Ware rockfanaten mogen dan misschien niet heel erg te spreken zijn over de nummers die in de jaren tachtig in de hitlijst stonden, maar het begon allemaal erg goed. Veel bands en artiesten brachten in 1980 gewoon nog sterke albums uit en ook hun (hit)singles vielen vaak niet tegen. De tien mooiste van dat jaar lichten we hieronder even uit.

10. Bruce Springsteen – Hungry Heart

De eerste top 10-hit in Amerika voor Bruce Springsteen is afkomstig van zijn dubbelalbum The River, dat onlangs opnieuw verscheen in een boxset (The Ties That Bind: The River Collection). Hungry Heart is een heerlijke meezinger en een live-favoriet bij veel Springsteenfans, maar oorspronkelijk had The Boss het catchy lied geschreven voor de Ramones. Uiteindelijk werd besloten het nummer toch maar niet weg te geven. Een goede zet, zo bleek toen de single in Amerika naar de vijfde positie klom – al hadden we ook best graag willen horen wat dat New Yorkse punkbandje van Hungry Heart had gebakken.

9. Queen – Another One Bites The Dust

Stond Queen een jaar eerder ook al op nummer 1 in Amerika (met Crazy Little Thing Called Love), in 1980 herhaalde de Britse groep dat kunstje met een wat meer discogeoriënteerde single. Bassist John Deacon, de schrijver van Another One Bites The Dust, kwam met een van de meest pakkende basloopjes aller tijden – zij het enigszins afgekeken van Chics Good Times. Het resultaat was een monstersucces, al raakte Queen door deze richting in te slaan ook fans van het wat stevigere seventieswerk kwijt.

8. AC/DC – You Shook Me All Night Long

In 1980 deed AC/DC wat veel andere bands nooit gelukt is: succesvol terugkeren na de dood van de frontman. Sterker nog, volgens velen is het eerste album na Bon Scotts overlijden zelfs het beste dat de Australische groep ooit gemaakt heeft. Back In Black zit stampvol met rockanthems, waarvan enkele ook op single verschenen. Het catchy You Shook Me All Night Long werd destijds slechts een klein hitje in zowel Amerika als Engeland, maar behoort niettemin tot de bekendste AC/DC-krakers.

7. Bob Seger & The Silver Bullet Band – Against The Wind

Weliswaar geen hit in Nederland, maar in Amerika geldt Against The Wind als een van de grootste klassiekers van Bob Seger en zijn Silver Bullet Band. Terecht, want het prijsnummer van het gelijknamige album kent een schitterende tekst, achtergrondzang van Eagle Glenn Frey en een betoverende pianosolo van Paul Harris (die eerder deel uitmaakte van o.a. Stephen Stills’ band Manassas). Kreeg ook een plek op de veelgeprezen soundtrack van de kaskraker Forrest Gump.

6. Tom Petty & The Heartbreakers – Refugee

Het bijbehorende album Damn The Torpedoes was een jaar eerder al verschenen, maar de single Refugee verscheen in 1980. Dit nummer, met een van de gaafste intro’s aller tijden, werd een van Petty’s grootste hits, nadat eerder Don’t Do Me Like That al de top tien van de Amerikaanse hitlijst had bereikt. Refugee was ook het eerste hitje van de band in Nederland. Vreemd genoeg volgden er ook niet veel meer. Alleen de singles A Face In The Crowd en Mary Jane’s Last Dance bereikten hier nog de top veertig.

5. Peter Gabriel – Games Without Frontiers

Net als sommige andere singles in deze lijst was Games Without Frontiers geen succes in Nederland, maar in Engeland betekende het nummer de eerste top 10-hit in Engeland van Peter Gabriel. De zanger verwees met dit nummer naar het televisiespelprogramma Jeux Sans Frontières, dat ook in Nederland werd uitgezonden. Waarschijnlijk herken je de sound van de dame die de achtergrondzang doet direct. Dat is namelijk Kate Bush, die later in de jaren tachtig ook het succesvolle duet Don’t Give Up met Gabriel opnam.

4. Ozzy Osbourne – Crazy Train

‘All aboard!’ Terwijl zijn oude band Black Sabbath ook mooie verkoopcijfers boekte met Ronnie James Dio als zanger, kreeg de solocarrière van Ozzy een vliegende start met zijn debuutalbum Blizzard Of Ozz. De eerste single van die plaat, Crazy Train, groeide uit tot een metal-anthem. Het mooiste aan het nummer is misschien wel de gitaarsolo van Randy Rhoads, die helaas op jonge leeftijd overleed. In 1987 verscheen Crazy Train opnieuw op single, maar dan in de live-versie van het aan Rhoads opgedragen Tribute.

3. Motörhead – Ace Of Spades

Nog zo’n nummer dat je niet snel in de Nederlandse charts zou aantreffen, maar in Engeland werd een van de grootste Motörhead-klassiekers een redelijke hit. Ace Of Spades, afkomstig van het gelijknamige album uit 1980, is natuurlijk een van de ultieme hardrock/metalsongs en een logische favoriet bij concerten van Lemmy en de zijnen. De drummer die ten tijde van Ace Of Spades bij de band zat, Phil ‘Philthy Animal’ Taylor, overleed vorige maand helaas op 61-jarige leeftijd.

2. David Bowie – Ashes To Ashes

David Bowie begon de jaren tachtig ijzersterk met het prachtalbum Scary Monsters (And Super Creeps), waarvan meerdere singles getrokken werden. Ashes To Ashes geldt voor veel fans als een van de absolute hoogtepunten uit de carrière van de nog immer relevante zanger. Naar eigen zeggen nam Bowie met deze tekst afscheid van de jaren zeventig.  Opmerkelijk was ook de vernieuwende videoclip, waarin gebruik werd gemaakt van prachtige decors en kostuums. Een kunstwerk op zich!

1. Rush – The Spirit Of Radio

Een van de bekendste songs van Rush en ook de grootste hit die het Canadese powertrio in Engeland scoorde. The Spirit Of Radio is afkomstig van het zevende album Permanent Waves, een plaat die voor het grote publiek wellicht net wat toegankelijker was dan de voorgaande. Opvallend is de reggae-invloed die kort in dit nummer te horen is. Met die stijl experimenteerde de band later in de jaren tachtig nog wat meer.