Nog steeds zijn de hits van The Steve Miller Band niet weg te denken van classic rock-radiostations. Fly Like An Eagle, The Joker, Abracadabra… Vandaag viert Steve Miller zijn zeventigste verjaardag en dat is voor ons reden om de tien beste songs van zijn band op een rij te zetten. Inclusief natuurlijk de nodige klassiekers, maar lang niet alle goede nummers werden grote hits, zoals we hieronder maar al te graag benadrukken:

10. Take The Money And Run

De eerste single van de succesplaat Fly Like An Eagle (1976) was geen grote hit in Nederland, maar geldt zeker in Amerika als een rockklassieker. Daar bereikte het lied de elfde positie in de hitlijst. Op een recente cd-remaster van Fly Like An Eagle staat een interessante demoversie van Take The Money And Run, met de titel Take The Joker And Run.

9. Space Cowboy

Een van de beste nummers uit de periode voor de grote doorbraak met The Joker in 1973. Space Cowboy – waar in datzelfde The Joker naar verwezen wordt – stond in 1969 op het album Brave New World. Die plaat was de eerste van The Steve Miller Band zonder Boz Scaggs, die in de jaren zeventig uiteraard grote solosuccessen boekte. Hoewel niet verschenen als single is Space Cowboy een van de beste songs uit de vroege jaren van de band.

8. Rock’n Me

De riff van het aanstekelijke Rock’n Me doet sterk denken aan het bekendste lied van Free (All Right Now dus), maar The Steve Miller Band scoorde er wel mooi een tweede nummer 1-hit mee in Amerika. Het lied was na Take The Money And Run (zie nummer 10) de tweede single van het meest geliefde reguliere album van de band: Fly Like An Eagle (1976).

7. Jet Airliner

Jet Airliner, een van Steve Millers grootste hits, werd niet door hemzelf geschreven. Zanger Paul Pena nam het in 1973 al op voor een album dat uiteindelijk op de plank bleef liggen. In handen van The Steve Miller Band groeide het lied uit tot een van de meest catchy songs uit de late jaren zeventig en logischerwijs haalde de single hoge noteringen in zowel Amerika als Nederland. Te vinden op het album Book Of Dreams (1977).

6. The Window

Een van de meest over het hoofd geziene songs uit het oeuvre van The Steve Miller Band is deze magistrale ballad waarmee de succesvolle lp Fly Like An Eagle (1976) afsluit. In The Window komen Millers vocale kwaliteiten uitstekend naar voren en ook dit lied staat nog steeds op de setlists. Tijdens recente concerten – waaronder die in Tilburg vorig jaar – maakt de song deel uit van een soloakoestisch gedeelte.

5. The Joker

Deze titelsong van de lp The Joker uit 1973 betekende de definitieve doorbraak voor The Steve Miller Band. In Amerika kwam de single zelfs op nummer 1 terecht. Datzelfde gebeurde in Nederland pas toen het lied in 1990 opnieuw werd uitgebracht. In The Joker verwijst Miller naar zijn eerdere songs als Space Cowboy (zie nummer 9) en Gangster Of Love (te vinden op de lp Sailor uit 1968).

4. Living In The USA

Weliswaar geen grote hit, deze vroege single van The Steve Miller Band, maar voor veel fans toch een klassieker. Living In The USA is te vinden op het tweede album, Sailor (1968), uit de tijd waarin Boz Scaggs nog deel uitmaakte van de band. Die lp is wat ons betreft overigens de beste uit deze vroege periode (dus voor de doorbraak met The Joker). Miller speelt Living In The USA nog steeds tijdens concerten.

3. Winter Time

Vreemd genoeg nooit als single verschenen, deze schitterende albumtrack van de lp Book Of Dreams (1977). Aan de andere kant waren er natuurlijk al drie singles van die plaat getrokken. Winter Time heeft een hele simpele tekst waarin de wintersfeer treffend omschreven wordt: “In the winter time, when all the leaves are brown/And the wind blows so chill/And the birds have all flown for the summer.” Ook de instrumentatie weet het winterse gevoel perfect te vangen.

2. Serenade

Het opzwepende Serenade werd in 1977 uitgebracht als de vierde single van het album Fly Like An Eagle, maar merkwaardig genoeg deed het plaatje helemaal niets in de hitlijsten. Maakt niet uit, want bij veel fans is Serenade een favoriet en ook tijdens concerten komt het lied nog steeds langs. Eerder dit jaar riepen we de single al uit tot een van de beste classic rock-songs over de ruimte.

1. Fly Like An Eagle

Een logische keuze voor de nummer 1-positie in deze lijst is deze nog steeds verbluffend goed klinkende single uit 1976, afkomstig van het gelijknamige album Fly Like An Eagle. Op die plaat volgt het sfeervolle lied na het toepasselijk getitelde Space Intro. De single bereikte nummer 2 in Amerika, maar haalde in Nederland net de top 20 niet. Desondanks is Fly Like An Eagle ook hier een van de beroemdste Steve Miller Band-hits. Miller gebruikte de gitaarriff al eerder, namelijk in My Dark Hour van de lp Brave New World (1969). Daarvoor wist hij overigens ook Paul McCartney te strikken.