De iconische zanger Bryan Ferry viert vandaag zijn zeventigste verjaardag. Door de jaren heen had hij een groot aantal solohits, maar de Brit maakte natuurlijk vooral naam als frontman van de unieke formatie Roxy Music. Die groep stond eveneens vaak in de hitlijsten, maar zowel solo als met de band leverde hij ook een aantal indrukwekkende albums af. Hieronder de tien beste.

10. Roxy Music – Flesh + Blood (1980)

Nadat Roxy Music enkele jaren op pauze stond, kwam de band in 1979 terug met Manifesto, een album waarop Bryan Ferry en co. een commerciëlere weg insloegen. En ze gingen nog een stap verder op de volgende lp Flesh + Blood, waarop de experimentele rock van de beginjaren zo goed als verdwenen was. De wat gladdere popsound bleek erg succesvol en op dit zevende album staan veel bekende nummers, waaronder het zeer meezingbare Oh Yeah en het dansbare Same Old Scene. De cover van Eight Miles High (The Byrds) had dan weer niet zo nodig gehoeven.

9. Bryan Ferry – Let’s Stick Together (1976)

Tijdens de eerste jaren van Roxy Music bracht zanger Bryan Ferry al een aantal soloplaten uit, maar in de periode waarin de band even niet actief was, kon hij zich volledig op zijn eigen carrière storten. Met het album Let’s Stick Together maakte hij in 1976 een commerciële klapper, ook al was de lp in feite een samenraapsel van diverse singles, B-kanten en nummers van de ep Extended Play. Toch bereikte deze leuke plaat de nummer 1-positie in Nederland en de covers van Let’s Stick Together en The Price Of Love werden grote hits.

8. Bryan Ferry – Avonmore (2014)

Roxy Music bestaat inmiddels niet meer, maar Bryan Ferry brengt nog steeds platen uit. Kwam hij in 2012 nog met een curieus instrumentaal jazzalbum, vorig jaar verscheen het verrassend sterke Avonmore – zonder twijfel zijn beste werk in jaren. Ferry’s stem is tegenwoordig wat heser dan vroeger, maar vooral in de cover van Robert Palmers Johnny And Mary heeft dat juist wel zijn charme. Verder zouden songs als Loop De Li en Driving Me Wild niet misplaatst zijn op een Roxy Music-plaat uit de jaren tachtig. Veel beroemde gasten werkten mee aan Avonmore, onder wie Mark Knopfler, Johnny Marr, Flea en Nile Rodgers.

7. Bryan Ferry – Boys And Girls (1985)

Nadat in 1982 het laatste Roxy Music-album verscheen, richtte Bryan Ferry zich volledig op zijn solowerk. Zijn eerstvolgende plaat werd de beste uit zijn solocarrière. Wat de sfeer betreft ging Boys And Girls verder waar Avalon ophield, maar uiteraard nam de zanger deze nummers op met een aantal andere muzikanten – onder wie Pink Floyds David Gilmour op gitaar. Dankzij sfeerrijke en melodieuze songs als Slave To Love, Don’t Stop The Dance en Windswept werd Boys And Girls een van de ultieme popplaten van de jaren tachtig.

6. Roxy Music – Stranded (1973)

Het eerste album van Roxy Music zonder Brian Eno was vooral in Engeland een groot succes. Daar haalde de lp de bovenste positie in de albumlijst, terwijl de single Street Life daar de top tien bereikte. Stranded was ondanks het vertrek van Eno weer een erg avontuurlijke plaat, met als hoogtepunten het deels in het Frans gezongen A Song For Europe en het aansluitende Mother Of Pearl. Wederom een schaars geklede vrouw op de albumcover: ditmaal Playboy-model Marilyn Cole.

5. Roxy Music – Siren (1975)

In Europa werd Roxy Music vanaf het begin omarmd, maar in de Verenigde Staten duurde het even voordat de ongewone sound van de band aansloeg. In 1975 werd ook daar eindelijk een hit gescoord met het catchy Love Is The Drug, al bleef dit nummer daar de enige top 40-hit voor het artrockgezelschap. De single stond op het vijfde album Siren, dat iets poppier klonk dan de vier voorgangers. Het hoge niveau werd echter vastgehouden, met verder puike nummers als Whirlwind en Both Ends Burning. Op de hoes zien we Jerry Hall, de toenmalige vriendin van Bryan Ferry. Zij ging later met Mick Jagger en liet zich vervolgens in een autobiografisch boek kritisch uit over Ferry – die daar vervolgens het lied Kiss And Tell over schreef.

4. Roxy Music – Country Life (1974)

Ja, de hoes van Country Life – met twee bijna naakte vrouwen liggend in het gras – was gewaagd en iconisch, maar ook inhoudelijk is dit vierde Roxy Music-album onvergetelijk. Afgezien van het redelijk succesvolle All I Want Is You stonden er ditmaal geen echte hits op een plaat van de band, maar onder meer The Thrill Of It All en Out Of The Blue werden toch fanfavorieten. Daarnaast behoren het beklemmende, schitterend opgebouwde Bitter-Sweet (deels in het Duits gezongen) en Casanova tot de betere albumtracks – al nam Bryan Ferry een superieure versie van die laatste op voor zijn soloplaat Let’s Stick Together.

3. Roxy Music – Roxy Music (1972)

Het debuutalbum van Roxy Music was direct een voltreffer. De kunstzinnige, futuristische rock die hier geïntroduceerd werd, was totaal uniek en is anno 2015 nog zeker niet gedateerd. Op de oorspronkelijke uitgave stonden geen hitsingles, maar Re-Make/Re-Model, Ladytron en If There Is Something werden wel klassiekers. Het laatstgenoemde nummer verscheen in een definitieve, zinderende versie op de liveplaat Viva! (1976). De Amerikaanse release en latere cd-remasters van het debuutalbum bevatten een extra track: Virginia Plain, de eerste hit van de band.

2. Roxy Music – Avalon (1982)

De rock was zo goed als verdwenen op het laatste Roxy Music-album, maar door de kwaliteit van de songs en de schitterende mysterieuze, romantische sfeer was Avalon duidelijk een van de beste lp’s van de band. Drie singles werden grote hits: de titelsong, Take A Chance With Me en More Than This. Het feit dat Ferry’s volgende plaat Boys And Girls (1985) qua sound in het verlengde ligt van Avalon, geeft wel aan dat Roxy Music steeds meer een soloproject van de zanger was geworden. Maar dat doet natuurlijk niets af aan de kwaliteit.

1. Roxy Music – For Your Pleasure (1973)

Het tweede album van Roxy Music wordt vaak gezien als het meesterwerk van de band. For Your Pleasure was de laatste plaat waarop Brian Eno nog meedeed en zijn invloed is duidelijk hoorbaar in onder meer het experimentele The Bogus Man en de ambient-achtige geluiden in het tweede deel van de futuristische titeltrack. Do The Strand werd een hit en het macabere In Every Dream Home A Heartache werd eerder door ons uitgeroepen tot het beste Roxy Music-nummer ooit. Na zijn vertrek maakte Eno enkele ijzersterke rockplaten (o.a. Here Come The Warm Jets), voordat hij zich voornamelijk op instrumentale elektronische muziek ging richten.