Ronnie James Dio, zonder meer een van de beste rock- en metalzangers aller tijden, zou vandaag 72 jaar geworden zijn. Nadat we eerder al het beste werk van zijn eigen band Dio uitlichtten, kijken we vandaag even terug op zijn succesvolle tijd bij Black Sabbath. Met die band maakte de zanger drie studioalbums, een aantal losse nummers op de prima compilatie The Dio Years en in 2009 nog een volledige plaat, maar dan onder de bandnaam Heaven And Hell. Hieronder een top 10 met het beste van dat alles:

10. The Mob Rules

De loodzware titeltrack van Mob Rules, het tweede Black Sabbath-album met Ronnie James Dio als frontman, maar enkele maanden eerder al verschenen op de soundtrack van de film Heavy Metal (1981). Daarop zijn ook andere grote classic rock-namen als Grand Funk Railroad, Nazareth en Blue Ӧyster Cult te horen, maar The Mob Rules is absoluut een van de hoogtepunten. Op het gelijknamige Black Sabbath-album staat trouwens een iets andere versie dan die op de Heavy Metal-soundtrack.

9. Falling Off The Edge Of The World

Nog een grandioze track van Mob Rules is Falling Off The Edge Of The World, dat zoals vaker bij nummers van Dio – met of zonder Black Sabbath – klein begint maar al snel opbouwt naar zware riffs van Iommi en agressieve zang van een van de beste rockvocalisten ooit: Ronnie James Dio. Het nummer werd ook uitgevoerd door Heaven And Hell, zoals de bezetting van Mob Rules later ging heten. Zo treffen we een sterke liveversie aan op de cd/dvd Live From Radio City Music Hall uit 2007.

8. Bible Black (Heaven & Hell)

Het eerder genoemde Heaven And Hell (Dio, Iommi, Butler en Appice) bracht in 2009 onder die naam ook een studioalbum uit: The Devil You Know, nadat deze vier muzikanten twee jaar eerder nog drie erg fijne nieuwe nummers uitbrachten onder de naam Black Sabbath op de compilatie The Dio Years. The Devil You Know bleek helaas het laatste album dat Ronnie James Dio maakte voor zijn dood een jaar later, maar het was ook een waardige afsluiter van een glansrijke carrière. De single Bible Black is net zo sterk als veel van het beste eerdere werk van Dio als frontman van Black Sabbath.

7. Die Young

Zoals we allemaal weten, was de toevoeging van Ronnie James Dio aan Black Sabbath een meesterzet, met als eerste resultaat het fantastische album Heaven And Hell (1980). De titel Die Young voelt wat ongemakkelijk sinds het overlijden van de kleine man met de machtige stem (in 2010), maar de track behoort niettemin tot de beste opnames van Sabbath met Dio. Tijdens latere optredens van zowel Black Sabbath als Heaven And Hell werd Die Young doorgaans voorafgegaan door een lange solo van Iommi.

6. Computer God

Na een reeks weinig serieus genomen Black Sabbath-albums waarop Tony Iommi het enige oorspronkelijke bandlid was (enkele daarvan waren overigens meer dan prima) keerde de bezetting van Mob Rules terug naar de studio voor een van de hardste platen die de band ooit maakte: Dehumanizer (1992). Hoewel niet heel enthousiast ontvangen en niet zo sterk als Heaven And Hell of Mob Rules staan er enkele fantastische nummers op, zoals de bijna beangstigend agressief klinkende openingstrack Computer God.

5. Children Of The Sea

Met de komst van voormalig Rainbow-zanger Ronnie James Dio werd Black Sabbath nieuw leven ingeblazen, zoals bleek toen een van de beste hardrockalbums van de jaren tachtig verscheen: Heaven And Hell. Children Of The Sea is een van de sterkste nummers op de plaat en weer een van die typische Dio-nummers die rustig beginnen en snel gedomineerd worden door zware gitaren. Er schijnt een demo te bestaan waarin Ozzy de leadzang verzorgt, maar dan met een totaal andere melodie en tekst.

4. Neon Knights

De vurige openingstrack van het album Heaven And Hell zette direct de toon voor het ‘nieuwe’ Black Sabbath met Ronnie James Dio als vervanger van Ozzy Osbourne. Neon Knights verscheen als de eerste single van de plaat en werd zowaar een klein hitje in Engeland. Onlangs werd een tributeplaat voor Dio gemaakt, waarop diverse hardrock- en metalnamen werk uit de hele carrière van de zeer gemiste zanger coveren. Zo waagde de band Anthrax zich op zeer geloofwaardige wijze aan Neon Knights.

3. TV Crimes

De single TV Crimes is afkomstig van het heavy reüniealbum van de Mob Rules-bezetting: Dehumanizer (1992). Het nummer deed het redelijk goed in Engeland, ondanks een videoclip die werkelijk niets met de tekst te maken heeft. In TV Crimes haalt de band namelijk uit naar televisie-evangelisten die geld aftroggelen van het publiek: “Jack is nimble, Jack is quick/Pick your pocket, turn a trick/Slow and steady, he’s got time/To commit another TV crime”

2. The Sign Of The Southern Cross

Naast de titeltrack van Heaven And Hell is The Sign Of The Southern Cross misschien wel de beste Black Sabbath-opname met Dio. Na een akoestisch intro met breekbare zang breekt dit epos van het album Mob Rules (1981) los met heavy gitaarwerk van Iommi en overdonderende zang van Dio. Hoewel weinig fans The Sign Of The Southern Cross niet zullen aanwijzen als een van de prijsnummer op Mob Rules, werd de track vreemd genoeg over het hoofd gezien op de beste Sabbath-compilatie die ooit verscheen (The Best Of Black Sabbath, 2000).

1. Heaven And Hell

De ultieme Black Sabbath-song met Dio is natuurlijk de titeltrack van het eerste album dat de band maakte met hem als zanger: Heaven And Hell. In dit nummer klopt alles gewoon: Dio zingt zo goed als hij maar kan, Iommi laat nogmaals horen waarom hij ‘The Riffmeister’ genoemd wordt en de ritmesectie is retestrak. Meer Sabbath-vocalisten, onder wie Deep Purple’s Ian Gillan en Glenn Hughes, hebben Heaven And Hell later gezongen, maar niemand deed dat zo goed als Dio zelf. Als je de allerbeste Black Sabbath-songs op een rijtje zet, krijg je al snel een lijstje met voornamelijk Ozzy-werk, maar als er één nummer uit de latere jaren van dit niveau is, dan is het Heaven And Hell wel.