Het deze maand verschenen album High Hopes van Bruce Springsteen bevat een drietal uitstekende covers van andermans composities. Uiteraard is het werk van de meester zelf ook vele malen uitgevoerd door andere beroemdheden. Zo kwam Manfred Mann’s Earth Band zelfs meerdere keren in de hitlijsten dankzij de schrijfkunsten van The Boss. Hieronder onze tien favoriete Springsteencovers, waarbij we ons voor de variatie beperkten tot één per artiest.

10. Roger Taylor – Racing In The Street

Ja, je leest het goed: de drummer van Queen heeft zich ooit aan een cover van The Boss gewaagd. Voor zijn tweede soloalbum Strange Frontier (1984) nam Taylor een aardige, maar ook snellere versie op van een van de mooiste songs uit de Springsteen-catalogus: Racing In The Street. Hoewel niemand het origineel van Darkness On The Edge Of Town kan benaderen – althans, buiten The Boss zelf – werd het lied in dit arrangement tenminste wel heel erg eigen gemaakt door de Britse rocker.

9. David Bowie – It’s Hard To Be A Saint In The City

Naar verluidt was Springsteen zelf niet echt te spreken over David Bowies interpretatie van zijn It’s Hard To Be A Saint In The City, hoewel andere bronnen zeggen dat The Boss deze cover nooit gehoord heeft. Hoe dan ook, Bowie was er behoorlijk vroeg bij met het ontdekken van dit nieuwe talent uit New Jersey. In 1974, tijdens de opnames voor Young Americans, nam hij een heerlijke versie op van It’s Hard To Be A Saint In The City (o.a. te vinden in de boxset Sound + Vision), nadat hij zich al had gewaagd aan Springsteens Growin’ Up.

8. John Hiatt – Johnny 99

De invloed van Springsteen is soms ook in het werk van John Hiatt, een andere zeer begaafde singer-songwriter, te horen. Een lied als Take Off Your Uniform ademt bijvoorbeeld de sfeer van de jaren zeventig-Springsteen. Het is dus geen verrassing dat Hiatt ook een Springsteen-cover heeft opgenomen. Zijn doorleefde versie van Johnny 99 (origineel van het ingetogen Bruce-album Nebraska) is dankzij een geweldige vocale prestatie en een stevigere begeleiding een ware tour de force. Te vinden op de tributeplaat One Step Up/Two Steps Back: The Songs Of Bruce Springsteen.

7. Steve Earle – State Trooper

Zeker op zijn eerste paar albums is countryrocker Steve Earle nog overduidelijk beïnvloed door Springsteen. In eenzelfde ‘working man’-outfit (wit T-shirt, spijkerbroek) en ruige manier van gitaarspelen stond hij op het podium zelfs nummers van zijn voorbeeld te zingen. Kennelijk maakte vooral het album Nebraska indruk op de jonge Earle, want er zijn live-opnames van zowel de titelsong als het intense State Trooper uitgebracht. Die laatste werd onder meer toegevoegd aan een cd-remaster van zijn beroemde debuutalbum Guitar Town (1986).

6. Nils Lofgren – Wreck On The Highway

Aangezien Nils Lofgren deel uitmaakt van Springsteens E Street Band en zelf een vaak heel indrukwekkende solocarrière heeft, is het logisch dat de gitaarheld met de engelachtige stem ook een schitterende ode bracht aan de man die hem beroemder maakte dan hij al was. Lofgrens zeer overtuigende en misschien wel betere versie van Wreck On The Highway (het origineel is te vinden op The River) is wat ons betreft het hoogtepunt van de dubbel-cd One Step Up/Two Steps Back: The Songs Of Bruce Springsteen, waarop diverse grote artiesten het werk van The Boss uitvoeren.

5. Southside Johnny & The Asbury Jukes – Hearts Of Stone

De connectie tussen Southside Johnny en The Boss is natuurlijk groot en met zijn Asbury Jukes heeft John Lyon nog veel meer Springsteensongs voortreffelijk uitgevoerd, waaronder The Fever en Talk To Me. Prachtig is ook het door Springsteen gepende Hearts Of Stone, dat in 1978 op het gelijknamige album van Southside Johnny & The Asbury Jukes terechtkwam en een veel grotere hit had moeten worden. Een eigen versie van de auteur is overigens te vinden in de boxset Tracks (1998).

4. The Hollies – Sandy

Kort voordat The Boss zelf doorbrak met zijn Born To Run bracht de toen nog populaire popgroep The Hollies het lied Sandy (oorspronkelijk 4th Of July, Asbury Park (Sandy) getiteld op Springsteens debuutalbum) uit op single. Met deze zoete, maar innemende uitvoering was de band een van de eerste grote namen met een Springsteen-cover in het repertoire. Overigens flopte de single jammerlijk in Amerika, maar in Nederland betekende Sandy de zoveelste top 10-hit voor de groep.

3. Patti Smith Group – Because The Night

‘Godmother Of Punk’ Patti Smith scoorde haar grootste hit met dit lied, waarvoor ze de credits deelt met Springsteen. Een vroege versie van Because The Night is te horen op de eerste disc van het in 2010 verschenen The Promise, vol nummers die Darkness On The Edge Of Town niet haalden. Patti Smith werkte in de studio ernaast aan haar ook al fantastische album Easter (1978). Ze toonde interesse in Because The Night en maakte Springsteens lied af. In 2009 zongen Smith en The Boss het lied nog samen met U2 tijdens een concert voor het vijfentwintigjarige bestaan van de Rock And Roll Hall Of Fame.

2. Manfred Mann’s Earth Band – Blinded By The Light

Vooral Springsteens debuutalbum Greetings From Asbury Park, NJ is kennelijk geliefd bij Manfred Mann en de zijnen. De band nam eerder een succesvol Spirit(s) In The Night op voor de lp Nightingales & Bombers (1975) en kwam vijf jaar later met een cover van For You. In de tussentijd verscheen ook een nog betere uitvoering op van Blinded By The Light. Deze pakkende, van The Roaring Silence (1976) getrokken single werd een van de grootste hits voor Manfred Mann’s Earth Band en belandde zelfs op nummer 1 in Amerika.

1. The Band – Atlantic City

De overgebleven leden van The Band, want inmiddels zonder Robbie Robertson, keerden in 1993 terug met het album Jericho. Misschien niet de comeback van de eeuw, maar de Americanapioniers waren zeker nog in staat om hier en daar de magie van weleer te doen herleven. Uitzonderlijk goed en vooral heel eigen was de cover van de Springsteen-klassieker Atlantic City. De leadzang en het mandolinespel werden verzorgd door de in 2012 overleden Levon Helm.