Vandaag is het de 61ste verjaardag van Rush-zanger/bassist/toetsenist Geddy Lee. Als Gary Lee Weinrib werd hij op 29 juli 1953 in Willowdale, Ontario, Canada, geboren. Om zijn verjaardag te vieren presenteren wij een top tien van de beste Rush studioalbums. Uiteraard horen we graag wat jouw favorieten zijn!

10. Rush

Het gelijknamige debuutalbum van Rush, dat werd uitgebracht op 1 maart 1974 door Moon Records, later Anthem/Mercury. De opnames werden tussen begin 1973 en november 1973 in de Eastern Sound Studios, Toronto, Canada, gemaakt, waarbij de bandleden de productie zelf deden. Ze werden bijgestaan door technicus Terry Brown, die vanaf de tweede plaat promoveerde tot producer. Op dit eerste album mixte de band hardrock en blues, ongeveer zoals hun voorbeelden Cream en Led Zeppelin. Drummer John Rutsey verliet de band nadat het album was uitgebracht vanwege gezondheidsproblemen en muzikale meningsverschillen, hij overleed uiteindelijk in mei 2008 aan de gevolgen van diabetes. Neil Peart verving hem en werd een belangrijke schakel in de band vanwege zijn specifieke drumstijl. Daarnaast schreef hij ook tal van teksten voor de band. Van dit album een clip van Working man, met originele drummer John Rutsey:

9. Power Windows

Dit elfde Rush-studioalbum werd op 29 oktober 1985 uitgebracht en werd voor het eerst geproduceerd door Peter Collins en de band. De opnamen vonden plaats van april-juni en in augustus 1985 in The Manor Studio, Oxfordshire; Sarm East Studios, Angel Studios en Abbey Road Studios in Londen en de AIR Studios op het tropische eiland Montserrat. In de sound van de band zijn op dit album veel keyboards te horen, waar niet iedere fan blij mee was. Twee van de songs, The Big Money en Mystic Rhythms, werden op single uitgebracht en kregen op het pas gestarte MTV (toen nog een 100% muziekzender) veel airplay door de videoclips bij deze songs.

8. Fly By Night

Het tweede album van Rush werd op 15 februari 1975 uitgebracht op het Anthem-label. De opnames werden tussen december 1974 en januari 1975 in de Toronto Sound Studios in Toronto, Canada, gemaakt, met naast de drie bandleden ook Terry Brown als producer. Het was de eerste plaat met nieuwe drummer Neil Peart, die het ook op zich nam om teksten te schrijven en dat doet ie tot op de dag van vandaag! En iedere Rush-fan weet dat dit doorgaans geen simpele teksten zijn.

7. Permanent Waves

Het zevende studioalbum werd officieel uitgebracht op 1 januari 1980. De opnames vonden plaats in september en oktober 1979 in Le Studio, Morin Heights, Quebec, met opnieuw Terry Brown als co-producer. Op een na (Different Strings, door Geddy geschreven) schreef Neil alle teksten en zijn Alex en Geddy verantwoordelijk voor de muziek. Opener The Spirit Of Radio heeft reggae-invloeden en werd een redelijke hit in zowel Amerika (nummer 51 in de Billboard Hot 100) als in de UK (nummer 13, aldaar de grootste Rush-hit zelfs) en werd in 2010 opgenomen in de Canadese Songwriters Hall Of Fame. De song is altijd een van de hoogtepunten van de concerten, vooral als ‘concert hall’ wordt gezongen, waarbij dan altijd de zaallichten aan gaan en het publiek juicht, zoals op alle live-video’s/dvd’s sinds Grace Under Pressure te zien is.

6. Grace Under Pressure

12 april 1984 werd dit tiende studioalbum uitgebracht, die werd opgenomen tussen november 1983 en maart 1984 in Le Studio in Morin-Heights, Quebec, met Peter Henderson als co-producer; dit was voor het eerst dat Terry Brown dit niet meer deed. Het album staat bekend als een van de ‘donkerste’ van Rush, mede doordat de koude oorlog als onderwerp wordt gebruikt. De muziek op dit album heeft zowel reggae- als ska-invloeden, beide muziekstijlen waren in 1984 erg populair.

5 Signals

Het negende album werd op 9 september 1982 uitgebracht. De opnames waren tussen april en juli 1982 in Le Studio in Morin-Heights, Quebec, met voor het laatst Terry Brown als co-producer. Op Signals werd de muzikale lijn met steeds meer gebruik te maken van keyboards doorgetrokken. Het was ook het eerste album zonder een instrumental. Bijzonder is dat de tekst van Chemistry door alle drie de bandleden is geschreven, wat tot nu toe nog niet weer is voorgekomen. De mannen van Rush zijn grote ruimtevaart liefhebbers en daarom deze clip van hun song met beelden van een spaceshuttle. Geddy, Alex en Neil waren getuige van de lancering van de spaceshuttle Columbia in 1981 en dit leidde tot de song Countdown:

4. Moving Pictures

Het achtste studioalbum werd op 12 februari 1981 uitgebracht. De opnames werden in oktober-november in Le Studio in Morin-Heights, Quebec, gemaakt. Terry Brown was opnieuw de coproducer. De songs op dit album zijn de meest ‘radiovriendelijke’ uit het repertoire van de band, wat daardoor ook uitmondde in het meest succesvolle album uit de bandhistorie; het album werd platina in de VS. Songs als Tom Sawyer, Red Barchetta en YYZ behoren tot de nog altijd live uitgevoerde fan-favorieten.

3. A Farewell To Kings

Op 1 september 1977 lag het vijfde album in de winkels en voor ondergetekende was dit de kennismaking met de band. De opnames werden deze keer buiten Canada gemaakt, namelijk in de Rockfield Studios in South Wales, met Terry Brown in de coproducersstoel. Twee maanden na de release was het album al goud in de States en inmiddels is het een platina-album. De muziek op dit album is dieper dan op de voorgaande platen, met name het subtiele gebruik van synthesizers en de akoestische gitaar van Alex Lifeson. De tekst van Cinderella Man werd door Geddy geschreven, die van de latere hit Closer To The Heart was een coproductie van Neil en Peter Talbot; de rest van de teksten werd door Neil geschreven en de muziek door Alex en Geddy, al moeten de bijdragen van Neil hieraan ook zeker niet onderschat worden. Vooral de twee lange tracks Xanadu (11:05) en (vooral) de volledig instrumentale afsluiter Cygnus X-1 Book I: The Voyage, zorgden ervoor dat ondergetekende sindsdien fan van deze band is.

2. Hemispheres

Het zesde studioalbum werd op 29 oktober 1978 uitgebracht en eerder dat jaar, tussen juni en augustus, opgenomen in de Rockfield Studios in Wales en gemixt in de Trident Studios in Londen. Vanaf de eerste track, Cygnus X-1 Book II: Hemispheres (18:05) tot en met afsluiter La Villa Strangiato (9:34) is het ruim 36 minuten genieten van deze heavy progrockklassieker. De twee korte songs daartussen, Circumstances (3:40) en het prachtige The Trees (4:42), maken het tot een werkelijk compleet album. Volgens Neil duurde het opnemen van La Villa Strangiato (wat de eerste volledig instrumentale song van de band was) nog langer dan het opnemen van het complete album Fly By Night. Toen de opnamen waren afgerond besloten de drie bandleden om voortaan niet meer van die lange ‘suites’ te gaan opnemen, want de stress die dit met zich meebracht werd de mannen te groot. Hemispheres werd goud in de States en 15 jaar later platina.

1. 2112

Dit album verscheen in april 1976, als vierde studioalbum. In februari van dat jaar werden de opnames onder leiding van Terry Brown gemaakt in (opnieuw) de Toronto Sound Studios. Kant 1 van de lp werd volledig gevuld met het titelnummer 2112, een ruim 20,5 minuten durend episch werk in zeven delen. De tekst is voor een deel gebaseerd op de roman Anthem van de in Rusland geboren Joods-Amerikaanse dichteres Ayn Rand. Hoewel de platenmaatschappij liever geen nieuw episch nummer op het album wilde, omdat voorganger Caress of Steel was geflopt omdat die twee soortgelijke lange nummers bevatte. Maar de band zette door en creëerde hiermee een van zijn eerste meesterwerken. Het album betekende de definitieve doorbraak in de Verenigde Staten. Het hoesontwerp, op vrijwel alle Rush-albums sinds Caress Of Steel, is van de Canadese ontwerper Hugh Syme. En natuurlijk hebben we hieronder de titelsong voor je, in zwart-wit live opgenomen in New Jersey op 10 december 1976. (NB: deze live-versie is ruim 4 minuten korter dan de plaatversie):