Bij de naam Survivor denken veel mensen ongetwijfeld aan Rocky en de nummers die de band voor kaskrakers uit die filmreeks maakte: Eye Of The Tiger en Burning Heart. Hier in Nederland hield het succes buiten die twee singles dan ook op, maar in Amerika stonden de heren wel vaker genoteerd in de hitlijsten en ze leverden met Vital Signs (1984) volgens ons zelfs een van de fraaiste albums van de jaren tachtig af. Vandaag zou de zanger op die plaat, wijlen Jimi Jamison, 65 jaar geworden zijn en we eren hem met een top tien van Survivor-songs.

10. Man Against The World

Een lied dat eigenlijk bedoeld was voor de soundtrack van de vierde Rocky-film, maar uiteindelijk gaven de makers toch de voorkeur aan Burning Heart. Geen slechte keuze, want dat meer uptempo nummer werd een van Survivors grootste hits. Toen Man Against The World in 1986 op het album When Seconds Count stond en een jaar later op single verscheen, bleek de powerballad helaas niet heel succesvol, met slechts een 86ste notering in Amerika. En dat terwijl de song niet minder krachtig is dan bijvoorbeeld The Search Is Over. Ongelooflijk maar waar: Jimi Jamisons zang werd in slechts één take opgenomen!

9. First Night

Ah, de eerste nacht met een geliefde… de tekst is herkenbaar voor vrijwel iedereen en is ook nog eens verpakt in een ontiegelijk catchy melodie. Van de vier singles die van het meesterwerk Vital Signs (1984) getrokken werden, was First Night met een 53ste positie echter de minst succesvolle in Amerika. Toch behoort het nummer, dat begint als een ballad en vervolgens een meer uptempo rocksong wordt, tot Survivors grootste klassiekers.

8. Broken Promises

Het in 1984 verschenen Vital Signs wordt vaak gezien als het beste album van Survivor en dat is niet alleen te danken aan de drie grote hits (althans, in Amerika) die erop staan. Single of niet, elke song op de plaat is een kraker en dat geldt zeker ook voor de albumtrack Broken Promises. Dat is mede te danken aan de geweldige zangprestatie van frontman Jimi Jamison, die met Survivor bleef toeren tot hij in 2014 op 63-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hartaanval. Daarmee was de wereld een van de beste rockzangers aller tijden kwijtgeraakt.

7. Is This Love

De laatste grote hit van Survivor in de Verenigde Staten, afkomstig van het volgens veel fans onderschatte album When Seconds Count (1986). Is This Love is weer een mooi voorbeeld van onweerstaanbare AOR, met wederom een fantastische vocale prestatie van Jimi Jamison. De single bereikte nummer 9 in de Amerikaanse hitlijst, maar Nederland was alweer afgehaakt. In ons land sloegen vreemd genoeg alleen de twee van Rocky-films bekende nummers (Eye Of The Tiger en Burning Heart) aan.

6. American Heartbeat

De band had eigenlijk een andere titel willen geven aan het internationale doorbraakalbum Eye Of The Tiger (1982), om aan te geven dat die plaat meer te bieden heeft dan alleen de grijsgedraaide titelsong. Nu zou Survivor nog veel betere lp’s maken (Vital Signs, When Seconds Count), maar in ieder geval één ander nummer van Eye Of The Tiger verdient het om tot de essentiële songs van de band gerekend te worden. American Heartbeat is net als de titeltrack van het album een ideale uptempo ‘sportsong’ en leverde Survivor opnieuw een aardige hit in Amerika op.

5. Burning Heart

Zoals hiervoor al gezegd werd eerst overwogen om de ballad Man Against The World te gebruiken voor Rocky IV. De ster van die film, Sylvester Stallone, vroeg Survivor na Eye Of The Tiger om weer een nummer aan te leveren dat niet per se op dat eerdere succes hoefde te lijken. Uiteindelijk viel de keuze op Burning Heart, wederom een grote hit voor de band – ook in Nederland. Net als Eye Of The Tiger geeft deze rockkraker je op elk gewenst moment een nieuwe dosis energie. In veel 80’s-actiefilms doken vergelijkbare songs op, maar niemand maakte ze zo goed als Survivor.

4. The Search Is Over

Hier kunnen we kort over zijn: The Search Is Over is de ultieme Survivor-ballad. Sommige rockliefhebbers vinden dit lied misschien wat te zoet, maar vanwege de waanzinnige performance van zanger Jimi Jamison zie je dat hoge suikergehalte graag door de vingers. Je krijgt bijna medelijden met de man als je bedenkt dat hij al die hoge noten ook live moest zien te halen! De single haalde de top vijf in Amerika. Leuk detail: de regels ‘Can we last forever, will we fall apart / At times it’s so confusing, the questions of the heart’ werden even snel voor de opname neergekrabbeld door de band, met het voornemen om ze later aan te passen. Deze ‘dummy lyrics’ zijn echter gewoon blijven staan.

3. I Can’t Hold Back

De heerlijke opener van een heerlijk album: Vital Signs (1984). I Can’t Hold Back was de eerste single van de plaat en betekende min of meer een comeback voor de band, nadat de lp Caught In The Game en de daarvan getrokken singles geen vervolg brachten op het succesverhaal van Eye Of The Tiger. Zelfs toen Survivor weer eens iets schreef voor een actiefilm (The Moment Of Truth uit het kassucces The Karate Kid), bereikte dat nummer de top veertig niet. I Can’t Hold Back piekte echter op nummer 13 en werd gevolgd door twee nog grotere hits van hetzelfde album: The Search Is Over en High On You.

2. Eye Of The Tiger

Eye Of The Tiger is natuurlijk vooral bekend van het gebruik in de film Rocky III, maar bijna was het niet zo ver gekomen. Sylvester Stallone had zijn zinnen namelijk gezet op Another One Bites The Dust van Queen, maar die band gaf geen toestemming. Daarop wendde hij zich tot Survivor, met Eye Of The Tiger als resultaat. Bandlid en medeschrijver Jim Peterik vertelde later nog over de twijfels die de band had over de titel: lag het er in combinatie met het thema niet net iets te dik bovenop? Tuurlijk doet het dat, maar dat is juist een van de charmes van het nummer.

1. High On You

In dé Survivor-klassieker Eye Of The Tiger was de stem van Dave Bickler te horen, dus het was even spannend toen die zanger uit de band werd gezet. De keuze voor Jimi Jamison als zijn opvolger bleek echter een gouden greep: met Vital Signs, een van de ultieme AOR-albums, kwamen de mannen ijzersterk terug. Het heerlijk catchy High On You was een van de drie grote hitsingles van de lp en is perfect geschikt voor een zomerse autorit. En moeten we nog maar eens benadrukken dat Jamison ook dit nummer fantastisch zingt? Vast niet.