De man die vooral bekend is als de zanger van The Who wordt vandaag 76 jaar. Vorig jaar verscheen er een nieuw album van The Who, maar naast die band heeft Roger Daltrey ook een succesvolle solocarrière gehad. Ter gelegenheid van zijn verjaardag zijn 10 beste solosongs.

10. It’s A Hard Life (1973)

Daltrey had in 1973 even een paar weken vrij voor de opnames van het The Who-album Quadrophenia. Een lang gekoesterde wens om een soloalbum op te nemen kon hij nu realiseren. Ondanks dat de muziek niet lijkt op die van The Who, slaat het album aan. It’s A Hard Life is de eerste single.

9. Free Me (1980)

Naast zijn carrière als zanger speelt Daltrey ook in een groot aantal films. Zo heeft hij in 1980 de hoofdrol in de door hemzelf geproduceerde film McVicar, over een veroordeelde crimineel. Zowel het album als de film worden goed ontvangen in de pers.

8. I Want It All (1992)

Tijdens het Freddie Mercury Tribute Concert in 1992 beet menig gerenommeerd zanger zijn tanden stuk op de songs van Queen. Daltrey ‘nailed it’ op I Want It All, samen met de Queen-leden en met Tony Iommi van Black Sabbath.

7. Say It Ain’t So, Joe (1977)

Dit nummer coverde Daltrey van Murray Head. Op de bas John Entwistle en op de drums Keith Moon van The Who. Moon zou het jaar daarop in 1978 overlijden.

6. Walking In My Sleep (1984)

Begin jaren ’80 besluiten de leden van The Who definitief het bijltje erbij neer te gooien. Op het album Parting Should Be Painless gooit Daltrey alle frustraties over het beëindigen van zijn geliefde band eruit. Artistiek en commercieel is de plaat geen succes. Het typische jaren ’80 hitje Walking In My Sleep is alles wat er nog herinnert aan deze periode.

5. Going Back Home (2014)

Samen met Dr. Feelgood-gitarist Wilko Johnson neemt Daltrey het album Going Back Home op. De titel dekt de lading prima. Een heerlijke plaat vol met bluesroots en rock & roll.

4. Always Heading Home (2018)

Daltrey wilde de opnames voor een nieuw soloalbum nog even uitstellen omdat hij het in die periode ook druk zou gaan hebben met de vijftigste verjaardag van The Who. Omdat Pete Townsend enthousiast zijn hulp aanbood, werd het album toch afgemaakt. Always Heading Home is een breekbare pianoballad waarop de vocalen van de inmiddels 70+ zanger nog onverminderd krachtig zijn.

3. Can You Please Crawl Out Your Window? (2014)

Van het Going Back Home-album komt ook deze geweldige cover van Bob Dylan.

2. Giving It All Away (1973)

Van het solodebuut Daltrey komt een van de grootste hits van Daltrey, Giving It All Away. Het nummer is geschreven door Leo Sayer, die niet veel later zelf ook zou doorbreken met zijn muziek.

1. Without Your Love (1980)

Without Your Love is ook een single van het McVicar-album. Geschreven door de songwriter Billy Nicholls en geproduceerd door Jeff ‘War Of The Worlds’ Wayne. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië was Without Your Love een kleine hit, in Nederland een grote hit met een nr. 2 positie.