf enkele jaren eerder al een versie op voor zijn door Roger Glover geproduceerde lp Winning. Rainbow, met dezelfde Glover inmiddels in de line-up, bracht de melodieuze rocksong echter naar de Britse top tien. Queen-gitarist Brian May coverde het nummer tijdens de tour bij zijn soloalbum Back To The Light (1992), wellicht omdat hij toen Rainbow-drummer Cozy Powell in zijn band had.

2. Spotlight Kid

Met eerst Graham Bonnet en vervolgens Joe Lynn Turner als zanger werd Rainbow misschien een stuk commerciëler dan in de Dio-jaren, maar dat neemt niet weg dat de band ook in die latere periode stevige hardrock kon maken. Spotlight Kid is een mooi voorbeeld: een snel en heavy nummer met knappe zang van Turner en wervelend gitaarwerk van Ritchie Blackmore. Een van de betere tracks op het album Difficult To Cure (1981).

1. Eyes Of The World

Over goede hardrock gesproken: op het eerste en enige album met Graham Bonnet (Down To Earth, 1979) is ook een mooi voorbeeld te vinden. Tekstueel had Eyes Of The World misschien niet helemaal in Ronnie James Dio’s straatje gepast, maar qua arrangement had deze epische song best op een van de voorgaande lp’s kunnen staan. Bonnet laat hier horen dat hij een geweldige rockzanger is, terwijl met name Blackmore en toetsenist Don Airey volop schitteren in het instrumentale gedeelte.