Vandaag wordt Sammy Hagar, ook wel bekend als The Red Rocker, 66 jaar! Hij begon zijn carrière als zanger bij Montrose, ging daarna verder als soloartiest en kende zijn succesvolste periode bij Van Halen (vanaf 1985). Tegenwoordig is Sammy de leadzanger van Chickenfoot en is hij bezig met HSAS; een ander rockproject waarvan binnenkort een album verschijnt. Tijd voor een tiental fantastische Hagar songs.

10. Van Halen – Can’t Stop Loving You

Dit was de derde single van het Van Halen-album Balance, uitgebracht in 1995, de laatste volledige plaat met Sammy. Can’t Stop Loving You is een pop-georiënteerde song en haalde plaats 30 in Amerika en plaats 33 in Engeland. Het nummer is een hommage aan het Ray Charles-nummer I Can’t Stop Loving You, want Sammy zingt: “Hey Ray, what you said is true….”

9. Sammy Hagar – I Can’t Drive 55

Dit nummer staat op Hagars achtste soloalbum VOA (1984) en deze single werd mede door de zeer succesvolle video vaste prik bij liveconcerten; ook bij Van Halen. De tekst gaat over de nationale maximum snelheid in Amerika (55 mijl per uur; 89 kilometer) waar Sammy zich maar niet aan kan en wil houden…. Een lekker nummer voor in de auto dus!

8. Sammy Hagar – Eagles Fly

Eagles Fly staat op het soloalbum I Never Said Goodbye, maar eigenlijk heette het album gewoon Sammy Hagar. Dit is ook de enige soloplaat die Sammy maakte toen hij al deel uitmaakte van Van Halen. Het album werd in 10 dagen opgenomen en het was nog een moetje voor platenmaatschappij Geffen. Toch is Eagles Fly een zeer goed rocknummer dat Van Halen ook nog wel regelmatig speelde. Opmerkelijk detail is dat Eddie Van Halen de basgitaar hanteerde op dit album.

7. Montrose – Bad Motor Scooter

Waarschijnlijk het bekendste nummer van Montrose, waar Sammy deel van uitmaakte van 1973 tot 1975. Hagar schreef de tekst voor dit nummer en de song is vooral bekend vanwege het gitaarintro van Ronnie Montrose; het gitaargeluid lijkt namelijk op het starten van een motor. Hagar speelt de gitaarintro bij Bad Motor Scooter zelf bij shows van Chickenfoot tegenwoordig.

6. Van Halen – Finish What Ya Started

Deze track komt van het album Oh, You Ate One Two (OU812) uit 1988. Het is niet echt een typisch Van Halen-rocknummer, maar het herbergt kenmerken van Amerikaanse blues en countrymuziek. Sammy speelt slaggitaar op dit nummer en wel op een akoestische Gibson. De song staat ook op Van Halen’s livealbum Right Here, Right Now en in de introductie zegt Sammy dat Finish What Ya Started over seks gaat en specifiek over vrouwen die stoppen voordat de man is klaargekomen…. “Come on baby, finish what you started. I’m incomplete….”

5. Van Halen – Right Now

Dit is de tweede single van het F.U.C.K. album (For Unlawful Carnal Knowledge) uit 1991. Het is Sammy’s favoriete Van Halen-lied en de tekst gaat deze keer niet over seks, vrouwen en/of alcohol maar over het feit dat je je leven nu moet leven; m.a.w. carpe diem, pluk de dag! De liveversie op Right Here, Right Now is nog iets beter dan de studioversie.

4. Van Halen – When It’s Love

Een super powerballad van het album OU812. When It’s Love is ook de populairste track van dat album en het was zeer succesvol in de charts; nummer 1 in de billboard album rocksongs en nummer 5 in de hot 100 hitparade. Het refrein is zeer herkenbaar en Van Halen speelde dit nummer altijd live, zelfs met zanger Gary Cherone. De gitaarsolo van Eddie Van Halen is heerlijk melodieus en een knipoog naar slowhand Eric Clapton.

3. Van Halen – Why Can’t This Be Love

Deze hit stamt van het zeer succesvolle Van Halen album 5150, het eerste VH-album met Sammy Hagar als zanger. Why Can’t This Be Love is de eerste single (van vijf singles) van het 5150 album en piekte op plaats 3 in de USA. Dit nummer zorgde ervoor dat het album 5150 de eerste plaats bereikte in de album hitparade. Het nummer is natuurlijk vooral bekend vanwege de zeer verslavende keyboardmelodie en het was natuurlijk vaste prik op de set list. Voor taalliefhebbers zit er nog een tautologie in de tekst: “Only time will tell if we’ll stand the test of time.”

2. Van Halen – Dreams

Deze tweede single van 5150 werd uitgebracht in 1986 en was ook zeer succesvol voor Van Halen. Het behoort tot de favoriete nummers van de band bij de diehardfans en dat komt vooral door de heerlijke melodie en de geïnspireerde tekst. Ook Hagar vindt Dreams, samen met Right Now, het beste lied dat Van Halen ooit op plaat heeft gezet.

1. Van Halen – Love Walks In

Dit is het ultieme Van Halen-nummer met Hagar. Alweer een single van 5150 en Love Walks In is een absolute oorwurm; je krijgt het niet meer uit je hoofd. Eddie begint dit nummer rustig met gitaar en keyboards en daarna zet de rest van de band in; het refrein is verslavend en het nummer werd tijdens concerten luidkeels meegezongen. Love Walks In behaalde de vierde plaats in de album rockcharts en de 22ste plek in de billboard hot 100. Rock on and play it loud!