Hij is misschien de beroemdste drummer ter wereld, maar volgens velen zeker niet de beste – al hielden andere beroemde drummers zoals Dave Grohl, Chad Smith en Stewart Copeland onlangs nog een pleidooi voor zijn drumtechniek die zeker wel belangrijk is geweest in nummers van The Beatles. Vandaag wordt Ringo Starr 75 jaar. Hij was weliswaar de laatste Beatle die zich bij de groep aansloot (hij verving in 1962 Pete Best), maar ook de oudste van de vier. En de enige die niet echt een zangstem had. Meestal was het één nummer per album dat hij bij The Beatles mocht zingen. Desondanks zong hij met Yellow Submarine (wat je er ook van vindt), With A Little Help From My Friends en Octopus Garden drie klassiekers uit het Beatles-oeuvre.

Nadat The Beatles uit elkaar ging, lukte het Ringo ook wonderbaarlijk om in het begin van de jaren ‘70 een succesvolle solocarrière op te bouwen. Al raakte deze al snel in het slop, en kan zijn solowerk zich bij lange na zich niet meten met dat van zijn drie ex-collega’s. Toch heeft hij genoeg gemaakt om er speciaal voor zijn 75ste verjaardag een top 10 van te maken.

10. Back Off Boogaloo

Ringo Starr werd voor dit nummer geïnspireerd door Marc Bolan van T. Rex, met wie hij bevriend was en die regelmatig het woord ‘boogaloo’ gebruikte. Vaak werd ook onterecht aangenomen dat het een aanval op Paul McCartney was, omdat Ringo zich begin jaren ‘70 kritisch had uitgelaten in interviews over McCartney’s soloalbums McCartney en Ram. En met de zin ‘Wake up, meathead. Don’t pretend that you are dead’ werd even aangenomen dat Ringo ook een duit in het zakje deed van de Paul Is Dead-mythe.

9. Early 1970

Het Beatlesverleden bleef Ringo nog lang achtervolgen, maar daar hielp hij zelf ook aan mee. In Early 1970 zingt hij in ieder couplet John Lennon, Paul McCartney en George Harrison toe. Het werd het B-kantje van It Don’t Come Easy.

8. Wings

Halverwege de jaren ‘70 was het gedaan met het succes van Ringo’s solocarrière. Het album Ringo The 4th uit 1977 flopte gelijk. Toch bevatte het met Wings (wat niets te maken heeft met McCartney’s band uit die periode) een sterk nummer. In 2012 bracht hij een remake uit op het album Ringo 2012, waar o.a. Joe Walsh van Eagles op meespeelde.

7. Snookeroo

In de eerste helft van de jaren ‘70 heeft Ringo duidelijk zijn beste solowerk uitgebracht. Hij werkte dan ook niet met de minste artiesten samen. Hij liet ook songs door grote namen schrijven. Waaronder dit nummer, dat werd geschreven door Elton John en Bernie Taupin die in die periode zelf al de ene na de andere klassieker schreven. Het nummer had Elton ook niet misstaan.

6. I’m The Greatest

Ondanks dat The Beatles uit elkaar was, schreven Ringo’s drie ex-collega’s ook nog songs voor hem. Op het album Ringo uit 1973 (verreweg zijn beste soloalbum) werkten ze alle drie mee. John Lennon schreef de openingstrack I’m The Greatest. Hij schreef het nadat hij zag dat op de BBC in 1970 de Beatlesfilm A Hard Day’s Night werd uitgezonden. Hij nam het zelf op tijdens de sessies voor Imagine, maar gaf het twee jaar later aan Ringo. Lennon speelt zelf piano in deze versie en zingt de tweede stem.

5. Six O’clock

Met Paul McCartney had hij het inmiddels in 1973 ook weer bijgelegd. En dus schreven Paul en zijn vrouw Linda het nummer Six O’Clock, dat ze ook door Ringo lieten zingen voor zijn soloalbum Ringo. Paul en Linda zingen mee in het nummer.

4. Weight Of The World

Nadat Ringo in de jaren ‘80 in een afkickkliniek moest worden opgenomen vanwege zijn drankprobleem kwam hij er weer clean uit. En kwam er met Time Takes Time uit 1992 een fris album waarvoor Jeff Lynne, Phil Ramone en Peter Asher de productie voor hun rekening namen. Vooral Weight Of The World had zo een nummer van de Traveling Wilburys kunnen zijn.

3. Never Without You

Zijn beste solojaren liggen al ver achter hem. De albums die hij tegenwoordig nog uitbrengt zijn aardig, maar niet zo opvallend als wanneer Paul McCartney een nieuw album uitbrengt. Maar op Ringo Rama uit 2003 staat in ieder geval één pareltje: Never Without You. Een eerbetoon aan zijn oude maatje George Harrison, die twee jaar daarvoor was overleden. Om die reden vroeg hij dan ook Eric Clapton om op het nummer mee te spelen.

2. It Don’t Come Easy

De eerste solohit van Ringo na The Beatles. Geproduceerd door George Harrison, die ook gitaar op het nummer speelde. En dat was niet de enige grote naam. Want Stephen Stills speelde piano, Klaus Voormann bass, Ron Cattermole sax, en de leden van Badfinger deden de achtergrondkoortjes. En ook dit nummer had iets te maken met zijn oude bandje, want de tekst was gebaseerd op het uiteenvallen van The Beatles, en hoe hij daarna verder ging.

1. Photograph

Verreweg Ringo’s bekendste solonummer. Mede geschreven door (alweer) George Harrison in Zuid-Frankrijk. Rond dezelfde periode was Ringo aanwezig op de bruiloft van Mick Jagger en Bianca De Macias in Saint-Tropez. En later kwamen Harrison met zijn toenmalige vrouw Patty Boyd hem vergezellen. Saillant detail is dat het nummer lijkt te gaan over een verbroken relatie, en dat Ringo niet veel later ging scheiden van zijn vrouw Maureen Cox. Die was vreemdgegaan met diezelfde George Harrison. Wrang, maar toch zijn beide heren goed bevriend met elkaar gebleven.