Feest vandaag bij de familie Hodgson, want vandaag is Roger 69 jaar geworden. Op 21 maart 1950 werd zanger/pianist/gitarist/songwriter Roger Hodgson geboren in Portsmouth, Hampshire, Engeland en hij groeide op in de stad Oxford in het graafschap Oxfordshire. Zijn volledige doopnaam is Charles Roger Pomfret Hodgson. Sinds 1981 woont hij in de Verenigde Staten.

Roger werd vooral bekend als de meest herkenbare zanger van Supertramp, de band waarin hij tussen 1969 en 1983 speelde. In 1984 begon hij met een solocarrière die tot op de dag van vandaag succesvol is, vooral door de vele wereldtournees. Dit jaar brengt hij een eerbetoon aan het veertigjarige Supertramp-album Breakfast In America, dat op 29 maart 1979 werd uitgebracht. De komende maanden kun je hem en zijn uitstekende band zien in Muziekgebouw Eindhoven (20 mei), ParkCity Heerlen (30 juni), Muziekcentrum Enschede (2 juli) en Carré Amsterdam (3 en 4 september), al zijn de meeste concerten al uitverkocht. Hieronder een tiental van zijn mooiste composities, in willekeurige volgorde, grotendeels solowerk. Allemaal opnames van de periode nadat hij in 1983 uit Supertramp was gestapt. Je mist ongetwijfeld nummers als Take The Long Way Home, Breakfast In America, Lady of  Sister Moonshine… wat is jouw favoriet?

Death And A Zoo

Deze indrukwekkende compositie staat op Open The Door, het tot nu toe laatste studioalbum (uit 2000) van Roger Hodgson. Vooral live is dit een van de hoogtepunten tijdens concerten. Dit is een (amateur) live-opname van 24 mei 2017 in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Fool’s Overture

Een klassieke lange (ruim 10 minuten durende) Supertramp-albumtrack, afkomstig van het album Even In The Quietest Moments uit 1977.

Had A Dream (Sleeping With The Enemy)

Dit was een single van het album In The Eye Of The Storm, het solodebuut van Roger uit 1984, met een heuse videoclip!

Even In The Quietest Moments

Deze song staat op het gelijknamige Supertramp-album uit 1977, geschreven en gezongen door Roger Hodgson.

Give A Little Bit

Een van de bekendste Supertramp-songs, die Roger al op 19-jarige leeftijd schreef. Hierbij een live-opname met groot orkest. Deze singlehit uit 1977 was de opener van het album Even In The Quietest Moments.

In Jeopardy

Afkomstig van de albums In The Eye Of The Storm uit 1984 en Rites Of Passage uit 1997.

School

Of hij nu solo, met orkest of met band optreedt, deze Supertramp-klassieker van het beroemde album Crime Of The Century uit 1974 speelt Roger bij elk concert. School schreef (en zong) hij samen met Rick Davies.

Along Came Mary

Deze song staat op het album Open The Door uit 2000 en staat nog regelmatig op de setlist.

Only Because Of You

Van het album In The Eye Of The Storm uit 1984, deze keer uitgevoerd met groot orkest.

The Logical Song

Afkomstig van het inmiddels veertig jaar oude Supertramp-album Breakfast In America. Hierbij een live-opname uit 2015 in Hongarije. Deze song zal ongetwijfeld gespeeld worden tijdens de komende Nederlandse concerten.

Foto: Harry Pater