Vandaag wordt Jimmy Page 71 jaar. Hij is natuurlijk voor velen vooral de gitarist van Led Zeppelin. Iets waar hij zelf ook nog altijd trots op is, want het liefst zou hij de reünie uit 2007 een vervolg willen geven – ware het niet dat Robert Plant daarvoor niet over te halen is. Maar naast Led Zeppelin heeft Jimmy Page nog veel meer gedaan, want zijn carrière begon begin jaren ’60 als sessiemuzikant voor o.a. Marianne Faithfull, Petula Clark en The Who. Daarna was hij tot 1968 natuurlijk ook een van de drie gitaristen van The Yardbirds. En na Led Zeppelin had hij projecten als The Honeydrippers en The Firm, en ging hij samenwerkingen aan met The Black Crowes, David Coverdale en Puff Daddy. Bij elkaar genoeg samenwerkingen om daar eens een lijstje van te maken.

10. Jerry Lee Lewis – Rock & Roll

In 2006 bracht rock & roll-legende Jerry Lee Lewis het album Last Man Standing uit. met daarop nummers die hij met grote namen opnam zoals Bruce Springsteen, Keith Richards, Neil Young, B.B. King en dus ook Jimmy Page. Met Page nam hij een cover op van het Led Zeppelin-nummer Rock & Roll.

9. Jimmy Page & The Black Crowes – Live At The Greek

Meerdere malen heeft Jimmy Page nog nummers van Led Zeppelin met anderen opnieuw opgenomen. In oktober 1999 gaf hij samen met The Black Crowes twee concerten in het The Greek Theatre in Los Angeles, met bijna enkel materiaal van zijn oude band. Een livealbum hiervan verscheen in 2000.

8. Coverdale / Page

Een bijzondere combinatie was er in 1993 tussen Jimmy Page en David Coverdale, de zanger van een van de latere formaties van Deep Purple, maar in de jaren ’80 natuurlijk voornamelijk van de band Whitesnake. Samen brachten ze het album Coverdale / Page uit. Een redelijk succesvolle plaat, maar dit kreeg geen vervolg, want in 1994 herenigde Page zich weer voor even met Robert Plant.

7. Puff Daddy – Come With Me

Veel oude Led Zeppelin-fans zullen ongetwijfeld even hebben moeten slikken toen ze hoorden wat rapper Puff Daddy met Kashmir had gedaan. En dan bleek ook nog eens dat Jimmy Page er zelf aan had meegewerkt. Voor de soundtrack van de film Godzilla uit 1998 mocht Puff Daddy een sample gebruiken van Kashmir. Page nam hiervoor zelfs zijn gitaarpartij opnieuw op, terwijl Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello bas speelde in deze versie.

6. Marianne Faithfull – As Tears Go By

Mick Jagger en Keith Richards namen dit nummer uiteindelijk zelf met de Stones ook op in 1966, maar twee jaar eerder was het een grote hit voor Mick’s toenmalige vriendinnetje Marianne Faithfull. Met sessiemuzikanten. En laat nou de sessiegitarist net die ene Jimmy Page zijn.

5. Them – Baby, Please Don’t Go

Van oorsprong een oude bluestraditional die in 1953 werd uitgebracht door Deltablues-zanger Big Joe Williams. Vele covers volgden, waaronder in 1964 door Van Morrison en zijn band Them. En ook hierbij was Jimmy Page aanwezig als sessiegitarist.

4. The Rolling Stones – Heart Of Stone

Ook met de Stones heeft Jimmy Page weleens samengewerkt. De eerste keer was in 1964, toen hij als sessiegitarist meespeelde op Heart of Stone. Alleen verscheen er uiteindelijk een andere versie van het nummer als single. Pas in 1975 verscheen de versie waarop Jimmy Page meedeed op het album Metamorphosis, met outtakes van de Stones die daarvoor nog niet waren verschenen.

3. The Rolling Stones – One Hit (To The Body)

Een andere samenwerking met de Stones was er ruim 22 jaar later, tijdens de opnames voor het album Dirty Work. Wat niet bepaald één van de beste albums van de Stones was. Maar met One Hit (To The Body) bevatte het wel een sterke single waarop Jimmy Page ook meespeelde.

2. Foo Fighters – Rock And Roll / Ramble On

Een half jaar nadat Led Zeppelin een eenmalig reünieconcert deed in de O2 Arena in Londen kwam er weer een halve Led Zeppelin-reünie. Dave Grohl van de Foo Fighters nodigt graag de groten der aarden uit om mee te spelen. Dus tijdens een concert van de Foo Fighters in het Wembley Stadium in juni 2008 verschenen Jimmy Page en John Paul Jones op het podium, waarmee ze de Led Zeppelin-klassiekers Rock & Roll en Ramble On speelden. Twee maanden later verscheen dit optreden op een live-dvd van de Foo Fighters.

1. The Who – I Can’t Explain

Hoewel het niet helemaal de debuutsingle was van de band (de eerste single Zoot Suit / I’m The Face verscheen onder de bandnaam The High Numbers), was I Can’t Explain wel de single waarmee The Who zichzelf in 1964 op de kaart zette. En jawel, laat daar nou ook een sessiegitarist tweede gitaar op meedoen die later in een andere legendarische Britse band zou spelen.