Vandaag wordt Steve Hackett 67 jaar; hij speelde van 1971 tot 1977 bij Genesis en hij is te bewonderen op zes studio- en drie livealbums van deze legendarische progressieve rockband. Hackett maakte zijn eerste soloalbum Voyage Of The Acolyte in 1975 en zijn laatste studiowerk Wolflight verscheen in 2015. Dit jaar zal er weer een nieuwe plaat verschijnen met de titel The Night Siren. Na 25 soloalbums wordt het tijd voor een top 10 van beste songs van Hackett.

10. Howl

Howl is te vinden op het achttiende studioalbum van Hackett, getiteld Wild Orchids (2006). Het is het laatste nummer van dat album en Howl is een instrumentale track van bijna vijf minuten met huilende gitaarsolo’s en thema’s die diep onder de huid van de luisteraar gaan. Qua titel, maar ook qua muziek zou dit nummer niet op Hackett’s laatste soloplaat Wolflight hebben misstaan.

9. Ace Of Wands

Dit nummer staat op het eerste soloalbum van Hackett daterend uit 1975 en het is het openingsnummer van Voyage Of The Acolyte. Ace Of Wands is een ‘stevige’ instrumentale song met symfonische kenmerken die aan Yes en natuurlijk Genesis herinneren. Het gitaarspel van Hackett is uitmuntend, cool en relaxed en soms lijkt Ace Of Wands wel een beetje op jazzrock.

8. Loch Lomond

Loch Lomond is het openingsnummer van Hackett’s 21ste studioalbum Beyond The Shrouded Horizon. Deze prachtige song klokt bijna zeven minuten en klinkt af en toe bijna als Mike Oldfield in zijn beste dagen. Loch Lomond is muzikaal gezien zeer divers en natuurlijk komt de doedelzak aan bod in dit mystieke, melodieuze nummer.

7. Bay Of Kings

Dit nummer is de titelsong van Hackett’s zevende studioalbum, uitgebracht in 1983. Bay Of Kings is een instrumentale plaat en alle nummers zijn bijna klassieke akoestische gitaar songs; maar toch is dit album en zeker ook deze track zeer de moeite waard, want Hackett laat zich hier van een andere kant horen en dat is zeker ook niet verkeerd. Charisma Records wilde deze plaat niet uitbrengen omdat ze bang waren dat het album niet zou verkopen, dus besloot Hackett om het via een onafhankelijke platenmaatschappij uit te brengen. Bay Of Kings is een mooi nummer om naar te luisteren op koude winteravonden met een goed glas wijn.

6. Serpentine Song

Serpentine Song is te vinden op Hackett’s zestiende studio album To Watch The Storms (2003). Het is het laatste nummer van het album en het bevat veel folkinvloeden met o.a. fluit en blokfluit passages. Verder klinken bepaalde melodieën wel heel erg Genesis-achtig en is het gitaarwerk van Hackett weer zeer subtiel en meesterlijk. Serpentine Song is een mysterieus en zeer melodisch nummer.

5. Shadow Of The Hierophant

Dit mooie, sfeervolle nummer is te vinden op Hackett’s eerste soloalbum Voyage Of The Acolyte; een zeer succesvol werkstuk voor Hackett, want het piekte op plaats 26 in Engeland. Shadow Of The Hierophant bevat een aantal mooie, sfeervolle gitaarmelodieën en de vrouwelijke vocalen geven het nummer nog een extra dimensie. Er zijn ook folk- en Genesis-invloeden te horen en de lange solo op het einde bezorgt mij elke keer weer kippenvel. Liveversies van dit nummer zijn meestal nog iets langer en nog geestverruimender….

4. Turn This Island Earth

Dit lange nummer is te vinden op het album Beyond The Shrouded Horizon uit 2011. Turn This Island Earth is de laatste track van het album en het is eigenlijk een minisymfonie met prachtige muziek. Het aanwezige orkest en de prachtige vocalen zorgen voor een extra dimensie, maar natuurlijk is het melodieuze gitaarwerk van Hackett de kers op de taart. Turn This Island Earth is een prachtig episch symfonisch rocknummer uit de muzikale catalogus van Hackett.

3. Wolflight

Deze titelsong toont nog maar eens aan dat Hackett echt gitaar kan spelen. Wolflight heeft Oosterse invloeden, folkinvloeden en natuurlijk ook weer Genesis-invloeden. In het midden en op het einde van deze prachtige track word je als luisteraar getrakteerd op prachtige gitaarsolo’s, die vooral uitblinken door de overweldigende melodieën die Hackett uit zijn gitaar tovert. Wolflight is een heerlijk nummer op een schitterend album.

2. Everyday

Everyday is het openingsnummer van Steve Hackett’s derde studioalbum Spectral Mornings, uitgebracht in 1979. Het is de eerste plaat met zijn volledige tourband, dus met zijn broer John, Nick Magnus, Dik Cadbury, John Shearer en Peter Hicks. Everyday klinkt echt als Genesis en bevat uiteraard weer meesterlijk gitaarwerk van Hackett.

1. Dust And Dreams

Deze schitterende instrumentale track staat op een van de beste Hackett-albums ooit, namelijk Wolflight, uitgebracht in 2015. Dust And Dreams begint met een flamenco-achtig intro, akoestische gitaar dus, en gaat dan langzaam over in een jazzy, funky, instrumentale gitaarorgie die vooral schitterende gitaarsolo’s en pakkende gitaarmelodieën, hooks en riffs bevat. Het is mijn favoriete track van Wolflight en vooral live klinkt dit nummer super en toont het aan dat Hackett een meesterlijke, ondergewaardeerde snarenplukker is.