Vandaag viert Roger Hodgson zijn 65ste verjaardag. Hij was vanaf de jaren ‘70 tot 1982 natuurlijk zanger en songwriter bij Supertramp. Zijn unieke stem en teksten waren belangrijk voor de sound van de band. Dat bleek ook toen zijn ex-collega’s na zijn vertrek in 1982 steeds minder succesvol werden. Omdat we eerder de beste albumtracks van Supertramp hadden gekozen, grijpen we ‘s mans verjaardag aan om de beste singles van de band uit de jaren ‘70 op een rijtje te zetten. Dat is ook de periode waarin de groep zoveel klassiekers afleverde. Maar opvallend genoeg zijn sommige van die bekende nummers niet eens hits geweest. Zo bleek bij het samenstellen van dit lijstje.

10. Give A Little Bit

Ondanks dat Supertramp in 1977 al redelijk succes had met de albums tot dan toe duurde het even voordat de band in Nederland ook succes met singles had. Pas met Give A Little Bit was het raak. En nog altijd is het een van de grootste en bekendste hits van Supertramp.

Even In The Quietest Moments

9. Goodbye Stranger

De stem van Roger Hodgson is herkenbaar voor het geluid van Supertramp in de jaren ‘70, maar ook Rick Davies nam de zang weleens voor zijn rekening. Beide heren deelden dan meestal ook de credits van de door hun geschreven nummers. Goodbye Stranger was natuurlijk een van de singles van het succesvolste album Breakfast In America. Met als onderwerp een clichébeeld van veel rockbands uit die periode. De tekst gaat namelijk over one-night-stands.

Breakfast In America

8. Dreamer

Je zou het niet verwachten, maar dit nummer werd niet gelijk een hit toen het in 1974 uitkwam, terwijl het wel bekend staat als een van dé klassiekers van Supertramp. Pas in 1981 werd de single een hit toen deze opnieuw werd uitgebracht in de liveversie die afkomstig was van het livealbum Paris. In een recent interview gaf Roger Hodgson toe dat hij met de dromer in het nummer zichzelf bedoelde in de tijd dat hij nog een tiener was.

Crime Of The Century

7. From Now On

Opnieuw een nummer waarvoor Rick Davies de leadzang voor zijn rekening nam. Afkomstig van het album Even In The Quietest Moments… Het nummer vertelt het verhaal van iemand die zijn huidige baan zat is, en ondertussen aan het dagdromen is. Het nummer werd als single uitgebracht, maar werd geen hit.

Even In The Quietest Moments

6. Lady

Dit nummer van het album Crisis? What Crisis? is ondergewaardeerd gebleven. Het werd geen hit, en ook niet zo’n klassieker als andere nummers van Supertramp. Het is een typische compositie van Roger Hodgson.

Crisis What Crisis

5. Breakfast In America

De titeltrack van het meest succesvolle Supertramp-album kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Het nummer beschrijft iemand die ervan droomt om naar de Verenigde Staten te gaan. In een interview met Leo Blokhuis voor het tv-programma Top 2000 a Go Go vertelde Roger Hodgson dat het intro van het nummer sterk was geïnspireerd door het intro van I Am The Walrus van The Beatles. Het was niet de enige keer dat hij zich liet inspireren door de Fab Four.

Breakfast In America

4. The Logical Song

Ook een onvermijdelijke song van Supertramp. Eveneens afkomstig van Breakfast in America. Een weemoedig nummer over een jongen die op zoek is naar zijn identiteit.

Breakfast In America

3. School

Het is in vele ‘beste allertijden’-lijstjes hét nummer van Supertramp. En toch werd het in 1974 niet als single uitgebracht. In plaats daarvan werd Dreamer uitgekozen als de single van het album Crime Of The Century uit 1974. Ondanks dat is het nummer in Nederland wel vrij populair geweest en altijd gebleven. Het werd in 1984 gebruikt als herkenningstune van het Veronicaprogramma Schoolplein. In 1990 werd het nummer alsnog uitgebracht als single en werd het een bescheiden hit.

Crime Of The Century

2. Babaji

Opnieuw een single van het album Even In The Quietest Moments… En ook dit nummer haalde de hitlijsten niet. Roger Hodgson liet zich voor dit nummer inspireren door het boek Autobiography Of A Yogi van yogaleraar Paramahansa Yogananda uit 1948. Roger ontdekte dat boek door zijn interesse in de Beatles, omdat zij in 1968 naar India gingen voor meditatie onder leiding van Maharishi Mahesh Yogi. Hierdoor heeft Roger Hodgson zich daar ook in verdiept.

Even In The Quietest Moments

1. Take The Long Way Home

Deze single van het album Breakfast In America haalde dan niet de hitlijsten, maar is uiteindelijk wel een klassieker geworden van Supertramp. Het was het laatste nummer dat voor het album werd geschreven en werd opgenomen. ‘A last-minute surprise’, zoals Roger Hodgson later over het nummer zou zeggen.

Breakfast In America