Vandaag is het 69 jaar geleden dat de Ierse bluesrockgitarist en -zanger Rory Gallagher werd geboren in Ballyshannon, County Donegal, Ierland. Helaas overleed hij op 14 juni 1995 in Londen op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van complicaties na een levertransplantatie eerder dat jaar. Rory laat een geweldig oeuvre achter van twaalf studioalbums, zes liveplaten en diverse compilaties. Eigenlijk is iedereen het erover eens dat Gallagher toch vooral een live-artiest was, die je gewoon op het podium moest zien en horen. Vandaar deze top tien van zijn beste op beeld en geluid vastgelegde live-opnames.

10. Taste (1969) – Sugar Mama

Het debuutalbum van het Ierse bluesrocktrio Taste bevat negen songs. Twee daarvan zijn covers, zoals deze song, die Rory ook in zijn solocarrière nog vaak speelde. Wie deze song geschreven heeft is onduidelijk.

9. Fresh Evidence (1990) – Kid Gloves

Het elfde en laatste studioalbum van Rory Gallagher werd in vier verschillende studio’s opgenomen. Rory produceerde ook deze plaat.

8. Against The Grain (1975) – Out On The Western Plain

Rory deed bij elk optreden tenminste één akoestisch intermezzo. Deze song is oorspronkelijk geschreven door de Amerikaanse bluesmuzikant Huddy Ledbetter, beter bekend als Leadbelly; uiteraard gaf Rory er zijn eigen draai aan.

7. Top Priority (1979) – Philby

Rory produceerde dit album zelf in de Dierks Studio in Keulen. Een van de topsongs van deze plaat is Philby, die vaak werd gespeeld tijdens optredens.

6. Photo-Finish (1978) – Shadow Play

Shadow Play is een van die songs die vaak op de setlist stond. De band van Rory kende door de jaren heen vrij weinig bezettingswisselingen, maar één man stond tussen 1970 en 1991 altijd naast Rory op het podium: bassist Gerry McAvoy, die sinds een paar jaar met zijn Band Of Friends met veel optredens in heel Europa de muziek van Rory levend houdt. Met oud-Rory-drummer Ted McKenna en de Nederlandse gitarist/zanger Marcel Scherpenzeel is dit echt meer dan zomaar een coverband. Kort geleden verscheen het nieuwe studioalbum Repeat After Me.

5. Calling Card (1976) – Moonchild

Weer zo’n live-favoriet van veel fans en van Rory zelf. Zoals bekend bespeelde Rory vooral zijn door het vele zweet verkleurde sunburst 1961 Fender Stratocaster (serienummer 64351). Zijn ’61-stratocaster had dit afgeragde uiterlijk overigens vooral gekregen door het zweten van Gallagher en niet zozeer door ruw gebruik: door een zeldzame bloedgroep zweette de gitarist dermate zuur dat het als een soort verfafbijt fungeerde. Sinds een aantal jaren is deze gitaar als exacte kopie te koop (voor heel veel geld!). Rory kocht zijn gitaar tweedehands voor honderd pond in een muziekwinkel in Cork.

4. Blueprint (1973) – Walk On Hot Coals

Deze karakteristieke Rory Gallagher-song staat op dit album, dat de vierde studioplaat van Rory was. Het was het eerste album waarop voor het eerst een toetsenist te horen was.

3. Tattoo (1973) – Tattoo’d Lady 

Dit album opent met deze song, uiteraard door Rory zelf geschreven. De allereerste Rockpalastnacht in 1977 werd geopend door Rory Gallagher. Heel veel kijkers zagen hem voor het eerst en werden overdonderd door de geweldige energie die van het optreden van Rory afspatte.

2. Irish Tour (1974) – Bullfrog Blues

Rory schreef niet alle songs die hij opnam en speelde zelf, hij had een goed gevoel voor de keuze van de juiste covers. Van William Harris coverde hij het in 1928 oorspronkelijk opgenomen Bull Frog Blues. Dit werd een van de hoogtepunten van zijn live-shows. Geen wonder dat ook andere bluesrockers deze song in hun repertoire opnamen, zoals ‘onze’ Julian Sas. Hieronder een opname uit de film (en dubbel-lp) Irish Tour.

1. Live In Europe (1972) – Going To My Hometown

Een van Rory’s beroemdste songs is Going To My Hometown, deze song staat niet op een studioalbum, maar voor het eerst op deze live-lp, waarmee hij bij veel muziekliefhebbers bekend werd. Rory schreef de song zelf en de hometown is de Ierse stad Cork, waar hij het grootste deel van zijn leven woonde. Het album is een van de meest favoriete van de fans.