Vandaag wordt Bruce Springsteen 69 jaar. Momenteel staat hij met een lange reeks akoestische concerten op Broadway, tot aan het einde van dit jaar. Er zou ook al lang een nieuw album op de plank liggen, maar wanneer dat eindelijk zal verschijnen is afwachten. Op zijn verjaardag blikken wij terug op zijn carrière in de jaren ’90 met zijn 10 beste nummers uit dat decennium. Afgelopen najaar kwam deze periode uit Springsteen’s carrière opnieuw in de belangstelling vanwege het verschijnen van de vinylboxset The Album Collection Vol. 2 1987-1996.

Het was een wisselvallig decennium voor The Boss. Eind jaren ’80 deelde hij de leden van The E Street Band mee dat hij zonder hun verder ging. Het persoonlijke geluk dat hij inmiddels had gevonden (hij werd vader van 3 kinderen en trouwde met Patti Scialfa) weerspiegelde op de albums Human Touch en Lucky Town, die beide in 1992 op dezelfde datum verschenen, maar dat bleken uiteindelijk zijn twee minst sterke werkstukken te zijn. Met The Ghost Of Tom Joad maakte hij echter weer een akoestisch album zoals Nebraska in 1982 en leverde hij daarmee zijn sterkste plaat in de jaren ’90 af. Ondertussen was hij ook actief met het schrijven van nummers voor soundtracks van films, waarvan ongetwijfeld Streets Of Philadelphia voor de film Philadelphia het bekendste voorbeeld is. Hij won er een Oscar mee. Aan het einde van het decennium besloot hij toch weer de leden van The E Street Band bijeen te roepen voor een succesvolle reünietour. Om uiteindelijk weer met deze vertrouwde formatie verder te gaan in de twee decennia die daarop volgden.

10. Living Proof

De albums Human Touch en Lucky Town verschenen beide op 31 maart 1992. Over het algemeen wordt Lucky Town beschouwd als de betere van de twee. De sound van dat album is wat rauwer en steviger dan de gelikte productie van Human Touch. Eén van de singles van het album, dat overigens niet veel deed in de hitlijsten, was Living Proof. Over zijn nieuwe rol als vader.

9. Human Touch

De titeltrack van Human Touch was een redelijke hit voor Springsteen in 1992. Een van de eerste nummers die hij opnam zonder leden van The E Street Band. Het was het enige nummer van de plaat dat in 1995 op het Greatest Hits-album terecht kwam.

8. Better Days

Better Days was de hitsingle van Lucky Town. Ook wederom weer gebaseerd op zijn persoonlijke ervaring van het stichten van een gezin en het geluk dat dat met zich meebracht.

7. Dead Man Walkin’

Filmregisseurs maakten in de jaren ’90 dankbaar gebruik van nummers van Springsteen. De bekendste voorbeelden daarvan zijn natuurlijk Streets Of Philadelphia en Secret Garden voor de film Jerry Maguire. Voor het indrukwekkende Dead Man Walkin’ van Tim Robbins, met in de hoofdrol Sean Penn en Susan Sarandon, schreef Springsteen de titelsong.

6. 57 Channels (And Nothing On)

Eén van de sterkere nummers van Human Touch en een bescheiden hit. Voor de single werd er een remix gemaakt door zijn compagnon van The E Street Band, Steven Van Zandt.

5. If If Should Fall Behind

Een liefdeslied voor zijn vrouw Patti. Nog mooier is de versie die werd opgenomen bij de reünie van The E Street Band, waarbij alle leden een regel zingen.

4. This Hard Land

Voor het verzamelalbum Greatest Hits wilde Springsteen naast oude nummers een handjevol nieuwe songs opnemen met The E Street Band. Speciaal voor de gelegenheid werd de band in 1995 weer eenmalig bij elkaar geroepen. Eén van de nieuwe nummers was This Hard Land. Over twee broers die de grens van Mexico over proberen te gaan om een beter leven op te kunnen bouwen.

3. Youngstown

Op het album The Ghost Of Tom Joad keerde Springsteen ook weer terug naar een vertrouwd thema: de middenstand van Amerika. Youngstown beschrijft het leven van een werkloze staalwerker in Youngstown, Ohio.

2. Blood Brothers

Een ander nieuw nummer dat werd opgenomen voor het Greatest Hits-album. Springsteen schreef het een avond voor de geplande opnamesessie met The E Street Band. Indrukwekkend is een live-uitvoering van het nummer tijdens de reünietour in 1999 waarbij de leden van The E Street Band zij aan zij naast elkaar staan, en een geëmotioneerde Springsteen het nummer zingt. Het fragment is te zien in de documentaire Springsteen & I uit 2013.

1. The Ghost Of Tom Joad

Het nummer, geïnspireerd op het boek The Grapes Of Wrath van John Steinbeck, was oorspronkelijk een oud nummer dat was bedoeld voor The E Street Band. Uiteindelijk nam Springsteen een soloversie op, en werd dat de aanleiding voor de rest van het album. In zijn autobiografie Born To Run uit 2016 beschrijft Springsteen hoe belangrijk dit nummer was voor de tweede helft van zijn carrière. Hij ziet het album dan ook als één van zijn belangrijkste platen. Jaren later speelde Springsteen met The E Street Band en Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello regelmatig een elektrische en meer rauwe versie live. Een studioversie met Morello werd uiteindelijk in 2013 opgenomen, waarbij het als duet werd gezongen. Deze versie verscheen op het album High Hopes.