Op 15 juni 1946, vandaag 72 jaar geleden dus, werd de Britse rockzanger/acteur Noddy Holder geboren in de plaats Walsall in het graafschap West Midlands in Engeland. Zijn geboortenaam is Neville John Holder. Noddy is uiteraard bekend als de leadzanger/gitarist van de Britse rockband Slade, waarmee hij veel grote hits scoorde, vrijwel allemaal door hem en bassist Jim Lea geschreven. Nadat hij uit de band gestapt was, acteerde hij in verschillende tv series en is hij nog steeds vaak te gast in diverse Britse talkshows en humoristische programma’s. Ter gelegenheid van zijn verjaardag een flink aantal opnames van Slade, in willekeurige volgorde. Geniet ervan en… play it LOUD!

Get Down And Get With It

De eerste hit, uit 1970, een cover van de Little Richard versie. Bereikte nummer 16 in het VK en zelfs nummer 4 in ons land.

Coz I Luv You

De tweede hit, uit 1971 en de doorbraaksingle, nummer 1 in het VK en Ierland en nummer 2 in Nederland.

Mama Weer All Crazee Now

Hit uit 1972, opnieuw op 1 in het VK en Ierland, nummer 7 in ons land.

Look Wot You Dun

Ook een hit in 1971, nummer 4 in het VK en 2 in ons land.

Everyday

Hit in 1974, en evenals vrijwel alle hits van Slade geschreven door Noddy Holder en bassist/violist Jim Lea. Nummer 3 in het VK en nummer 4 in ons land.

Cum On Feel The Noize

Nummer 1 hit uit 1973 in het VK en nummer 7 bij ons.

Gudbuy t’Jane

Van het album Slayed uit 1972, nummer 2 in het VK en 4 in Nederland.

Merry Xmas Everybody

De grootste en meest gedraaide hit van Slade, kwam in december 1973 uit en bereikte de nummer 1-positie in het VK en Ierland en nummer 3 in ons land. Sindsdien is de single vaak opnieuw uitgebracht en is het nog altijd een van de meest gedraaide kerstplaten, wereldwijd. Het is de enige Britse single van Slade die met platina werd onderscheiden.

Skweeze Me Pleeze Me

De mannen vonden het leuk om de Engelse taal te verbasteren, door songtitels a.h.w. fonetisch te benoemen. Dus in plaats van Squeeze Me, Please Me werd het dit… Het was in 1973 een nummer 1-hit in het VK en Ierland en in ons land was nummer 6 de hoogste notering.

My Oh My

Deze song uit 1983 staat op het album The Amazing Kamikaze Syndrome en werd een nummer 2-hit in het VK, in ons land was nummer 9 de hoogste notering, in de VS (Billboard) nummer 37.

Take Me Bak ‘Ome

De tweede Britse nummer 1-hit voor Slade, uit 1972. Hierbij een opname van het legendarische festival in de Vliegermolen in Voorburg in 1973. In ons land bereikte de single nummer vijf in de Veronica Top 40.

Medley: Gudbuy t’ Jane / Get Down Get With It / Born To Be Wild

Dat Slade een geweldige liveband was, werd zeker ook bewezen op het legendarische Lochem Festival in 1980. Ondergetekende was erbij aanwezig en was helemaal overdonderd door het optreden van Slade.

Foto: Barry Plummer