Gisteren blikten we al even terug op veertig jaar geleden met onze top 10 van albums uit 1975. Natuurlijk kwamen er in dat jaar ook een heleboel magistrale singles uit, die echter in commercieel opzicht niet allemaal even succesvol bleken. Hieronder de tien mooiste. Wie de lijst net niet gehaald hebben? Onder meer ELO, Roxy Music, Golden Earring, Kayak, Sweet, ZZ Top en KISS, dus het mag duidelijk zijn dat 1975 een ‘golden year’ was voor rockmuziek.

10. Eagles – One Of These Nights

In eigen land was de countryrockgroep al enige tijd heel succesvol, maar pas met de release van One Of These Nights in 1975 kwam er een Eagles-single in de Nederlandse top tien te staan. Met de vorige 7″ Best Of My Love had de band een jaar eerder al een eerste nummer 1-hit gescoord en dat lukte opnieuw met de titelsong van het vierde album One Of These Nights. Op de B-kant stond overigens het enige Eagles-nummer met Don Felder als leadzanger: Visions. Het succes van plaat en single was enorm, maar zoals we allemaal weten bereikte de populariteit een jaar later een nieuw hoogtepunt met het album Hotel California.

9. Rainbow – Man On The Silver Mountain

Het duurde nog even voordat Rainbow een hitmachine werd, maar ook in de vroege periode met Ronnie James Dio als zanger bracht de band al de nodige singles uit. De meeste daarvan flopten (Long Live Rock ‘N’ Roll werd in 1978 een mager succes), maar achteraf gezien waren die nummers met Dio interessanter en tijdlozer dan het meer gelikte werk met Graham Bonnet en Joe Lynn Turner. Met Man On The Silver Mountain, afkomstig van de debuutplaat Ritchie Blackmore’s Rainbow, leverde de band zijn eerste single af. Had met zo’n sterke riff en pakkende melodie makkelijk een hit kunnen zijn.

8. David Bowie – Golden Years

1975 was een bijzonder jaar voor David Bowie. Dankzij een heruitgave werd zijn eerste grote succes Space Oddity opnieuw een hit, en ook de meer soul/funk-georiënteerde singles van de lp Young Americans (inclusief Fame, een duet met John Lennon) sloegen aan. In hetzelfde jaar gaf de zanger ook alvast een voorproefje van zijn volgende langspeler Station To Station, met de singlerelease van het discoachtige Golden Years – hoewel dit nummer eigenlijk nogal afwijkt van de rest van de lp. Deze song haalde de zesde positie in de Nederlandse hitljist en betekende dus de zoveelste hit voor Bowie.

7. Manfred Mann’s Earth Band – Spirit In The Night

In het jaar waarin Bruce Springsteen zelf ook zijn grote doorbraak maakte, wist een andere act een van zijn oudere songs in de Nederlandse top tien te krijgen. Spirit(s) In The Night stond oorspronkelijk op het debuutalbum van The Boss (Greetings From Asbury Park, NJ), maar werd pas in de sublieme bewerking van Manfred Mann’s Earth Band een commercieel succes. De single was afkomstig van een van de beste lp’s van de band, Nightingales & Bombers, en ook op de opvolger The Roaring Silence (1976) stond een geslaagde Springsteencover: de single Blinded By The Light betekende weer een succes voor de Earth Band.

6. Steve Harley & Cockney Rebel – Make Me Smile (Come Up And See Me)

De band Cockney Rebel lijkt anno 2014 een beetje in de vergetelheid te zijn geraakt, terwijl de groep rond de eigenzinnige frontman Steve Harley toch zeker een van de meest interessante acts uit de glamrockperiode was. In 1975 was de naam inmiddels veranderd in Steve Harley & Cockney Rebel en scoorde de zanger/gitarist zijn grootste hit met het zeer aanstekelijke Make Me Smile (Come Up And See Me), dat wordt gedragen door schitterende begeleiding en Harleys Dylaneske zang. Ook te vinden op het prima album The Best Years Of Our Lives, uit hetzelfde jaar.

5. Aerosmith – Sweet Emotion

In Nederland lang niet zo’n grote hit als in Amerika – waar Sweet Emotion gezien wordt als hét Aerosmith-nummer – maar zonder twijfel een van de beste songs van misschien wel het beste album van de band: Toys In The Attic. Met Dream On stonden de Amerikaanse rockers in het thuisland al genoteerd in de Top 100, maar Sweet Emotion was daar de eerste echt succesvolle single voor Steven Tyler en co. In 1991 kwam het nummer opnieuw uit op single, maar dan een speciale remix. Die versie bleek echter niet bijster succesvol, ondanks een leuke videoclip.

4. Bob Dylan – Hurricane

Als we op de Top 2000 mogen afgaan, is Hurricane in Nederland het populairste nummer van Bob Dylan, ook al stond de single hier nooit in de hitparade. De tekst gaat over de in 1967 tot levenslang veroordeelde bokser Rubin Carter, die drie mensen zou hebben vermoord in een bar in New Jersey. Dylan geloofde dat deze ‘Hurricane’ (zoals Carters bijnaam luidde) onschuldig was en schreef dit protestlied over de zaak. Hurricane was in 1975 in twee delen verspreid over de beide kanten van de single, maar de complete versie van ruim acht minuten kun je vinden op Dylans succesvolle album Desire (1976).

3. Genesis – The Carpet Crawlers

Nooit echt een hit geweest, maar wel een bloedmooi nummer van het dubbelalbum The Lamb Lies Down On Broadway, dat een jaar eerder al uitkwam. The Carpet Crawlers was de laatste single met Peter Gabriel en bevatte een bijzondere B-kant: de nergens anders verkrijgbare ‘Evil Jam’-versie van The Waiting Room (een andere track van het album). In 1999 gingen Gabriel, Phil Collins, Tony Banks, Steve Hackett en Mike Rutherford weer gezamenlijk naar de studio om een nieuwe versie van de A-kant op te nemen, die onder de titel The Carpet Crawlers 1999 een single werd en helaas weer niet de verdiende plek in de hitlijst wist te veroveren.

2. Queen – Bohemian Rhapsody

Uiteraard mag ‘ie niet ontbreken: de (volgens velen) ultieme Queen-song staat bijna elk jaar bovenaan in de Top 2000 van Radio 2 en ook veertig jaar later blijft Bohemian Rhapsody een fascinerend stuk muziek. In Engeland kwam het nummer zelfs voor een tweede keer op nummer 1 te staan, toen na de dood van Freddie Mercury een dubbele A-kant met These Are The Days Of Our Lives verscheen. Maar de originele single uit ’75 had een minstens zo goede track op de andere zijde, namelijk I’m In Love With My Car, nog steeds de beste Queen-song met leadzang van drummer Roger Taylor.

1. Bruce Springsteen – Born To Run

Het is verleidelijk om in deze lijst Bohemian Rhapsody op 1 te zetten, want ook al is die revolutionaire plaat van Queen grijsgedraaid, het blijft natuurlijk een ontzagwekkende compositie. Maar dat laatste geldt wat ons betreft net zo goed voor Born To Run, de perfect opgebouwde rockklassieker van Bruce Springsteen. De single betekende in 1975 de veel te late doorbraak voor The Boss, met zijn eerste notering in de Amerikaanse top veertig. In ons land duurde het nog een paar jaar voordat hij een hitnotering had (The River in 1981), maar inmiddels zien ook wij Nederlanders Born To Run als een van de ultieme Springsteensongs.