Vandaag wordt Carlos Santana 69 jaar. Onlangs verscheen het zeer goede album Santana IV en de band was ook nog te bewonderen op Bospop, alwaar Carlos aantoonde nog steeds tot de topgitaristen ter wereld te behoren. Tijd om op zijn geboortedag een top 10 van Santana-platen te kiezen.

10. Amigos

Amigos (1976) is het zevende studioalbum van Santana en het eerste dat sinds Caravanserai weer eens een top 10-plaats behaalde. Het nummer Let It Shine was een bescheiden hitje in Amerika, maar Amigos is natuurlijk vooral bekend geworden vanwege de prachtige, melodieuze gitaarballad Europa en het swingende Dance Sister Dance. Op Amigos is Greg Walker als zanger te bewonderen en na de release van dit album verliet basgitarist David Brown de band.

9. Supernatural

Supernatural (1999) is Santana’s zeventiende album en het is waarschijnlijk het bekendste en zeer zeker het meest commerciële en best verkochte (30 miljoen wereldwijd) werk. Supernatural wordt vooral gekenmerkt door de vele gastoptredens van o.a. Rob Thomas (Matchbox Twenty) , Eric Clapton en Lauryn Hill (Fugees). De plaat leverde maar liefst zes singles op, waarvan Smooth en Maria Maria het meest succesvol waren. Het album had vijf Grammy Awards en behaalde vijftien maal de platina-status in Amerika. Supernatural behaalde in tien landen de eerste plaats in de hitlijst. Carlos Santana wilde het album eigenlijk Mumbo Jumbo noemen, maar uiteindelijk werd het dus Supernatural.

8. Borboletta

Borboletta is het zesde studioalbum van Santana en werd uitgebracht in 1974. Het album, gestoken in een prachtige blauwe hoes, is vooral bekend vanwege de toch wel experimentele jazz-funk-fusion-achtige nummers, zoals Canto De Los Flores en Aspirations.; songs die veel percussie, saxofoon en keyboardpassages bevatten. Ook is er veel ruimte voor lange hoge gitaarsolo’s, zoals in het bijna epische Promise Of A Fisherman. Op dit toch wat onderschatte Santana-album is Dave Brown weer te bewonderen als basgitarist en na de opnames verliet drummer Mike Shrieve vanwege ziekte de band om op Santana IV weer eenmalig terug te keren. Borboletta wordt ook wel gezien als het derde album in de Santana-trilogie met Caravanserai en Welcome; want deze drie platen hebben allemaal dezelfde coole jazzy en spirituele sfeer.

7. Santana

Het debuut van Carlos Santana, getiteld Santana, komt uit in 1969 en als single verschijnen het nu zeer bekende Jingo (toen als single een absolute flop) en het heerlijke Evil Ways, dat voor Santana een top 10-hit betekende. Op dit debuut is natuurlijk ook het fantastisch swingende instrumentale Soul Sacrifice te horen, een nummer waar Santana een jaar later op Woodstock furore mee zou maken. Het debuutalbum is opgenomen in vijf dagen en piekte trouwens op de vierde plek in de Engelse hitparade.

6. Caravanserai

Caravanserai (1972) is de vierde studioplaat van Santana en betekende een ommekeer in de muziek van de band, want het is muzikaal gezien een totaal ander album dan de eerste drie studio-lp’s van de band. Basgitarist Dave Brown had plaats gemaakt voor Doug Reach en Gregg Rolie was na ruzie met Santana slechts op een paar nummers te horen en de andere orgelpartijen zijn ingespeeld door Tom Coster. De muziek op Caravanserai is nogal jazz-achtig en vrij experimenteel en slechts drie van de tien nummers bevatten vocalen. Ondanks het feit dat er geen singles op het album staan was Caravanserai een artistiek maar ook best een commercieel succes (plaats 8 in Amerika). Het beste nummer is zonder twijfel het instrumentale gitaarduel tussen Schon en Santana in het heerlijke Song Of The Wind. Caravanserai is het laatste album waarop Schon en Rolie te bewonderen zijn; maar ook zij keerden even terug voor Santana IV.

5. Moonflower

Moonflower, uitgebracht in 1977, is een dubbelalbum en bestaat uit een studioplaat en een liveplaat; veel fans vinden dat het beste live Santana-document ooit. De songs op Moonflower zijn een mix van de latinrock en bluesrock uit de jaren zestig en zeventig en de experimentele, spirituele jazzfunk-sound daarna. Het live-materiaal werd opgenomen tijdens de Festival Tour en bevat o.a. swingende versies van Carnaval, Let The Children Play, Dance Sister Dance. Soul Sacrifice en het melodieuze instrumentale Europa (Earth’s Cry Heaven’s Smile). Het album bevat verder de zeer succesvolle single She’s Not There (cover van The Zombies) en dat was tevens Santana’s eerste hitsingle sinds 1972! Moonflower behaalde in de Billboard Charts een zeer verdienstelijke tiende plaats.

4. Santana IV

Santana IV werd pas dit jaar uitgebracht; het is Santana’s 23ste album en het is nogal bijzonder omdat op dit album de fameuze Woodstock-era bezetting weer te horen is. Dus Gregg Rolie (orgel/zang), Neal Schon (gitaar) en Michael Shrieve (drums) zijn weer te bewonderen op dit meer dan uitstekende album, dat herinnert aan de eerste drie klassieke Santanaplaten. Hoogtepunten op dit album zijn vooral de instrumentale songs, zoals Fillmore East, Suenos en Forgiveness, maar ook swingende tracks zoals de single Anywhere You Want To Go, Caminando en Love Makes The World Go Round zijn meer dan de moeite waard. Santana IV is eigenlijk gewoon oldschool latinrock zoals we die kennen uit Santana’s zeer succesvolle begincarrière.

3. Lotus

Dit fantastische live-album werd opgenomen op 3 en 4 juli in Japan en werd in eerste instantie alleen uitgebracht als driedubbel live-album in 1974 in Japan; in Amerika kwam Lotus pas in 1991 uit als dubbel-cd. Lotus is een livedocument met vooral nummers van albums als Welcome (Going Home, Yours Is The Light en Samba De Sausilito), Abraxas (Black Magic Woman/Gypsy Queen, Oye Como Va, Se A Cabo), Santana III (Batuka en Toussaint L’Ouverture), Caravanserai (Every Step Of The Way en Stone Flower), Santana (Waiting) en maar liefst acht nieuwe, onbekende nummers. Lotus is vooral een gitaaralbum, want Carlos Santana gaat in een aantal klassiekers helemaal los, zoals tijdens Samba Pa Ti en een waanzinnige versie van Incident At Neshabur, dat hier meer dan 15 minuten klokt. Lotus is de beste liveplaat van Santana, dat staat buiten kijf. Vooral afspelen op maximum volume.

2. Santana III

Het derde album van Santana verscheen in 1971 en de plaat staat bij ‘insiders’ ook wel bekend als Man With An Outstretched Hand. Santana III kent twee hitsingles, namelijk Everybody’s Everything en No One To Depend On. Het is het laatste album (uitzondering Santana IV) met de zogenaamde Woodstock-era bezetting en het was een commercieel en muzikaal hoogtepunt en tevens het eerste werk met gitarist Neal Schon (17 jaar destijds). Santana III is ook het laatste album tot 1999 (Supernatural) dat de eerste plaats in de hitlijst haalde. Klassiekers van dit album zijn natuurlijk Toussaint L’ouverture en Guajira.

1. Abraxas

Abraxas (1970) is het tweede studioalbum van Santana en hierop creëerde de band een mix van rock, jazz en salsa zoals we die nog niet eerder gehoord hadden. Nummers zoals Black Magic Woman/Gyspsy Queen en Oye Como Va zijn anno 2016 nog steeds radioklassiekers en songs zoals Hope You’re Feeling Better en Mother’s Daughter bevatten gitaarriffs van Santana die zijn weerga niet kennen. Andere hoogtepunten zijn natuurlijk Incident At Neshabur en Samba Pa Ti, waarin de gitaarsolo’s tot bijna hemelse hoogten reiken. De singles van Abraxas (Black Magic Woman, Oye Come Va en Hope You’re Feeling Better) waren alle drie succesvol en het album behaalde in Amerika en Australië de eerste plaats. Abraxas is nog steeds, ondanks dat het 46 jaar oud is, een geweldig album, een ware Santana-klassieker!