De Amerikaanse rockband REO Speedwagon, oorspronkelijk gespeld R.E.O.Speedwagon, wordt geformeerd in 1967. De eerste negen albums (8 studioplaten en een live album) zijn allemaal redelijk stevige rock/boogieplaten met veel gitaarsolo’s en uptempo-nummers. Vanaf het album Hi Infidelity verandert de band van koers en wordt de muziek commerciëler. Van Hi Infidelty worden meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht en dat komt mede door de mierzoete ballades die zeer succesvol blijken. Een top 10 dus met harde nummers en ballades.

10. Don’t Let Him Go

De openingstrack van het zeer succesvolle album High Infidelity uitgebracht in 1980. Het is geschreven door zanger/gitarist Kevin Cronin en het gaat over het verbreken van een lange liefdesrelatie. Don’t Let Him Go was een bescheiden hit in Nederland en haalde de 22ste plaats in de hitparade.

9. Can’t Fight This Feeling

Deze powerballad bereikte de eerste plek in de USA in 1985 en bleef ook nog eens drie weken op nummer een staan. Het nummer staat op het album Wheels Are Turnin’ uitgebracht in 1984 en REO Speedwagon speelde deze track ook op Live Aid in 1985.

8. Take It On The Run

Een uptempo song, ook van het album Hi Infidelity. Het nummer werd in 1981 als single uitgebracht en behaalde de vijfde plek in de billboard 100. Take It On The Run is ook weer zo een lekkere  meezinger… “You take it on the run, baby….”

7. Keep On Loving You

Dit is alweer een klassieke powerballad die bijna iedereen woord voor woord kan meezingen. Het werd een superhit en de single ging meer dan twee miljoen keer over de toonbank in de USA. In Nederland behaalde Keep On Loving You de dertiende plaats in de charts.

6. Keep Pushin’

Het openingsnummer van het album R.E.O. uit 1976. Keep Pushin’ is geschreven door Cronin en het is een lekker uptempo-nummer dat vaak live gespeeld werd. De versie op het zeer goede livealbum You Get What You Play For is een stuk beter dan de studioversie.

5. Time For Me To Fly

Het tweede nummer van het album met de fantastische titel You Can Tune A Piano, But You Can’t Tuna Fish (1978). Het is het eerste album met de nieuwe basgitarist Bruce Hall en het eerste REO Speedwagon-album dat de top 40 haalde. In Amerika behaalde het album de platina status. Twee keer zelfs.

4. 157 Riverside Avenue

Dit heerlijke uptempo-nummer staat op het debuut van REO Speedwagon (1971). De titel van het nummer verwijst naar het adres in Westport, Connecticut waar de band logeerde tijdens het opnemen van het eerste REO-album. Dit nummer staat altijd op de setlist en is dan beduidend langer dan de studioversie, die slechts 3:57 klokt. Op You Get What You Play For duurt 157 Riverside Avenue maar liefst 7:38 en zijn vooral de gitaarsolo’s van Richrath een extra dimensie. De langste versie van dit nummer (12:22) staat trouwens op het album A Decade Of Rock And Roll.

3. Ridin’ The Storm Out

De titelsong van het album uit 1973 wordt hier nog gezongen door Mike Murphy. Het nummer werd later een hit, maar dan gezongen door Cronin en het behoort tot de favoriete songs onder de REO Speedwagon-fans. Vooral de versie op het dubbele livealbum You Get What You Play For is meer dan uitstekend. De tekst gaat over een wagon die vanwege een zware sneeuwstorm vastzat in een bar in Boulder, Colorado.

2. Golden Country

Het laatste nummer van de plaat R.E.O./T.W.O. uit 1972 is geschreven door gitarist Gary Richrath en het is nogal politiek getint. Verder bevat het nummer een van de beste gitaarsolo’s van Richrath ooit. Op dit album verwelkomen we Kevin Cronin als nieuwe zanger van REO Speedwagon. De liveversie is super en Golden Country heeft een vaste plaats op de setlist van REO.

1. Roll With The Changes

De eerste track van het album You Can Tune A Piano But You Can’t Tuna Fish. Een nummer dat swingt als de bekende tiet. Het vertegenwoordigt alles wat een goede REO-song inhoudt: uptempo-ritme, snelle, melodieuze gitaarsolo’s, een lekkere orgel solo en de goede vocalen van Cronin. Live altijd een topnummer, maar helaas is Roll With The Changes nooit een hit geweest. Het favoriete REO Speedwagon-nummer van Classic Rock Mag.