Onlangs maakte drummer Bev Bevan bekend dat The Move, een van de belangrijkste bands uit de jaren zestig, er definitief mee ophoudt. De Britse formatie gaat de geschiedenis in als leverancier van enkele van de meest memorabele sixtieshits (Flowers In The Rain, Blackberry Way) én als de voorloper van Electric Light Orchestra. Wij brengen het werk van deze vaak toch wat onderbelichte band graag weer even onder de aandacht met de volgende selectie van prachtsongs uit de geschiedenis van The Move:

10. Mist On A Monday Morning

Een niet heel bekend nummer van het eerste album van de band, verschenen in 1968 en simpelweg Move getiteld. Gitarist/zanger Roy Wood schreef bijna alles op deze lp en met het even sfeervolle als charmante Mist On A Monday Morning (tevens door hemzelf gezongen) bewees hij zich nogmaals meester in het schrijven van een compact popliedje. Voor Wood hield het succes niet op na The Move. In de jaren zeventig haalde hij namelijk de hitlijsten als soloartiest en met de band Wizzard.

9. The Last Thing On My Mind

Het tweede album Shazam uit 1970 wordt vaak gezien als het beste album van The Move. Terecht, want deze plaat wisselt sterk eigen materiaal af met verrassende covers. In die laatste categorie hoort The Last Thing On My Mind, origineel van folkzanger Tom Paxton (die ook de klassieker I Can’t Help But Wonder Where I’m Bound schreef). In de versie van The Move heeft Paxtons lied een totaal andere melodie en sfeer gekregen, waarmee de band in ieder geval de beste rockuitvoering op plaat zette.

8. Tonight

Een van de meest catchy songs van The Move, wederom geschreven door Roy Wood. Tonight was de eerste single van de band op het nieuwe label Harvest en schoot omhoog in de Britse hitlijsten naar nummer 11. Ook in Nederland sloeg het nummer enigszins aan: als we Dutch Charts mogen geloven, was Tonight hirt het laatste top veertig-succes van de band. Overigens was deze compositie oorspronkelijk bedoeld voor de groep The New Seekers, die eerder ook o.a. The Move’s Blackberry Way coverde.

7. Brontosaurus

Met een monsterriff waar veel (hard)rockbands jaloers op mogen zijn verdient Brontosaurus zeker een plek in deze lijst. De single was de eerste van de band met de latere Electric Light Orchestra-voorman Jeff Lynne in de bezetting, al was zijn rol in dit nummer beperkt tot gitaar en piano. Brontosaurus haalde de Britse top tien en werd in 1997 gecoverd door Cheap Trick (b-kant van de single Baby Talk). The Move had kennelijk een behoorlijke invloed op die succesvolle band, want in 1978 stond ook al een cover van California Man op het album Heaven Tonight.

6. Fields Of People

Het hoogtepunt van het beste reguliere album van The Move: Shazam (1970). Het iets meer dan tien minuten durende Fields Of People was een van de drie covers op de lp. Het origineel is van de kort bestaande Amerikaanse band Ars Nova, die er in 1968 al een single van uitbracht. De albumtrack is dankzij de opmerkelijke instrumentale passages een van de meest experimentele werken van The Move en minstens zo goed als het origineel van Ars Nova.

5. Night Of Fear

De eerste single van The Move was gelijk een succes. Night Of Fear verscheen in 1966 en haalde de nummer 2-positie in de Britse hitlijst (nummer 18 in Nederland). De refreinen en coupletten worden onderbroken door een basrif die leuk verwijst naar een klassiek stuk van Tchaikovsky. Net als de opvolger I Can Hear The Grass Grow stond Night Of Fear op geen enkel album van de band, maar deze sixtiesklassieker is natuurlijk op talloze compilaties terug te vinden.

4. I Can Hear The Grass Grow

Zoals hierboven al vermeld was I Can Hear The Grass Grow de tweede single van The Move. Ook deze opvolger werd een succes, met een welverdiende top vijf-notering in Engeland. Met dit nummer, wederom geschreven door Roy Wood, haakte de band handig in op de in 1967 populaire psychedelische rock. Een leuke cover van I Can Hear The Grass Grow door Status Quo is te vinden op het album Don’t Stop (1996), dat verscheen ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van die band.

3. Fire Brigade

Nog een van de grootste hits van The Move is deze typische jaren zestig-single, waarvan het refrein bijzonder catchy blijft. Fire Brigade drong in 1968 door tot de Britse top drie en een aantal jaren later bleek maar weer hoe groot de invloed van de band was. Paul Stanley van Kiss gaf later namelijk toe dat het nummer Firehouse van de beschilderde rockers niets minder dan een bewerking van Fire Brigade was.

2. Flowers In The Rain

De hoogst genoteerde single van The Move in Nederland was deze derde single van de band, uitgebracht in 1967 en ook te vinden op het debuutalbum Move. Bijzonder aan deze release was dat dit nummer het eerste was dat door BBC Radio 1 werd gedraaid. Flowers In The Rain was een van de singles met de leadzang van Carl Wayne, die tot kort voor zijn dood in 2004 nog deel uitmaakte van The Hollies.

1. Blackberry Way

Het ultieme nummer van The Move is deze Beatles-achtige meezinger uit 1968, waarmee de band zijn eerste en enige nummer 1-hit in Engeland scoorde. Blackberry Way volgde na het geflopte Wild Tiger Woman en was de eerste single met de latere Electric Light Orchestra-toetsenist Richard Tandy (en de laatste met gitarist Trevor Burton). De productie werd gedaan door niemand minder dan Jimmy Miller, bekend van de beste Rolling Stones-albums. Mede dankzij Blackberry Way verdient The Move een plek in het rijtje met de beste bands uit de sixties.