Vandaag viert een van de beste rockgitaristen op deze planeet weer zijn verjaardag. Michael Schenker, geboren in Hannover in 1955 (hij wordt dus zestig), debuteerde als snarenplukker op vijftiende jarige leeftijd bij de Scorpions. Toen hij zeventien was speelde hij bij de legendarische band UFO en in 1980 besloot Schenker om het solo te proberen met de Michael Schenker Group. Tijd voor een lijst met nummers van Schenker die niet uit zijn UFO en/of Scorpions tijd stammen. 

10. The Storm

Dit is het laatste nummer van het album The Unforgiven, dat werd uitgebracht in 1999. The Unforgiven is het zesde solo studioalbum van Schenker en de vocalen op dit album worden door niemand minder verzorgd dan Kelly Keeling ( bekend van o.a. Baton Rouge, John Norum en Erik Norlander). The Storm is een mooie ballad met zeer typische melodieuze gitaarsolo’s zoals we die van Schenker gewend zijn. Het album The Unforgiven was helaas geen commercieel succes en haalde alleen in Japan en Duitsland de hitlijsten.

9. Over Now

Dit rustige nummer is te vinden op de achtste soloplaat van Schenker, getiteld Arachnophobiac en dat album zag in 2003 het daglicht. Over Now begint met een subtiele gitaarmelodie en bevat verder twee flitsende, huilende solo’s van de meester zelf. De band die op Arachnophobiac speelde bestond verder uit: Stuart Hamm (basgitaar, o.a. Joe Satriani), Jeremy Colson (drums) en zanger Chris Logan. Alle muziek op dit album, 11 tracks, werd geschreven door Schenker zelf en Mike Varney (o.a. Malmsteen, Moore, MacAlpine, Friedman) produceerde het album. Maar helaas was ook Arachnophobiac commercieel gezien voor Schenker geen succes…

8. On And On

On And On is een nummer van het tweede Michael Schenker Group-album met de zeer originele titel MSG. Het nummer is gecomponeerd door Schenker en de zanger van de band: Gary Barden. Het is een hardrock-oorwurm van het zuiverste water en On And On was lange tijd vaste prik op de setlist van Schenker en ook zeer geliefd bij de fans. MSG deed het vooral in Japan (plaats 15) en Engeland (plaats 14) uitstekend. De liveversie op het dubbelalbum One Night At Budokan is duidelijk beter – lees heavier – dan de studioversie!

7. Assault Attack

De titelsong van het derde studioalbum van de Michael Schenker Group wordt gezongen door Graham Bonnet (ex- Rainbow). Voormalig zanger Gary Barden werd vervangen, want de rest van de groep was niet tevreden over zijn zangcapaciteiten. Maar toen Bonnet de nieuwe zanger werd, verlieten Powell en Raymond de MSG en zij werden vervangen door drummer Ted McKenna (o.a. Rory Gallagher en Sensational Alex Harvey Band) en toetsenist Tommy Eyre (o.a. Joe Cocker en John Mayall). Assault Attack is een stevige rocker met vette gitaarriffs en wordt door Bonnet zeer goed gezongen. Het album werd geproduceerd door Martin Birch en Assault Attack was wederom in Japan (plaats 9) en Engeland (plaats 19) behoorlijk succesvol. Assault Attack is ook bij de fans een van de favoriete Schenker-songs aller tijden.

6. Captain Nemo

Het instrumentale Captain Nemo staat op het vierde MSG-studioalbum Built To Destroy en kwam uit in 1983. Dit was tevens het laatste Michael Schenker Group-album, want Schenker formeerde hierna de McAuley Schenker Groep met leadzanger Robin McAuley. Captain Nemo staat vol met heerlijke uptempo gitaarriffs, solo’s en melodieën en toont aan wat Schenker allemaal in zijn mars heeft/had. Captain Nemo was de titelsong van de radioshow Friday Night Rocks met dj Eddie Trunk. Het nummer werd door Schenker vaak live gespeeld, en het is dan ook te vinden op veel livealbums van Schenker; o.a. Rock Will Never Die, dat in 1984 verscheen.

5. Armed And Ready

Dit is waarschijnlijk een van de bekendste nummers van de Michael Schenker Group. Armed And Ready stamt van het eerste MSG-album en werd geschreven door Schenker en de zanger Gary Barden. Het nummer heeft een zeer pakkend refrein, maar toch werd Armed And Ready niet als single uitgebracht. Wederom is de liveversie op het Budokan-album heavier en beter dan de studio versie. Armed And Ready werd/wordt gebruikt in de video game Guitar Hero.

4. Save Yourself

Het tweede album van de McAuley Schenker Group draagt de titel Save Yourself en de titelsong van dat album uit 1989 werd als single uitgebracht, maar was helaas voor Schenker niet echt succesvol. Save Yourself is geschreven door McAuley en Schenker en het is tevens het langste nummer van het album. Save Yourself valt op vanwege de spetterende gitaarsolo’s en is daardoor ook een van de betere nummers uit het McAuley-tijdperk. De liveversie op het album The Michael Schenker Story Live, die nog iets langer duurt, bevat nog meer scheurende gitaarsolo’s en is daarom nog een stuk heavier en beter.

3. Lost Horizons

Lost Horizons is het laatste nummer op het debuutalbum van de Michael Schenker Group. Het is een powerballad met fantastisch gitaarwerk van Schenker; vooral het melodieuze intro is een echt kippenvelmoment. Waarschijnlijk is dit echt een van de beste Schenker/Barden-composities ooit, want dit nummer knalt echt de speakers uit. Lost Horizons is/was vaste prik op de set list van Schenker en vooral de versie op MSG Live In Concert, die maar liefst meer dan 12 minuten klokt is onwaarschijnlijk goed. Tijdens de eerste 5,5 minuten van die versie gaat Schenker helemaal los en overspoelt hij de luisteraar met arpeggio’s, solo’s, melodieën en shreddings waar elke gitarist zijn vingers bij aflikt. Need I say more.

2. Into The Arena

Deze instrumentale track stamt van het solodebuut van Schenker getiteld The Michael Schenker Group. Het album werd uitgebracht in 1980 en het was vooral in het Verenigd Koninkrijk een commercieel succes, want het album piekte maar liefst op de achtste plek. Into The Arena is gecomponeerd door Schenker alleen en het is ook een typische Schenker-song; met zeer herkenbare gitaarlijnen, solo’s en melodieën. Into The Arena behoort tot de favoriete tracks van de fans en had tijdens concerten een vaste plek op de setlist. De vele liveversies van Into The Arena, die vaak langer en nog beter zijn dan de studioversie, behoren tot het beste gitaarmateriaal van Schenker.

1. Rock Bottom

De ultieme Schenker song, ofschoon hij deze track natuurlijk samen met Mogg gecomponeerd heeft. Rock Bottom staat op UFO’s derde studio album Phenomenon, uitgebracht in 1974, en klokt daar slechts 6:32. Tijdens liveversies van Rock Bottom, en dat zijn er heel veel, gaat Schenker meestal helemaal los en laat hij horen tot de beste rockgitaristen op deze aardkloot te behoren. Een van de bekendste en ook beste versies van Rock Bottom is natuurlijk te vinden op Strangers In The Night, maar ook andere liveversies zoals op het album Live In Tokyo, The 30th Anniversary Concert of Temple Of Rock, Live In Europe, zijn zeer de moeite waard om te  beluisteren en dan te watertanden bij de flitsende solo’s van Schenker.