In de top 10 van rocksongwriters die we vorige week publiceerden, hadden we het alleen over soloschrijvers. Natuurlijk zijn er ook een heleboel duo´s die klassiekers schreven voor de bands waar ze deel van uitmaakten. De namen Lennon & McCartney en Jagger & Richards komen waarschijnlijk snel in je op, maar er zijn nog veel meer voorbeelden te vinden in de classic rock. Wij lichten de tien beste teams uit, met een eervolle vermelding voor vijf duo’s die de top 10 net niet haalden.

10. Eric Woolfson & Alan Parsons (The Alan Parsons Project)

Het duo Woolfson en Parsons was verantwoordelijk voor bijna alle nummers op de tien conceptalbums van The Alan Parsons Project tussen 1976 en 1987. Niet alleen de overkoepelende thema’s achter de platen waren vaak geniaal, veel nummers werden ware klassiekers. Door verschillende vocalisten gezongen songs als Old And Wise, Eye In The Sky en Don’t Answer Me zijn stuk voor stuk composities waar elke songwriter trots op zou mogen zijn. Het duo kon met zowel complexe, progressieve stukken (The Turn Of A Friendly Card) als eenvoudigere popsongs (Time) overweg. De albums die Parsons na 1987 zonder Woolfson als schrijfpartner maakte, waren een stuk minder indrukwekkend.

9. Lou Gramm & Mick Jones (Foreigner)

Veel grote hits van AOR-hitmachine Foreigner werden geschreven door zanger Lou Gramm en gitarist Mick Jones: van Cold As Ice en Hot Blooded tot Waiting For A Girl Like You en That Was Yesterday. Het duo was in staat om zowel aanstekelijke popballads als stevige rockers te maken, hoewel enkele daarvan – zoals het veel gecoverde I Want To Know What Love Is – solocomposities van Jones waren. Hoe dan ook, nu Gramm geen deel meer uitmaakt van de band en Kelly Hansen zijn plek heeft ingenomen, is het niet meer hetzelfde. Gezien het grote aantal hits dat de heren hebben gemaakt, is het heel terecht dat ze twee jaar geleden samen werden ingehuldigd in de Songwriters Hall Of Fame – samen met een ander sterk schrijversduo dat verderop in deze lijst aan bod komt.

8. Steve Marriott & Ronnie Lane (Small Faces)

De sixtiesband Small Faces mag nooit vergeten worden en dankzij de vele prachtige nummers die zanger Steve Marriott en bassist Ronnie Lane samen schreven, zal dat ook niet snel gebeuren. All Or Nothing, Itchycoo Park, Tin Soldier, Here Come The Nice, Lazy Sunday en Afterglow Of Your Love zijn slechts enkele voorbeelden van machtige rocksongs die zonder twijfel tot het beste van de Britse muziek uit de jaren zestig behoren. Na het uiteenvallen van Small Faces gingen Marriott en Lane allebei hun eigen weg bij respectievelijk Humble Pie en Faces, waarvoor ze ook weer een aantal geweldige nummers schreven.

7. Rick Davies & Roger Hodgson (Supertramp)

Hoewel er een steeds grotere kloof kwam te zitten tussen Rick Davies en Roger Hodgson en de heren steeds meer los van elkaar nummers schreven voor Supertramp, staan vrijwel alle hits van de band op naam van beide muzikanten: School, Give A Little Bit, The Logical Song… allemaal klassiekers die ook anno 2015 niet van de radio zijn weg te slaan. En gelukkig maar! Hodgson en Davies namen afwisselend de leadzang voor hun rekening. Zo horen we de herkenbare hoge stem van Roger in onder meer Dreamer en de lagere, soulvolle stem van Rick in bijvoorbeeld het titelnummer van Crime Of The Century. En zoals het meestal gaat bij schrijversduo’s, werd de band minder nadat een van hen (Hodgson) eruit stapte.

6. Steven Tyler & Joe Perry (Aerosmith)

Hierboven hadden we het al even over de plek die Lou Gramm en Mick Jones twee jaar geleden in de Songwriters Hall Of Fame kregen. Dat jaar werden ook Steven Tyler en Joe Perry van Aerosmith ingehuldigd en dat is natuurlijk eveneens volledig terecht. Zij schreven namelijk zowel in de beginperiode (Walk This Way) als in de meer commerciële tijd (Love In An Elevator) een aantal grote favorieten voor de hardrockband. Dat klassieker Sweet Emotion door Tyler met bassist Tom Hamilton gepend werd en dat er vaak ook nog een extra schrijver bij betrokken werd, zien we dan maar even door de vingers.

5. Donald Fagen & Walter Becker (Steely Dan)

De twee meesterbreinen achter Steely Dan mogen natuurlijk niet ontbreken, want op een enkele cover en een extra schrijfcredit na staat al het materiaal op albums van de band op naam van Becker en Fagen. Dat verdient een groot applaus, want vooral in de jaren zeventig waren die platen constant van hoog niveau. Het duo blinkt uit in intelligente, satirische teksten en muzikale complexiteit, wat onvergetelijke songs als Do It Again, Rikki Don’t Lose That Number, Kid Charlemagne en Deacon Blues opleverde. Overigens werkte Becker als producer en muzikant ook mee aan Fagens ondergewaardeerde tweede soloplaat Kamakiriad (1993), waarop het nummer Snowbound ook weer door beide heren samen geschreven werd.

4. Don Henley & Glenn Frey (Eagles)

Af en toe werd materiaal van andere schrijvers (o.a. J.D. Souther, Jackson Browne en Tom Waits) opgenomen, maar veel van de bekendste Eagles-songs zijn gezamenlijke composities van Don Henley en Glenn Frey. Een kleine greep: Tequila Sunrise, Desperado, Lyin’ Eyes, One Of These Nights, The Last Resort en The Long Run. Megasucces Hotel California schreven ze daarnaast in combinatie met gitarist Don Felder en New Kid In Town samen met de eerder genoemde Souther. Overigens waren ook andere Eagles  prima songschrijvers. Luister maar naar Bernie Leadons Bitter Creek of Joe Walsh’s Pretty Maids All In A Row.

3. Jimmy Page & Robert Plant (Led Zeppelin)

Nu kunnen mensen wel weer gaan mekkeren over wat Led Zeppelin gejat heeft van andere muzikanten zonder hen daar een credit voor te geven, maar het oeuvre van de band is natuurlijk legendarisch. Veel van de bekende Led Zep-songs werden geschreven door Jimmy Page en Robert Plant, waaronder Immigrant Song, Going To California, The Song Remains The Same en natuurlijk Stairway To Heaven. Andere favorieten, zoals Since I’ve Been Loving You en Rock And Roll, schreven de zanger en de gitarist in combinatie met John Paul Jones en/of John Bonham. Je kunt zeggen wat je wilt over de oorsprong van Led Zeppelin-songs, maar Page en Plant niet meenemen in deze lijst zou volstrekt bespottelijk zijn.

2. Mick Jagger & Keith Richards (The Rolling Stones)

Net zoals bij Lennon/McCartney is het ongelooflijk hoeveel legendarische songs geschreven zijn door het duo Mick en Keith. De eerste successen van de Stones waren composities van anderen (inclusief I Wanna Be Your Man van… Lennon & McCartney!), maar gaandeweg werden de eigen songs van Jagger en Richards steeds sterker. Zo kwam met name in de sixties en seventies de ene onsterfelijke song na de andere tot stand: (I Can’t Get No) Satisfaction, Paint It Black, Sympathy For The Devil, Brown Sugar, Angie, Fool To Cry… moeten we nog doorgaan? Vooruit, ook na de jaren zeventig volgden nog uitstekende nummers van ‘The Glimmer Twins’, waaronder Start Me Up en Love Is Strong.

1. John Lennon & Paul McCartney (The Beatles)

Het is een verschrikkelijk voorspelbare nummer 1 in deze lijst, maar geen ander songwritersteam is zo legendarisch als Lennon/McCartney. Hoewel de bijdrage van de een aan een compositie van de ander later duidelijk steeds kleiner werd, bleef het duo tijdens het bestaan van The Beatles meestal songs van een erg hoog niveau produceren. Er zijn weinig nummers van deze heren die niet heel vaak door andere artiesten gecoverd zijn. En ook nadat hun band uiteenviel, bleven Lennon en McCartney los van elkaar grandioze liedjes maken (zoals we al duidelijk maakten in onze lijst met de beste ‘solo-songwriters’).

Eervolle vermeldingen
Natuurlijk zijn er nog wel meer voorbeelden van songwritersteams die het ene na het andere fantastische nummer schreven voor bekende rockbands. Laten we bijvoorbeeld niet vergeten dat Roger Waters & David Gilmour enkele legendarische Pink Floyd-songs met z’n tweeën schreven, waaronder Wish You Were Here en Comfortably Numb. Het aantal composities van het duo is naar onze mening echter te klein (ook andere leden waren verantwoordelijk voor klassiekers van de band) voor een plek in de top tien. Hier in Nederland schreven Barry Hay & George Kooymans natuurlijk ook een heleboel succesvolle nummers bij Golden Earring, inclusief oerklassieker Radar Love. Ritchie Blackmore vormde een geweldig schrijfduo met zanger Ronnie James Dio in de eerste jaren van Rainbow, wat onder meer het epische Stargazer opleverde. Soms hadden leden van bands ook een vaste tekstschrijver tot hun beschikking. Zo kon Jack Bruce rekenen op het talent van Pete Brown tijdens en na Cream (zij schreven o.a. White Room samen) en werden veel van de betere Grateful Dead-nummers geschreven door frontman Jerry Garcia met tekstschrijver Robert Hunter.