Op 6 april viert songwriter en metalzanger Sebastian Bach zijn 52e verjaardag. De als Canadees geboren zanger werd vooral bekend als de blonde voorman van de glamrockband Skid Row uit Los Angeles.

Toen Skid Row in 1996 uit elkaar ging, ging Bach niet bij de pakken neerzitten, maar greep hij al het werk aan dat hij kon vinden. Zo probeerde hij het met de altorockers van The Last Hard Men, met onder meer voormalige leden van Smashing Pumpkins. Bach was daarnaast in de rol van Riff Raff te zien in de Broadway-productie Rocky Horror Picture Show en hij speelde een tijd in de tv-serie The Gilmore Girls. Maar in de eerste plaats blijft Bach een metalhead. Door de jaren heen bracht hij drie studioalbums en een livealbum uit. En waar zijn tijdsgenoten het steeds rustiger aan gingen doen en oude hits blijven herhalen, bleef Bach nieuwe muziek uitbrengen van constante hoge kwaliteit. Tijd voor een top 10 uit zijn solo-carriére.

10. Gun To A Knife Fight (2014)

Op het album Give ‘M Hell heeft Bach de medewerking van een aantal aansprekende muzikanten, zoals gitarist Steve Stevens, bekend van Billy Idol.

9. Had Enough (2014)

Had Enough is een van de meer melodieuze nummers van het Give ‘M Hell-album. Met je ogen dicht hoor je de inspiratie die Bach haalde uit de muziek van The Beatles.

8. Kicking And Screaming (2011)

Ondanks dat de populariteit van Bach als muzikant bij het grote publiek in het afgelopen decennium niet meer zo groot is, blijft hij des te harder optreden en platen maken. Kicking And Screaming is hier een goed voorbeeld van.

7. Temptation (2014)

Als muzikanten als Duff McKagan van Guns N’ Roses mee willen spelen op je album, zegt dat meer dan voldoende over je kwaliteiten.

6. Back In The Saddle (2007)

Deze cover van Aerosmith staat op het album Angel Down. Bach heeft zijn hele carrière een goede relatie met Axl Rose gehad. Hij zong af en toe nummers mee met Guns N’ Roses en op Angel Down bewijst Rose hem de wederdienst. Bach is ook te horen als achtergrondzanger op het Guns N’ Roses-album Chinese Democracy.

5. Love Is A Bitchslap (2007)

Lekker uptempo nummer waar ook Axl Rose als tweede stem in te horen is. Qua stijl zou dit zomaar een nummer van Guns N’ Roses geweest kunnen zijn.

4. All My Friends Are Dead (2014)

Dit nummer gaat over de rockmuzikanten die door de jaren heen voortijdig overleden zijn en door Bach gemist worden.

3. Falling In To You (2011)

Deze powerballad is een co-compositie met Desmond Child, de hitschrijver voor onder andere KISS, Bon Jovi en Alice Cooper.

2. I’m Alive (2011)

Deze ballad is geschreven door multitalent en gitarist Nick Sterling. Sterling speelde al eerder met Steve Vai, Kid Rock en Peter Frampton. De samenwerking met Bach duurde vanwege problemen over zijn contract helaas maar kort.

1. Remember You (1999)

Deze hit van zijn voormalige band Skid Row kwam op het solo-livealbum Bring ‘Em Bach Alive! Op het album staan meer nummers van Skid Row, maar ook een paar nieuwe solocomposities.